Θρίλερ για πρόσθετα μέτρα έως 1,5 δισ. ευρώ

Νέες «θυσίες» για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στο έλλειμμα του 2011 -  Προβληματισμός και από τις υπερβάσεις στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Το δρόμο για πρόσθετα μέτρα στρώνει η Τρόικα -πριν καν στεγνώσει η μελάνη στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή- με αιχμή του δόρατος το «ψαλίδι» στους μισθούς στο δημόσιο αλλά και στα προνοιακά επιδόματα, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στο έλλειμμα του 2011.
 
Αν και τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν πως η απόκλιση σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους του 2011 μπορεί τελικώς και να μην ξεπεράσει το 0,5% του ΑΕΠ, οι ελεγκτές της Τρόικα έδειξαν κατά τη συνάντησή τους χθες βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο πως θα αναμένουν μέχρι τον Φεβρουάριο να δουν τα στοιχεία για το πόσοι φόροι θα εισπραχθούν ως τότε που θα εγγραφούν στα έσοδα της περσινής χρονιάς, αλλά και τα στοιχεία για τις δαπάνες στα νοσοκομεία, τα ταμεία, τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ, για να εκτιμήσουν την κατάσταση και τα μέτρα αντιμετώπισής του ελλείμματος που τυχόν θα απαιτηθούν.
 
Το έλλειμμα του 2011, σε ταμειακή βάση, έφτασε στα 21,7 δισ. ή σε ποσοστό 10% του ΑΕΠ. Αν παρέμενε σε αυτό το ύψος θα απαιτούνταν συνολικά μέτρα 2 δισ. ευρώ, καθώς κάθε μισή ποσοστιαία μονάδα υπέρβασης από το στόχο του 8,9% του ΑΕΠ καλύπτεται με πρόσθετα έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Αν αποδειχθεί ρεαλιστική η πρόβλεψη της κυβέρνησης για έλλειμμα 9,6%, τότε απαιτούνται νέα μέτρα 1,4-1,5 δισ. ευρώ.
 
Μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν οι υπερβάσεις στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 496 εκατ. επιπλέον από τις αναθεωρημένες προβλέψεις στον προϋπολογισμό, αλλά και επιχορηγήσεις σε άλλους φορείς κατά 170 εκατ.
 
Με τα δεδομένα αυτά, οι διαρθρωτικές αλλαγές που παίρνουν σειρά και θα κυριαρχήσουν στις διαβουλεύσεις –καθώς θα απαιτήσουν και έγγραφες δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα- θα είναι (πέραν από το εργασιακό και τις συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα):
 
-         νέες παρεμβάσεις στο δημόσιο με μείωση προσωπικού και μισθολογικού κόστους
-         τα ειδικά μισθολόγια για δικαστικούς, ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας κλπ
-         επαναπροσδιορισμός κοινωνικών επιδομάτων.
 
Ερωτηματικό αποτελεί έτσι και πάλι το τι θα ισχύσει τελικά για τα επιδόματα ανεργίας, δεδομένης αφενός της αύξησης των δικαιούχων λόγω κρίσης και της ανάγκης πρόσθετης επιχορήγησης στον ΟΑΕΔ για την καταβολή τους, αλλά και τις κυβερνητικής θέσης αφετέρου πως δεν θα πρέπει να πληγούν περαιτέρω όσοι χάνουν τη δουλειά τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr