Προς μείωση επιτοκίου και συμμετοχή του επίσημου τομέα στο "κούρεμα"

Σκληρή διαπραγμάτευση για να φτάσει το χρέος στο 120%  - Χάνει έδαφος η γερμανική προταση για ειδικό λογαριασμό, εκτιμά η Αθήνα - "Αγκάθι" η μεταφορά στην Ελλάδα κερδών της ΕΚΤ - 'Έχουμε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις", λέει ο Βενιζέλος

Η διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους ("κούρεμα") και τη νέα δανειακή σύμβαση θα κρατήσει μέχρι και την τελευταία στιγμή της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Αυτή είναι η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Παπαδήμου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, βασική παράμετρος του οποίου είναι το PSI, στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης και 27ης Οκτωβρίου του 2011".

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αλλά και τα όσα προέκυψαν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group, Η συζήτηση για το «δεσμευμένο λογαριασμό»,  μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά το εξωτερικό  της χρέος εξελίχθηκε αρκετά ικανοποιητικά καθώς αφαιρέθηκαν πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία, ενώ  η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να θεωρείται τελικά πιο ρεαλιστική και λειτουργική.

"Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά", τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο Euro Working Group η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών καθηγητής Γιώργος Ζανιάς και τον Γ. Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ  Π. Χριστοδούλου, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία  με τον  Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Αθήνα κάνει λόγο για "καθοριστικής σημασίας συζήτηση για τους τρόπους πρόσθετης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) ώστε να επιτευχθεί ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ κοντά στο 120% το 2020".

Κατά την ίδια πληροφόρηση, φάνηκε να επιτυγχάνεται συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου (GLF), και στη συμμετοχή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εθνικών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο PSI. Αντιθέτως εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την μεταφορά στη Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο της ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Τέλος, η δυνατότητα πιο «βαθειάς» συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI, κυρίως μέσω της διαχείρισης των δεδουλευμένων τόκων του χρέους, εξακολουθεί να συζητείται και σε απευθείας επαφή με το IIF, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλες.

Με την ηγεσία του IIF δεν αποκλείεται να έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Με την επίτευξη συμφωνίας, η κυβέρνηση, όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, αναμένει "σήμερα να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την Ευρωζώνη συνολικά. Η Ευρώπη γνωρίζει πώς αυτό που έχει σημασία είναι να στέλνει  καθαρά μηνύματα με αποφάσεις που ολοκληρώνονται και εφαρμόζονται και  με κανόνες που είναι σταθεροί και δεν μεταβάλλονται κάθε  λίγο".

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα κριθούν τελικά με  βάση την απόφαση της 26.10 και με ύπατο κριτήριο τις αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr