Στο τραπέζι οι προτάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στο τραπέζι του eurogroup βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι 4 προτάσεις του ΔΝΤ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Στο τραπέζι του Εurogroup βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι 4 προτάσεις του ΔΝΤ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο πως η έκθεση της τρόικας για το ελληνικό χρέος είναι δυσοίωνη. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση το χρέος της Ελλάδας θα φθάσει το 129% του ΑΕΠ το 2020 αντί γα το 120% όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Το χειρότερο είναι πως αν δεν εφαρμοστούν στο ακέραιο οι διαρθρωτικές αλλαγές το χρέος μπορεί να εκτοξευτεί στο 160% στα επόμενα 8 χρόνια.

Η τρόικα προτείνει τα εξής μέτρα

Αναδιάρθρωση τόκων επί των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου

Χαμηλότερο επιτόκιο στα υφιστάμενα διμερή δάνεια

Αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολογιακών χαρτοφυλακίων κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης

Απόσυρση από τα κέρδη της ΕΚΤ επί των ελληνικών ομολόγων



Νωρίτερα σήμερα, όπως μετέδωσε το protothema.gr  η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας πως "έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες".

Ωστόσο, με δεδομένες τις εκτιμήσεις πως το ελληνικό έλλειμμα θα φτάσει το 129% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ελλάδας το 2020 και καθώς το ποσοστό αυτό θεωρείται ότι καθιστά το χρέος μη βιώσιμο, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πάρουν σήμερα στα χέρια τους μια έκθεση του ΔΝΤ που προτείνει τέσσερις δράσεις ώστε να περιοριστεί το ελληνικό χρέος στο ποσοστό του 120%.
 
Οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εισηγηθούν ανακεφαλαιοποίηση των ποσών που θα εξοικονομηθούν από το ελληνικό PSI (ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που "ωριμάζουν" με νέα 30ετούς διάρκειας) ώστε να μειωθεί κατά επιπλέον 1,5% το ελληνικό χρέος, περαιτέρω μείωση του επιτοκίου που έχει συμφωνηθεί να δοθεί το πρώτο δάνειο των 110 δισ ευρώ, συμμετοχή των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν και υπολογίζονται σε 12 δισ. ευρώ, αλλά να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το κέρδος που έχει αποκομίσει από τις διαδοχικές αγορές ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα ταμεία της ΕΚΤ και υπολογίζονται σε 50 δισ ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr