Βρείτε με ένα "κλικ" ποιοι δέχονται φοροκάρτα στη γειτονιά!

Σελίδα στο Διαδίκτυο με τις διευθύνσεις 9.500 επιχειρήσεων

Σελίδα στο ίντερνετ μέσω της οποίας «διαφημίζει» με τις διευθύνσεις τους τις πρώτες 9.500 ελληνικές επιχειρήσεις που δέχονται φοροκάρτα, εγκαινίασε το υπουργείο Οικονομικών.

Κάνοντας «κλικ» στον σχετικό σύνδεσμο  της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (http://www.gsis.gr/karta/pinakas.html#karta#minfinGR)
μπορεί ο καθένας να βρει ποιες επιχειρήσεις στη γειτονιά του δέχονται την φοροκάρτα, με βάση το γεωγραφικό διαμέρισμα και τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται.

Είναι μια προσπάθεια της ΓΓΠΣ να κεντρίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών να προμηθευτουν την κάρτα. Ως τώρα πάντως η συμμετοχή δεν είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή. Αν και έχουμε μπει στον τρίτο μήνα του έτους και λογικά οι περισσότεροι φορλογούμενοι έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύουν και να καταχωρούν αποδείξεις από τις αγορές τους, μέχρι τις 28/2/2012 είχαν ενεργοποιηθεί 51.641 κάρτες αποδείξεων ( 31.932 μέσω SMS και 19.709 μέσω TAXISnet).
Στην πραγματικότητα πάντως, ο πραγματικός αριθμός των καταστημάτων που έχουν στείλει στοιχεία μέσω φοροκάρτας, είναι πολύ μικρότερος από τις περίπου 9500 επιχειρήσεις που φιγουράρουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Πριν περίπου ένα μήνα η ΓΓΠΣ ταχυδρόμησε στις επιχειρήσεις αυτές -οι οποίες διαθέτουν ήδη σύστημα αυτόματων συναλλαγών για τις πιστωτικές κλπ κάρτες- ένα ενημερωτικό σημείωμα, καλώντας τες να συμβάλουν στη χρήση της φοροκάρτας, εφοδιάζοντάς τες μάλιστα και με κάποια αυτοκόλλητα για να τα κολλήσουν στη βιτρίνα τους. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως οι καταστηματάρχες δηλώνουν πως ακόμα δεν έχουν ιδέα πώς χρησιμοποιείται η φοροκάρτα, ενώ πολλοί πέταξαν και τα αυτοκόλλητα.

Η χρήση της φοροκάρτας πάντως δεν είναι καθόλου δύσκολη για τον επαγγελματία, αφού αρκεί απλά να περάσει την κάρτα από το μηχάνημα και να πληκτρολογήσει το ποσό της απόδειξης.
Φόροι και μπόνους... «α λα κάρτ»

Όπως πάντως έχει αποκαλύψει από τις 20 Φεβρουαρίου το Πρώτο Θέμα, λόγω του υποτονικού ενδιαφέροντος για την φοροκάρτα, το υπουργείο Οικονομικών στρέφεται σε ελέγχους –ακόμα και αναδρομικούς- για τις αγοραπωλησίες μέσω πιστωτικής κάρτας, ενώ εξετάζει να δώσει και φορολογικά bonus για ηλεκτρονικές αγορές με πλαστικό χρήμα. Το υπουργείο μελετά κίνητρα προς τους καταναλωτές για να χρησιμοποιούν την πιστωτική ή την χρεωστική τους κάρτα, επιστρέφοντάς τους φόρους όσο πχ το 1%-2% της συνολικής αξίας των ετησίων αγορών τους.
Η πρώτη φάση του σχεδίου ξεκινά άμεσα. Στη Γενική Γραμματεία  Πληροφορικών Συστημάτων συγκεντρώνουν από τις τράπεζες τα στοιχεία των πωλήσεων μέσω καρτών για τα έτη 2009, 2010 και 2011. Στα στοιχεία των πωλήσεων αυτά θα βασιστούν αναδρομικοί έλεγχοι, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αποφεύγουν να υποβάλουν δηλώσες ΦΠΑ, παρακρατώντας παρανόμως τον φόρο.

Μετά το γενικό ξεκαθάρισμα, θα αρχίσει η μηνιαία παρακολούθηση των πωλήσεων με πλαστικό χρήμα. Κάθε μήνα το υπουργείο θα γνωρίζει από τις τράπεζες ποια επιχείρηση είχε πωλήσεις και ποια όχι. Αν και αυτό αφορά το μέρος των εσόδων της από πωλήσεις με τη χρήση κάρτας και όχι συναλλαγές με μετρητά, η ΓΓΠΣ θα μπορεί να εντοπίζει αμέσως όσους πάνε να κάνουν «τράμπα» τα λεφτά του ΦΠΑ, αποτρέποντας την εξάπλωση του φαινομένου.
Αν μέσα στο 2012 φανεί πως το νέο σύστημα ελέγχων αποδίδει, τότε το υπουργείο σκοπεύει να δώσει κίνητρα για να γίνει μαζικότερη η χρήση της κάρτας στις συναλλαγές, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για πιστωτική ή χρεωστική.

Σκόνταψε στην Τρόικα η μείωση για ΦΠΑ

Αρχικά είχε πέσει στο τραπέζι και πρόταση για μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από 13% στο 10%, όταν η εκτέλεση μίας συναλλαγής γίνεται με «πλαστικό χρήμα». Η πρόταση αυτή όμως «σκόνταψε» στις αντιδράσεις της Τρόικα, αλλά φαίνεται να κερδίζει έδαφος πάλι έδαφος, ειδικά αν επιστρέφεται φόρος από τον φόρο εισοδήματος της χρονιάς, ως ποσοστό από τον τζίρο που θα γίνεται μέσω της πιστωτικής κάρτας.
Αν τελικώς ευοδωθεί το σχέδιο για επιστροφή 1%-2% από την εφορία, θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα στους καταναλωτές, ειδικά αν συνδυαζόταν με τα προγράμματα  ανταμοιβής που προσφέρουν οι ίδιες οι τράπεζες στους χρήστες πλαστικού χρήματος. Για παράδειγμα μια κάρτα μπορεί να επιστρέψει πχ 360 ευρώ το χρόνο για ετήσιο ύψος αγορών πχ 10.000 ευρώ και σε αυτά θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα 100-200 από ... bonus της εφορίας!

Το σχέδιο είναι συμβατό και με τις υποδείξεις της ομάδας Ράιχενμπαχ που έχει προτεινει σε κάθε συναλλαγή μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ή επιταγών, η τράπεζα να παρακρατά το ΦΠΑ και να τον αποδίδει απευθείας στο Δημόσιο, απαλλάσσοντας από τον «κόπο» τις επιχειρήσεις (και τα Ταμεία τους από τα ποσά του ΦΠΑ της συναλλαγής) . Στην διάδοση του πλαστικού χρήματος ως μεσου κατά της φοροδιαφυγής κατατείνει και το μέτρο της απαγόρευσης συναλλαγών με μετρητά για ποσά άνω των 1500 ευρώ –που τυπικά ισχύει ήδη από 1ης Ιανουαρίου 2012.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr