Ο Έφορος θα αποφασίζει για το χαράτσι στα ακίνητα
05.03.2012
10:31
Κάθε προϊστάμενος σε ΔΟΥ θα αποφαίνεται εάν πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων από τις τρεις που ορίζει ο νόμος καθώς και αν συντρέχουν λόγοι εξαίρεσης από την πληρωμή.
Απόλυτη εξουσία επί του ...χαρατσιού δίνει στον Έφορο το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιο που υπέγραψε στις 2 Μαρτίου ο αναπληρωτής υπουργός, Παντελής Οικονόμου.
Συγκεκριμένα, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., αν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της περ. β΄ του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11, μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.
Σημειώνεται ότι οι δόσεις καταβολής, από τη στιγμή που το χαράτσι απεμπλάκη από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, έχουν οριστεί σε τρεις.
Επιπλέον, όσον αφορά την τακτοποίηση θεμάτων επιβολής Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. σε πρόσωπα που διαβιούν υπό μειονεκτικά κοινωνικές συνθήκες , επισημαίνεται ότι ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. είναι αποκλειστικά αρμόδιος – ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου – για τη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. α΄ και β΄ του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε απόσυρση οδηγείται το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ότι το «χαράτσι» αυτό δεν μπορεί να είναι μόνιμο. Με τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε ότι το «χαράτσι», είναι συνταγματικό μόνο υπό την έννοια του γεγονότος ότι έχει έκτακτο χαρακτήρα κι ότι θα πάψει να επιβάλλεται από το 2013.
Στη θέση του, μάλιστα, προωθείται η θέσπιση νέου φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας, που θα επιβάλλεται ενδεχομένως και στα αγροτεμάχια. Η πρόταση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων για το νέο φορολογικό σύστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση αφορά την επιβολη ενιαίου φόρου ή τέλους στην κατοχή ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Με δεδομένο ότι η τρόικα δεν επιτρέπει απώλεια εσόδων από τη φορολογία των ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα προκύψει θα πρέπει να αποδίδει κάθε χρόνο στο Δημόσιο έσοδα συνολικού ύψους τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται:
Ο περιορισμός ή ακόμη και η κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ.
Η επιβολή του νέου φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται. Εναλλακτικά εξετάζεται να θεσπιστεί ένας ξεχωριστός φόρος ή εισφορά που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας.
Διαβάστε εδώ όλη την εγκύκλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr