Κώδων κινδύνου για την οικονομία από Τρισέ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή οικονομία κρούει εκ νέου ο εσχάτως λαλίστατος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, έκανε λόγο για τη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και χαρακτηριστικά τόνισε πως «είναι η πρώτη φορά που η καρδιά του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συσ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή οικονομία κρούει εκ νέου ο εσχάτως λαλίστατος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, έκανε λόγο για τη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και χαρακτηριστικά τόνισε πως «είναι η πρώτη φορά που η καρδιά του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος βρίσκεται σε τέτοιο κίνδυνο». 

Εάν πιστέψει κανείς πως ο μεσιέ Τρισέ εδώ και λίγο καιρό έχει κάνει στροφή στην τακτική που συνήθιζε να ακολουθεί, όταν μίλαγε με εξαιρετική φειδώ και σχεδόν ποτέ για θέματα νομισματικής πολιτικής, τότε ίσως αυτές οι νέες του δηλώσεις να μπορούν να ερμηνευθούν ως νέο σινιάλο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, μπορεί και πριν το τέλος του έτους.  

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κύριος Τρισέ επεφύλασσε ακόμα μια έκπληξη στην συνέντευξή του αυτή, προσκαλώντας τη Βρετανία να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ. Δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που συνδέονται με την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, μιας αγοράς που δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη όσο υπάρχουν διαφορετικά νομίσματα».

Τα βρετανικά αδιέξοδα

To αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η βρετανική οικονομία κατέστη σαφές και από τα όσα διεμείφθησαν στις αρχές του μήνα, στις 6 Νοέμβρη συγκεκριμένα, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μείωση κατά μίαμιση ποσοστιαία μονάδα των βασικών της επιτοκίων.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τότε συνεδρίασης της ΒοΕ, όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της νομισματικής της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της εντυπωσιακής εκείνης μείωσης στο κόστος της στερλίνας, κρίνοντας ότι η άμεση μείωση των επιτοκίων ήταν αναγκαία για να μην «ξεφύγει» ο προϋπολογισμός και αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα  περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας εφόσον τα δεδομένα της οικονομίας και τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινώνονταν πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Κι επειδή η πραγματικότητα όντως πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση (μόλις σήμερα ανακοινώθηκαν στοιχεία για νέα πτώση στο δείκτη βιομηχανικών παραγγελιών που πλέον κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών!) τα σενάρια περί νέας μείωσης των βρετανικών επιτοκίων είναι πλέον σχεδόν βέβαιο πως θα επαληθευθούν αργά ή γρήγορα ...

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr