ΗΠΑ:Διαφωνούν για το σχέδιο διάσωσης

Διαφωνούν ακόμα και την ύστατη ώρα!

Ο λόγος για τους επικεφαλής του αμερικανικού οικονομικού επιτελείου οι οποίοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει πλέον η επιχειρηματική κοινότητα, όχι μόνον των ΗΠΑ, αλλά διεθνώς.

Νωρίτερα οι κύριοι Μπερνάνκε και Πόλσον, ο διοικητής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας και ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχαν παραστ

Διαφωνούν ακόμα και την ύστατη ώρα!

Ο λόγος για τους επικεφαλής του αμερικανικού οικονομικού επιτελείου οι οποίοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει πλέον η επιχειρηματική κοινότητα, όχι μόνον των ΗΠΑ, αλλά διεθνώς.

Νωρίτερα οι κύριοι Μπερνάνκε και Πόλσον, ο διοικητής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας και ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχαν παραστεί στην καθιερωμένη ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου. Εκεί όπου υπερασπίστηκαν σθεναρά το ισχύον οικονομικό πακέτο ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και τόνισαν πως κατά την άποψή τους οι διεθνείς χρηματαγορές δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης, πλην όμως παραμένουν υπό σημαντική πίεση και χρειάζεται τώρα – περισσότερο από ποτέ – το κρατικό πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας.

Εδώ όμως αρχίζει και περιπλέκεται το πράγμα καθώς με την άποψη των δύο ανδρών διαφωνούν κάθετα η πλειονότητα των Δημοκρατικών – οι οποίοι και ελέγχουν το Κογκρέσο – αλλά και η ισχυρή κυρία που θα αναλάβει ούτως ή άλλως να διαχειριστεί τα κεφάλαια των πακέτων ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας: η κυρία Σίλα Μπεαρ (Sheila Bair), δηλαδή η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ασφάλειας των Καταθέσεων.

Η οποία τώρα φαίνεται να συντάσσεται με τις προθέσεις των Δημοκρατικών να κατευθυνθεί ένα μέρος του σχεδίου Πόλσον των 700 δις δολαρίων και προς την κατανάλωση, προς τους δανειολήπτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ή, στην έσχατη περίπτωση, να εγκριθεί ένα πρόσθετο πακέτο, τουλάχιστον 100 δις δολαρίων, που θα αφορά αποκλειστικά στην ενίσχυση των δανειοληπτών αλλά και των αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ!

Φυσικά ο μίστερ Πόλσον επεσήμανε πως δεν υπήρχε κάποιο προσχεδιασμένο πλάνο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και διευκρίνισε πως το σχέδιο των 700 δισ. δολαρίων είναι αποκλειστικά ... αφιερωμένο στην σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ενώ η κυρία Μπέαρ αντέτεινε πως το υπουργείο Οικονομικών καλά θα έκανε να  βρει τρόπους να ενισχυθούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να ανακοπεί και ο ρυθμός των κατασχέσεων ακινήτων. Κατέληξε μάλιστα λέγοντας πως μόνον εάν αποκατασταθεί η ισορροπία στη στεγαστική αγορά θα ανοίξει ο δρόμος εξόδου από την κρίση!

Μύλος ...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr