Η Ελλάδα με χρέος ...45% του ΑΕΠ για λίγες μέρες!

Όλα τα βήματα μέχρι να έρθει το επόμενο δάνειο

Μια καινούργια σελίδα στην ιστορία του ελληνικού χρέους ανοίγει από σήμερα. Μετά και την ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με τα νέα,  αλλά και την ενεργοποίηση των CDs, δημιουργούνται εντελώς νέα δεδομένα στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα:
 -        Το 53,5% των ομολόγων, ονομαστικής αξίας 110 δισ. ευρώ «κουρεύεται»
 -        Απομένει σε χρέος το 46,5%, δηλαδή 96 δισ. ευρώ, το οποίο για λίγες ημέρες οδηγεί σε ένα φανταστικό – ιδανικό ποσοστό χρέος ως προς το ΑΕΠ στο 45%!!!
 -        Από το 46,5% που απομένει, το 31% (περίπου 66 δισ. ευρώ) θα καλυφθούν με νέα ομόλογα, με την ανταλλαγή να έχει προσδιοριστεί για τις 11 Απριλίου. Θα εκδοθούν 20 διαφορετικά ομόλογα με διάρκεια από 11-30 χρόνια. Το πρώτο "νέο" ελληνικό ομόλογο θα λήξει το 2023 και το τελευταίο το 2042. Το επιτόκιό τους θα κυμαίνεται από μόλις 2% (από τις 24 Φεβρουάριου του 2012 έως το Φεβρουάριο του 2015), και θα κλιμακώνεται σε 3% (έως το Φεβρουάριο του 2020), στο 3,65% (για το Φεβρουάριο του 2021) και 4,3% (από το Φεβρουάριο του 2021 έως το Φεβρουάριο του 2042).  Θα υπάρχει και ρήτρα ΑΕΠ. Θα ξεκινήσει από το 2015 και, εφόσον ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ είναι μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο, το επιτόκιο θα αυξάνεται κατά 1%.
 -        Το υπόλοιπο 15% (περίπου 30 δισ. ευρώ) θα καλυφθεί από μονοετή ή διετή ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Τόσο το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2013, όσο και το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2014 θα ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ το κάθε ένα.
 -        Οι δεδουλευμένοι τόκοι των υφιστάμενων ομολόγων, μέχρι 24 Φεβρουαρίου 2012, θα καλυφθούν με 6μηνα έντοκα γραμμάτια του EFSF μηδενικού επιτοκίου.
 -        Για τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου και εκείνα των ΔΕΚΟ συνολικού ύψους 28 δισ. παρατείνεται το πρόγραμμα μέχρι τις 23 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχουν περισσότεροι στο πρόγραμμα ανταλλαγής.
 -        Στην περίπτωση των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την παροχή αποζημιώσεων υπό μορφή ακινήτων του δημοσίου. Βρίσκεται όμως ακόμα σε αναζήτηση φόρμουλας αποζημίωσης των περίπου 11.000 φυσικών προσώπων –απλών ιδιωτών, που κατέχουν ομόλογα ύψους 2,3 δισ. και θα τα οποία θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά στο PSI. Σαν λύση εξετάζονται η αντιστάθμιση των απωλειών του 53,5% της ονομαστικής τους αξίας με φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους έχουν επενδύσει μικρά ποσά, ενώ υπάρχουν και προτάσεις για αποζημίωση υπό μορφή μετοχών τραπεζών (εξ όσων κρατικοποιηθούν) ή και για ειδική έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Τα επόμενα βήματα για το νέο δάνειο

 -        Στις 14 Μαρτίου, σε συνεδρίαση του Euroworking Group, θα κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των εκταμιεύσεων των νέων δόσεων του δανείου.  
 -        Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για να οριστικοποιήσει τη δική του συμμετοχή στο νέο πακέτο, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται σε 18 -21 δισ. ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 10 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο, που δεν έχουν εκταμιευθεί.
 -        Τα πρώτα χρήματα αναμένονται λίγο πριν τις 20 Μαρτίου, επειδή το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ που λήγει τότε έχει μεν «κουρευτεί», αλλά πρέπει να πληρωθούν περίπου 4,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ που το έχει στο χαρτοφυλάκιο της.
 -        Η πρώτη δόση που θα εκταμιευθεί για τη χώρα μας αναμένεται να συμπεριλαμβάνει και 30 ή 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
 -        Θα περιλαμβάνει και άλλα 5,7 δισ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες (προμηθευτές του δημοσίου κλπ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr