Επιμένουμε … ανασφάλιστοι, παρά τις πυρκαγιές

«Του Ελληνος ο τράχηλος φωτιά δεν υπομένει». Στην παραπάνω φράση συμπυκνώνονται τα συμπεράσματα των στοιχείων που έδωσαν στο www.protothema.gr εκπρόσωποι της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αναφορικά με την εξέλιξη του κλάδου πυρός. Παρά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, οι οποίες δοκίμασαν την Ελλάδα και την ώρα που ένα απρόσμενο κύμα καταστροφών πλήττει εδώ και ένα χρόνο την εγχώρια βιομηχανία, οι Ελληνες σε ποσοστό μόλις 7,5% ασφαλίζουν τις κατοικίες τους για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αρν

«Του Ελληνος ο τράχηλος φωτιά δεν υπομένει». Στην παραπάνω φράση συμπυκνώνονται τα συμπεράσματα των στοιχείων που έδωσαν στο www.protothema.gr εκπρόσωποι της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αναφορικά με την εξέλιξη του κλάδου πυρός. Παρά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, οι οποίες δοκίμασαν την Ελλάδα και την ώρα που ένα απρόσμενο κύμα καταστροφών πλήττει εδώ και ένα χρόνο την εγχώρια βιομηχανία, οι Ελληνες σε ποσοστό μόλις 7,5% ασφαλίζουν τις κατοικίες τους για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης. Το αντίστοιχο ποσοστό προστασίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων από φαινόμενα φωτιάς είναι σαφώς υψηλότερο και αγγίζει το 50%.

«Δυστυχώς -και δεν το λέω ως επαγγελματίας του κλάδου- με βάση τις μετρήσείς μας οι Ελληνες φαίνεται να μην έχουν παραδειγματιστεί από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό ασφαλίσεων κατοικίας με 7,5%, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη πολλές χώρες ξεπερνούν το 50%-60%», μας είπε ο υπεύθυνος κλάδου πυρός της εταιρείας Interamerican κ. Νίκος Σπυράτος.

Αίσθηση όμως προκαλεί και το παράλληλο γεγονός πως οι επιχειρήσεις του ασφαλιστικού χώρου όχι μόνο δεν άδραξαν την ευκαιρία των θερινών βιβλικών καταστροφών για να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμολογίων, αλλά αντιθέτως προχώρησαν σε μειώσεις! Αιτία, ο ισχυρός μεταξύ τους ανταγωνισμός, ο οποίος δεν στοχεύει στην αύξηση του τζίρου μέσω των τιμών αλλά μέσω της ανάπτυξης χαρτοφυλακίου.

Μείωση ασφαλίστρων μετά τις πυρκαγιές
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεσοσταθμική μείωση τιμών που έχουν επιβάλει στον κλάδο πυρός οι 10 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται φτάνουν το 3%-5%. «Φανταστείτε πως το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών είναι τόσο μικρό, παρά το γεγονός ότι οι πυρκαγιές σε ετήσια βάση στην Αττική μόνο ξεπερνούν τις 7.500. Πάντως θα πρέπει να τονίσω πως στις καταβολές αποζημιώσεων από τις φονικές φωτιές του καλοκαιριού οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν… πόνεσαν καθόλου. Κι αυτό διότι ελάχιστες από τις κατοικίες που επλήγησαν ήταν ασφαλισμένες», υπογραμμίζει ο κ. Σπυράτος.

Βέβαια, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο σε ό,τι αφορά τις βιομηχανικές μονάδες και τις λοιπές επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Εκεί οι ασφαλισμένοι αγγίζουν το 50% και οι τιμές τραβούν την... ανηφόρα. Μάλιστα οι επιχειρήσεις με πωλήσεις πάνω από 10 εκατ. ευρώ είναι ασφαλισμένες σε ποσοστό 75%-80%.

Μεγάλα ήταν πάντως τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η Αγροτική Ασφαλιστική, λόγω του ότι είναι η μοναδική εταιρεία που ασφαλίζει τις καλλιέργειες και τα ζώα, αφού η θερινή λαίλαπα ανάγκασε τη διοίκησή της να καταβάλει ουκ ολίγες αποζημιώσεις. Οπως ανέφεραν κύκλοι της αγοράς, οι εξελίξεις αυτές την οδήγησαν σε κάποιες -έστω ελαφρές- αυξήσεις τιμολογίων.

Παράλληλο πάντως είναι το ενδιαφέρον και η κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά των ασφαλειών πυρός στις επαγγελματικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, και αυτό διότι ένα πρωτότυπο κύμα καταστροφών έχει πλήξει την αγορά. Μόνο το τελευταίο διάστημα είχαμε τουλάχιστον πέντε μεγάλες πυρκαγιές. Για τον λόγο αυτό μάλιστα μέσα στην επόμενη χρονιά δεν αποκλείεται να υπάρξει σκέψη αυξήσεων από τους 10 μεγάλους «παίκτες» των ασφαλειών που κυριαρχούν στην αγορά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr