Νταλάρα: «Είναι ζήτημα το κουπόνι των νέων ομολόγων»

Οι τράπεζες ζητούν «από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τιμήσουν τη συμφωνία του Οκτωβρίου», λέει ο επικεφαλής του IIF.

Υπό πίεση βρέθηκαν από το ξεκίνημα της ημέρας οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποκομίσουν μέρος των κερδών τους έπειτα και από το κλείσιμο, την Δευτέρα, σε υψηλό έξι μηνών και λαμβάνοντας ως αφορμή τη «νέα καθυστέρηση» στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, έτσι όπως προέκυψε από το Eurogroup και την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να παρατείνουν την … αγωνία ως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Αυτή τη εξέλιξη οι επενδυτές την εξέλαβαν ως αποτυχία, ως αδυναμία επίτευξης συμφωνίας και την χρησιμοποιούν ως «δικαιολογία» για να πιέσουν τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών πρωτίστως.

Την ίδια ώρα στο Ecofin ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν ντε Γιάγκερ δήλωνε πως τόσο η Ελλάδα, όσο και οι δανειστές του IIF, πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επιτευχθεί συμφωνία, στη βάση όμως της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, άρα με χαμηλό επιτόκιο στα νέα ομόλογα.

Άποψη που προσώρας δεν βρίσκει τους δανειστές απόλυτα  σύμφωνους, όπως φάνηκε και από τις  τελευταίες δηλώσεις του κυρίου Τσαρλς Νταλάρα, που τονίζει πως «το επίπεδο κουπονιού των νέων ομολόγων είναι ακόμη ζήτημα» και πως οι τράπεζες ζητούν «από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τιμήσουν τη συμφωνία του Οκτωβρίου».

Αρνητικά βαραίνει στις αγορές και η υποβάθμιση της αξιολόγησης των γαλλικών τραπεζών Societe Generale και Credit Agricole από την S&Ρ. Ενώ παράλληλα υπήρξαν και αρνητικές εξελίξεις από το μέτωπο των βιομηχανικών μετοχών, με τον γερμανικό κολοσσό της Siemens να δηλώνει πως δύσκολα θα «πιάσει» τους στόχους του για τη χρήση 2011 και τη βρετανική ενεργειακή Petroplus Holdings να ανακοινώνει την πρόθεσή της να υποβάλλει αίτηση χρεοκοπίας και υπαγωγής της σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της.

Και εκτός Ευρώπης τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, με την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να περικόπτει τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας της χώρας το 2012 και την ιαπωνική κυβέρνηση να ανακοινώνει, για πρώτη φορά από το 1980, έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο, με την αξία των εισαγωγών να υπερβαίνει αυτή των εξαγωγών.

Ταυτόχρονα, πίσω στην Ευρώπη, μπορεί η Ισπανία να συνέχισε την θετική της επίδοση, βγαίνοντας στις αγορές με έντοκα γραμμάτια με χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκδοση, αλλά την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ανησυχίες για την … Πορτογαλία!

Ενδεικτικό το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που εκτιμά πως η Πορτογαλία δεν  θα καταφέρει τελικά να αποφύγει ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης και πως ο στόχος η χώρα να επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος απομακρύνεται!

Σε μια παράλληλη  εξέλιξη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank κύριος Στίν Γιάκομπσεν, δήλωνε στο CNBC πως «το ευρώ δεν λειτουργεί για την Ελλάδα και την Πορτογαλία που πιθανόν να οδηγηθούν εκτός ευρωζώνης, αλλά θα παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής»! Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα πως «μερικές χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα ήταν προτιμότερο να ήταν εκτός ευρώ» …

Εν μέσω όλων αυτών  των δεδομένων στην Ευρώπη οι δείκτες  κινήθηκαν σταθερά με αρνητικό πρόσημο. Ο FTSE στο Λονδίνο βρίσκεται στις 5.726 μονάδες και στο -0,98%, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 3.302 μονάδες με απώλειες της τάξης του -1,09% και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται στις 6.371 μονάδες και στο -1,03%.

Και η αμερικανική  αγορά άνοιξε με πιέσεις. Εκεί μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας παίζουν τα εταιρικά νέα που ανακοινώνονται βροχηδόν, με πρώτα αυτά της McDonald's, της Quest Diagnostics, της Verizon και της Johnson& Johnson.

Υπό αυτό το πρίσμα κινούνται  τώρα χαμηλότερα οι δείκτες στη Wall με τον Dow Jones στις 12.644 μονάδες με απώλειες της τάξης του 0,51%, το Νasdaq στις 2.777 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,25% και τον S&P στις 1.310 μονάδες και στο -0,46%.

Το ευρώ τέλος, ενώ αρχικά είχε ήπιες διακυμάνσεις και κρατούσε το επίπεδο των 1,30 έναντι του δολαρίου, με το που άνοιξε η Wall έπεσε στα 1,2960.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr