Τα σενάρια του Βερολίνου για την Ελλάδα

Σόιμπλε: "Για τις καθυστερήσεις στην έγκριση της βοήθειας φταίει η Αθήνα" - Οι Financial Times μιλάνε για συμφωνία που δεν λύνει το ελληνικό πρόβλημα  - Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ «ποντάρουν» σε λύση τη Δευτέρα στο Εurogroup 

Επιμένει, αν και με σαφώς πιο ήπιους τόνους, στην επικριτική του στάση απέναντι στην Ελλάδα και στους Έλληνες πολιτικούς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτή τη φορά επικρίνει τους Έλληνες πολιτικούς όσον αφορά στο … θρίλερ με την έγκριση της νέας δανειακής βοήθειας προς τη χώρα μας, μη διστάζοντας να τονίσει πως για την καθυστέρηση στην έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ «οι καθυστερήσεις οφείλονται αποκλειστικά στην Αθήνα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Σόιμπλε παράλληλα ξεκαθάρισε ότι μετά την έγκριση της νέας βοήθειας θα γίνεται αυστηρός έλεγχος για την εκπλήρωση των όρων που θα τεθούν προς τη χώρα μας, τόνισε ότι το μείζον πρόβλημα για την ελληνική οικονομία είναι η «υπερβολική συμμετοχή του κράτους» και προειδοποίησε για την ανάγκη άμεσων ιδιωτικοποιήσεων.
Τέλος, δεν άφησε αναπάντητες ούτε τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων πολιτών, ούτε το εναντίον του ξέσπασμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, λέγοντας πως κατανοεί ότι ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα υποφέρει και … προειδοποιώντας ότι κανείς δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, υψώνοντας τους τόνους.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που στο Βερολίνο αναφύονται νέα σενάρια για την «διαχείριση» του ελληνικού χρέους, ελάχιστες ώρες πλέον πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας και την ίδια στιγμή που στην Αθήνα η κυβέρνηση «τρέχει» για να καλύψει το σύνολο των προαπαιτούμενων ώστε να κερδίσει την έγκριση του νέου δανειακού πακέτου από τους εταίρους μας.

Σενάρια που εστιάζουν στην εδώ και ημέρες πλέον γνωστή διαφοροποίηση μεταξύ των δύο ηγετικών προσωπικοτήτων της γερμανικής κυβέρνησης, της Καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μια διάσταση απόψεων που αφορά όχι στο πώς θα τερματισθεί η κρίση στην Ελλάδα, αλλά στο πώς θα πρέπει η Γερμανία και κατ’ επέκταση η Ευρωζώνη να διαχειρισθεί την χώρα μας και τα κεφάλαια που απαιτούνται για να διασωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, που δημοσιοποιεί και η εφημερίδα «Κεφάλαιο», παρά το σαφώς βελτιωμένο υπέρ της Ελλάδας κλίμα σε επίπεδο κοινής γνώμης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο Βερολίνο ακόμα και την ύστατη ώρα υπάρχουν δύο σενάρια για τη χώρα μας:

Από την μία αυτό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκτιμά ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι μη αναστρέψιμη, η χώρα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και συνιστά το να συμφωνηθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup η μέθοδος με την οποία η Ελλάδα θα τεθεί σε κατάσταση “ελεγχόμενου χρεοστασίου” αλλά εντός της ευρωζώνης. 
Από την άλλη βρίσκεται στο «σενάριο Μέρκελ», με τους υποστηρικτές του να ΜΗΝ αμφισβητούν το γεγονός ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μη αναστρέψιμη, αλλά να επιλέγουν να δοθούν σε αυτή τη φάση κεφάλαια στην Αθήνα, να «στηριχθεί» η Ελλάδα και πάντως να βοηθηθεί να αποπληρώσει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ της 20ης Μαρτίου και στη συνέχεια να «προετοιμαστεί» ακόμα και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Βασικό επιχείρημα αυτής της πλευράς είναι το ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας τώρα είναι ακόμα εξαιρετικά επικίνδυνη για την υπόλοιπη Ευρωζώνη και το ευρώ. 

Συνεπώς οι θιασώτες αυτής της λύσης προκρίνουν την έγκριση του νέου δανείου αλλά και την δρομολόγηση του PSI, υπό την προϋπόθεση ότι οι όποιες αποφάσεις του Eurogroup θα συμπεριλαμβάνουν τον διορισμό μόνιμου Επιτρόπου Εποπτείας της κυβέρνησης και την δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τα κεφάλαια που θα εγκριθούν υπό τον έλεγχο της Τρόικας.

Μάλιστα γι’ αυτό το θέμα, δημοσίευμα της γερμανικής Sueddeutsche Zeitung θέλει την ελληνική κυβέρνηση να έχει ήδη συμφωνήσει να παραχωρεί μέρος των εσόδων της στο υπό σύσταση Ειδικό Ταμείο (Escrow Fund) που θα διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας προς ΔΝΤ και κυβερνήσεις, σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια των πολλών δισ. ευρώ που θα λάβει.

Η εφημερίδα τονίζει πως ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να έδωσε θετική απάντηση στο αίτημα της Γερμανίας στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τετάρτης, ένα μέρος των κρατικών εσόδων να δεσμεύεται στον «ειδικό λογαριασμό» και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων της χώρας.

Όλα αυτά δημοσιοποιούνται την ώρα που τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ «ποντάρουν» σε μια έγκριση δανείου διάσωσης της Ελλάδας τη Δευτέρα. (δείτε εδώ)

Σε αυτά τα δημοσιεύματα πρέπει να προστεθούν αυτό της Die Welt που υποστηρίζει ότι θα βρεθεί τελικώς φόρμουλα για να «κόψει» η Ελλάδα  το χρέος της σε επίπεδα κάτω του 125% του ΑΕΠ έως το 2020, δηλαδή σαφώς πιο κοντά στο στόχο του 120% που είχε τεθεί στη συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου.

Σε αντίθετη ακριβώς τροχιά κινείται το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ΟΥΤΕ η συμφωνία του Eurogroup τη Δευτέρα επί της νέας δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, θα λύσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Στο άρθρο τους οι Financial Times υποστηρίζουν ότι ασχέτως απόφασης τη Δευτέρα η Ελλάδα είναι πιθανόν να οδηγηθεί ούτως ή άλλως σε στάση πληρωμών και, ίσως, σε έξοδο από το ευρώ. Η εφημερίδα θεωρεί απίθανο να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020 και καταλήγει στο ότι « ο ολοένα μεγαλύτερος αριθμός διασφαλίσεων που ζητούν οι πιστώτριες χώρες είναι τουλάχιστον κατανοητός, αφού αυτές αναλαμβάνουν ουσιαστικά όλο το ρίσκο και είναι λογικό να θέλουν να έχουν την πρώτη λέξη στα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας από εδώ και στο εξής»...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr