«Αγκάθια» το «κούρεμα» και η πρόσθετη χρηματοδότηση

Επιμένει το ΔΝΤ και οι χώρες δορυφόροι της Γερμανίας σε περαιτέρω «κούρεμα» των ιδιωτών ομολογιούχων – «Ψάχνουν» 3 έως 5 δισ. ευρώ για να καλυφθεί και τυπικά ο όρος για χρέος στο 120% - Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Bloomberg: «Σήμερα η τελική απόφαση»

Ακόμα ένα ολονύκτιο  θρίλερ λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες  και στη συνεδρίαση του Eurogroup που καλείται να αποφασίσει για το «ελληνικό πρόβλημα».

Μετά την παρέλευση  σχεδόν 12 ωρών από την έναρξη της  συνεδρίασης κι ενώ ήδη έχουν  ανοίξει οι αγορές στην Ασία, οι 17 υπουργοί οικονομικών συζητούν για το πού και πώς θα βρεθούν τα κονδύλια ύψους 3 έως 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που «λείπουν» από την διαφορά της αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους και των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και παρουσιαστεί από ελληνικής πλευράς.

Νωρίτερα το ποσό που απαιτούνταν για να κλείσει  η συμφωνία ήταν της τάξης των 6 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της επιμονής της Ολλανδίας, της Φιλανδίας, της Γερμανίας αλλά και του ΔΝΤ, να μην υπάρξει αναθεώρηση του στόχου του 120% ως προς το ύψος του ελλείμματος επί του ΑΕΠ στην ολοκλήρωση της νέας «στήριξης» της χώρας μας, το 2020 κι αφού φυσικά θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία ΚΑΙ το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Έτσι, μέχρι τις  πρώτες πρωινές ώρες οι πιέσεις εντείνονταν προς την πλευρά των ιδιωτών ομολογιούχων της Ελλάδας και των κυρίων Νταλάρα και Λεμιέρ, εκπροσώπων της Διεθνούς Ένωσης των δανειστών (IIF) ώστε να δεχθούν περισσότερες απώλειες. 

Όπως μάλιστα μετέδιδε αργά τη νύχτα το πρακτορείο Reuters, ήδη στις συζητήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΙΙF και οι οποίες διεξήχθησαν παράλληλα με το Eurogroup, οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι συνέτειναν στο ότι οι απώλειες των ιδιωτών μπορεί να φθάσουν και το 75%.  

Νωρίτερα το protothema.gr μετέδιδε πως προέκυψε νέα εμπλοκή με τους όρους του PSI+, μετά από απαίτηση της Γερμανίας για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των νέων ομολόγων κάτω από το 3,40%. Κι αυτό γιατί με βάση τα μέτρα που προβλέπει το νέο πρόγραμμα και τους όρους του PSI το χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο και διαμορφώνεται στο 129% του ΑΕΠ.  Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και εκτίμηση του ΔΝΤ, η οποία υιοθετείται από την Τρόικα, η οποία συνοδεύεται από τέσσερεις προτάσεις για την πιο γενναία μείωση του ελληνικού χρέους.

Η κ. Λαγκάρντ μάλιστα  δήλωσε ότι εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 120% του ΑΕΠ εως  το 2020, το ΔΝΤ δεν μπορεί, βάσει  καταστατικού να συμμετέχει στην νέα  δανειοδότηση της Ελλάδας, δημιουργώντας  έτσι το νέο χρηματοδοτικό κενό.

Το πρόβλημα στην όλη διαδικασία συνίσταται στο ότι το IIF δεν δέχεται κούρεμα άνω του 50%.

Σύμφωνα πάντα  με το γερμανικό πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν κάθε δυνατή λύση, καθώς έχουν αντιμέτωπες  τις τράπεζες που, ενώ ήδη έχουν  αποδεχθεί διαγραφή 100 δισ ευρώ του  χρέους, αντιστέκονται στο ενδεχόμενο να "χρεωθούν" μεγαλύτερες απώλειες.

Ανάμεσα στις λύσεις που αναζητούνται είναι η Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα να παραχωρήσει  τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα, ή να μειώσει τους τόκους των δανείων  που έχουν δοθεί στην Ελλάδα.

Παρά τις προσπάθειες όμως μέχρι τώρα τα «νούμερα δεν βγαίνουν», γεγονός που προκαλεί τη νέα εμπλοκή παρά τις επίπονες προσπάθειες .

Κι αυτό γιατί  από την πλευρά της και η  ΕΚΤ δείχνει να επιμένει στην πεισματική άρνηση να δοθεί το όφελος από την  ανταλλαγή των ομολόγων της αλλά και αυτών των Κεντρικών Τραπεζών στην Ελλάδα.  

Αντ’ αυτού η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις των χωρών με αξιολόγηση ΑΑΑ ζητούν, το όφελος που θα προκύψει να μοιραστεί στις χώρες που στηρίζουν χρηματοδοτικά το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τρόικας, η αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 3,5%, ενώ αν η ΕΚΤ μοιράσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα το χρέος θα μειωθεί κατά 5,5% επιπλέον. 

Όσον αφορά το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η έκθεση του ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ.

Πάντως λίγο πριν .. ξημερώσει, Ευρωπαίος διπλωμάτης μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg και  τόνισε πως «οι προοπτικές να καταλήξουν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι καλές αν και θα χρειαστούν περαιτέρω συνομιλίες»!!!  Και πρόσθεσε πως και οι 17 αποστολές  των χωρών της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί για την επίτευξη συμφωνίας στη σημερινή σύσκεψη. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr