Χ.Α.: Θα αντιδράσει το ελληνικό στοιχείο για δεύτερη φορά;

Τα επιχειρηματικά δάνεια είναι ήδη διψήφια, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα καταρρέουν, η αγορά ακινήτων παραπαίει, ενώ σποραδικά ανακοινώνονται απολύσεις και σε ελληνικές επιχειρήσεις. Όλα τα παραπάνω αποτυπώθηκαν και στην κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, το οποίο ύστερα από μια άνοδο 600 μονάδων -με ελληνικό χρώμα- υποχώρησε κοντά στις 2.000 μονάδες. 

Ομως, οι Ελληνες χρηματιστές, από εκεί που είδαν να

Τα επιχειρηματικά δάνεια είναι ήδη διψήφια, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα καταρρέουν, η αγορά ακινήτων παραπαίει, ενώ σποραδικά ανακοινώνονται απολύσεις και σε ελληνικές επιχειρήσεις. Όλα τα παραπάνω αποτυπώθηκαν και στην κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, το οποίο ύστερα από μια άνοδο 600 μονάδων -με ελληνικό χρώμα- υποχώρησε κοντά στις 2.000 μονάδες. 

Ομως, οι Ελληνες χρηματιστές, από εκεί που είδαν να εμφανίζονται Ελληνες επενδυτές αντίκρυσαν πάλι τις πωλήσεις από τα hedge funds. 

Για άλλους η πτώση της ελληνικής αγοράς αποτελεί ένα δεύτερο κύμα πωλήσεων, για άλλους όμως τα πράγματα είναι πιο απλά: η κρίση θα είναι παρούσα τουλάχιστον για δύο χρόνια ακόμα, συνεπώς οι αγορές δεν βρίσκονται σε φάση κατά την οποία έχουν ισορροπήσει. 

Η αγορά βρέθηκε πάλι κοντά στις 2.000 μονάδες, αλλά μόνο μια Ευρώπη ισχυρή μπορεί να δώσει τον τόνο και στην οδό Αθηνών.

Σε διαφορετική περίπτωση το δεύτερο κύμα πωλήσεων μπορεί να οδηγήσει σε νέα αντίδραση από το ελληνικό στοιχείο ή τους βασικούς μετόχους. 

Τα δεδομένα, όμως, για την ελληνική αγορά έχουν ως εξής:  

1) Ρίσκο στη ΝΑ Ευρώπη  

Οταν οι τράπεζες, αλλά και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τότε όλες αντιμετωπίζουν το ρίσκο της χώρας που δραστηριοποιούνται (risk country).  

Αυτό σημαίνει ότι είναι εκτεθειμένες σε νομίσματα, συναλλάγματα, αλλά και δανεισμό.  

Αντίθετα, το αισιόδοξο σενάριο -από ανθρώπους όπως ο διοικητής της Εθνικής κ. Τάκης Αράπογλου- αναφέρει ότι η ανάπτυξη στις παραπάνω χώρες μπορεί να μην είναι 8%, αλλά θα είναι 4%, δηλαδή μεγάλη.  

Τα πράγματα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, αλλά όχι με τους προηγούμενους ρυθμούς. Οι ίδιες εκτιμήσεις ισχύουν και για την Τουρκία.      

2) Τα θεμελιώδη μεγέθη δεν ισχύουν 

Εδώ και καιρό τα θεμελιώδη μεγέθη για πολλούς διαχειριστές νέας κοπής έχουν πάει στον κάλαθο των αχρήστων. 

Οταν η Citigroup διαθέτει κεφαλαιοποίηση 76 δισ. με κέρδη 3,6 δισ. (2007) και η Εθνική διαθέτει κεφαλαιοποίηση 9,46 δισ. ευρώ με κέρδη 1,6 δισ. (2007)…  

Σε κανονικές συνθήκες κάποιος θα έλεγε ότι η Εθνική είναι φθηνή σ’ αυτά τα επίπεδα και θα είχε δίκιο - όταν έφτασε η μετοχή της Εθνικής τα 11,88 ευρώ.  

Για τους διαχειριστές των hedge funds τα θεμελιώδη μεγέθη δεν ισχύουν για τον απλό λόγο ότι πρέπει να δώσουν τα λεφτά αμέσως, όταν λήγουν οι συμβάσεις με τους επενδυτές. 

Πάμε τώρα στα Prinate Equity Funds: Τα funds Βlackstone - KKR έχουν γεμίσει ζημίες και η αξία των εξαγορών πέφτει συνεχώς, είτε πρόκειται για real estate.    

3) Ορισμένα από τα ενεργητικά των τραπεζών διαθέτουν στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία 

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εξαγορές εταιρειών ή τραπεζών στη ΝΑ. Ευρώπη δεν έχουν την ίδια αξία. Το ίδιο συμβαίνει με τις αξίες μετοχών, ομολόγων, ακινήτων σε Ελλάδα. 

4) Κατάρρευση των κρατικών ομολόγων 

Η πτώση ήδη έχει δημιουργήσει επισφάλειες σε ορισμένες τράπεζες.  

4) Το θετικό, όμως, σενάριο έχει ως εξής: Οι μεγαλύτερες τράπεζες δεν εισέρχονται στο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών και οι μικρότερες προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. 

Οσες όμως χρησιμοποιήσουν κρατικό χρήμα θα εκδώσουν προνομιούχες μετοχές - και το Δημόσιο θα αποκτήσει ένα 18% των μετοχών.  

Ολες οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δίνουν δάνεια - ακριβότερα πραγματοποιώντας ορισμένα κέρδη. Εφόσον λειτουργήσει η διαδικασία, τότε θα ξεκινήσει και ο τελικός γύρος συγκέντρωσης των τραπεζών στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr