ΧΑ: Θα έρθουν τα hedge funds για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών;

Μετά το ράλι και την  απότομη βουτιά, η αξιολόγηση του χρηματιστηρίου από τον οίκο Ftse θα κρίνει και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - Πωλητές οι τραπεζίτες την περασμένη Δευτέρα

Η χθεσινή απότομη βουτιά στο χρηματιστήριο με πτώση 3,47% «προσγείωσε» ανώμαλα όλους όσοι περίμεναν μια κίνηση του χρηματιστηρίου ακόμη και προς τις 1000 μονάδες, με φόντο την ανακοίνωση της συμφωνίας για την Ελλάδα. 

Κι αυτό γιατί τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια ( Αμοιβαία- Βασικοί μέτοχοι) που οδήγησαν την φρενήρη τραπεζική άνοδο από τις 660 προς τις 840 μονάδες, ήταν πωλητές από την περασμένη Παρασκευή. Εκείνη την ημέρα- όπως φαινόταν από ορισμένες πράξεις- οδηγούσαν τις τραπεζικές μετοχές σε μεγάλη άνοδο, με την προσδοκία της πραγματοποίησης του Eurogroup την Δευτέρα.

Την ημέρα της απόφασης – η οποία τελικά πάρθηκε αργά τις πρωϊνές ώρες – οι πωλήσεις εντάθηκαν περισσότερο και η άνοδος συνεχίστηκε δίχως να υπάρχει απόφαση. Μάλιστα, η μεγάλη άνοδος σε ορισμένες τραπεζικές μετοχές συνοδεύθηκε από διακίνηση άνω των 10 εκατ. τεμαχίων μετοχών. 

Ένας τέτοιος μεγάλος όγκος συναλλαγών παρέπεμπε σε πωλήσεις, ωστόσο χρειάζεται ένα καλό εκπαιδευμένο μάτι στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Τελικώς, την επόμενη ημέρα, δηλαδή χθες, η αγορά έδειξε τις πραγματικές της προθέσεις :  Συνάφθηκε η συμφωνία για το δάνειο και το PSI, και όπως συμβαίνει στην επιβεβαίωση των ειδήσεων ήλθαν οι αθρόες ρευστοποιήσεις.
Μια καλή δικαιολογία για τις πωλήσεις ήταν το γεγονός ότι, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα ήταν μεγαλύτερο από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Όμως το μεγαλύτερο «κούρεμα» μόνο ως α αφορμή πωλήσεων μπορεί να ειδωθεί.

Και τώρα τι ;  - Απόντες οι ξένοι επενδυτές – Υποβάθμιση τον Μάρτιο ;

Το προαιώνιο ερώτημα των επενδυτών είναι τι θα συμβεί τώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Επειδή το προηγούμενο διάστημα το ράλι της αγοράς στηρίχθηκε αποκλειστικά σε ελληνικά κεφάλαια, κανείς δεν μπορεί να εξάγει σίγουρα συμπεράσματα. Οι τράπεζες με την άνοδο των τιμών πέτυχαν- ως ένα βαθμό- να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά για να γίνουν οι τελευταίες χρειάζονται ξένοι επενδυτές. 

Οι ξένοι επενδυτές παραμένουν θεατές, όχι μόνο γιατί έχουν περιορισμούς επενδύσεων σε μια χώρα που μέχρι προχθές ήταν υπό χρεοκοπία, αλλά γιατί είχαν σημειώσει ζημιές στις τραπεζικές μετοχές την περίοδο 2010-2011.

Τότε, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου είχαν δοθεί «υποσχέσεις» από τις τράπεζες – οι οποίες για λόγους κακής κυβερνητικής πορείας  δεν τηρήθηκαν.  Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι ξένοι επενδυτές παραμένουν παρατηρητές και διεξάγουν μόνο σπαραδικές τοποθετήσεις που αφορούν αγοραπωλήσιες μετοχών trading. To δεύτερο στοιχείο είναι ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα εξεταστεί από τον οίκο Ftse η παραμονή  ή όχι του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές. Αν τελικά αποφασισθεί μια υποβάθμιση, τότε θα αναχωρήσουν από την Αθήνα , όλα τα funds που ακολουθούν παθητικά τους δείκτες του Ftse. Mια υποβάθμιση, όμως, δεν απαραίτητα κακή καθώς η υποβάθμιση σε emerging market  θα συγκεντρώσει στην Ελλάδα, τεράστια κεφάλαια από τα Hedge Funds τα οποία  συνήθως  είναι επιθετικά στην είσοδο και έξοδο από τις αγορές.

Μια οικονομία,  άλλωστε όπως η ελληνική η οποία χρειάζεται να στηριχθεί σε κεφάλαια για τις ιδιωτικοποιήσεις  έχει ανάγκη από τα χρήματα των Hedge Funds.

Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος που θα κρίνει την πορεία της αγοράς τις ερχόμενες εβδομάδες είναι τι θα γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το περίφημο Psi. Οι τραπεζίτες έχουν πάρει «χαρτί» και «μολύβι» και υπολογίζουν τι κεφάλαια θα απαιτηθούν.       
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr