Μας βάζουν Επίτροπο για να ελέγχει τα οικονομικά της χώρας!

Μας βάζουν Επίτροπο για να ελέγχει τα οικονομικά της χώρας!

Προτεραιότητα  των Ευρωπαίων να διασφαλίσουν την  αποπληρωμή των δανείων – σε δεύτερη  μοίρα ακόμα και οι «εσωτερικές  ανάγκες» της Ελλάδας – «Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα είναι δική μας ευθύνη» απαντά η Αθήνα  …

Μας βάζουν Επίτροπο για να ελέγχει τα οικονομικά της χώρας!
Σε εκχώρηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων και εξουσιών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά, σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο, ωθείται η Ελλάδα από τους ίδιους τους εταίρους της!

Τη σχετική  είδηση αρχικώς αποκάλυψε η εφημερίδα Financial Times, στην κατοχή της οποίας περιήλθε αντίγραφο σχετικής πρότασης που κατά το πρακτορείο Reuters, συζητήθηκε και στο Eurogroup.

Η εφημερίδα  υπαινισσόταν πως το σχέδιο αυτό για  την επιβολή Επιτρόπου στην Ελλάδα, ενός Ευρωπαίου ειδικού αξιωματούχου δηλαδή που επί της ουσίας θα όριζε  την κατάρτιση και προπάντων την τήρηση του προϋπολογισμού του ελληνικού κράτους (!), έφερε … γερμανική υπογραφή.

Πράγματι αξιωματούχος της κυβέρνησης Μέρκελ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ελληνικό τμήμα της Deutsche Welle την ύπαρξη μιας τέτοιας «σκέψης», αλλά δεν επιβεβαίωσε ότι ήταν ένα προσχέδιο που είχε επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μέρκελ.

Στη συνέχεια η  Κομισιόν έσπευσε να διευκρινίσει την  κατάσταση, δια στόματος του εκπρόσωπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις. Ο κύριος Amadeu Altafaj, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που ήθελαν τη γερμανική κυβέρνηση να ζητάει Επίτροπο με εξουσία στις αποφάσεις του ελληνικού προϋπολογισμού, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση όντως θα προχωρήσει σε «περαιτέρω ενίσχυση του εποπτικού της ρόλου στην Ελλάδα».
Κλείσιμο

Ο όρος δε που χρησιμοποίησε  ήταν αυτός της "επιτόπιας ελεγκτικής οντότητας", όπως ουσιαστικά «βάφτισε» τον Επίτροπο, ή αλλιώς τον «εντεταλμένο προϋπολογισμού», όπως τον «βάφτισαν» τόσο οι FT όσο και το Reuters.

Ο κύριος Ο Altafaj επανέλαβε ότι όπως είχε συμφωνηθεί τον Οκτώβριο «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του ευθύνη των ελληνικών αρχών», αλλά «στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με την τρόικα, θα καθιερώσει για όσο διαρκεί το πρόγραμμα μια ελεγκτική δυνατότητα».
 
Παράλληλα, ο Altafaj επεσήμανε πως ο νέος ρόλος – αυτός του Επιτρόπου δηλαδή – «θα καθορίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης (MOU)».

Σύμφωνα τώρα με το ρεπορτάζ, αφορμή για να καταρτισθεί αυτή η πρόταση ήταν η πρόσφατη προφορική ενημέρωση της Τρόικας στους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης για την «ανεπαρκή πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», όσο και η αίσθηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες ότι η Αθήνα συνεχώς δυσκολεύεται ή κωλυσιεργεί στο να εφαρμόσει όσα της ζητούνται.

Και το αξιοσημείωτο όσο και απίστευτο είναι πως  ο «δημοσιονομικός επίτροπος» θα μας επιβληθεί ως αντάλλαγμα για το δεύτερο πακέτο διάσωσης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο περί ου ο λόγος Επίτροπος θα επιτηρεί όλες τις μεγάλες δαπάνες στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα μπορεί να βάζει βέτο στις δημοσιονομικές αποφάσεις αν αυτές δεν συνάδουν με τους στόχους των διεθνών δανειστών. Θα θέτει δε ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του χρέους έναντι όποιων άλλων εσωτερικών αναγκών της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση, με επίσημη δήλωση του υπουργού Επικρατείας  και κυβερνητικού εκπροσώπου, Παντελή  Καψή, ξεκαθάρισε πως η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής  αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Παράλληλα η  Νέα Δημοκρατία απάντησε πως «αυτά είναι αστειότητες, δεν συζητάμε τέτοιο θέμα».

Αναλυτικότερα, η δήλωση του υπουργού Επικρατείας αναφέρει τα εξής:  

«Με αφορμή δημοσιεύματα για την υποβολή σχεδίου, σύμφωνα  με το οποίο επίτροπος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό, εξάλλου, τονίζεται  και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, όπου επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Στο πλαίσιο  της απόφασης αυτής και σε συνεργασία με τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για  τη βελτίωση αποτελεσματικότητας της παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Ταυτόχρονα, και  με την τεχνική υποστήριξη που  παρέχει η «Ομάδα Δράσης», συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της  αποδοτικότητας και συνολικής μεταρρύθμισης  του κρατικού μηχανισμού.

Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας  αποτυπώνονται στα στοιχεία του  πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή, αφού έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για τόκους), το οποίο  από 24 δις ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το 2009, εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 5,2 δις ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης