«Η Goldman Sachs είναι ηθικά χρεοκοπημένη»

«Η Goldman Sachs είναι ηθικά χρεοκοπημένη»

Μια επιστολή στην οποία η κολοσσιαία επενδυτική τράπεζα παρουσιάζεται από ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της ως μια «μηχανή παραγωγής χρήματος» με αμβλυμένη ηθική

«Η Goldman Sachs είναι ηθικά χρεοκοπημένη»
Το «απόλυτο» χτύπημα στην άγρια δοκιμασμένη από την παγκόσμια κρίση αξιοπιστία των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών απετέλεσε η επιστολή-κόλαφος ανώτατου διευθυντικού στελέχους της Goldman Sachs. (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ
).

Μια επιστολή στην οποία η κολοσσιαία επενδυτική τράπεζα, η αποκαλούμενη από τους ίδιους τους Αμερικανούς ως «The Firm» (Η Φίρμα) -με όποιον συνειρμό φέρνει αυτός ο χαρακτηρισμός με τον ανάλογο (Τhe Company - η εταιρεία) που αποδιδόταν στη… Μαφία- παρουσιάζεται από ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της ως μια «μηχανή παραγωγής χρήματος» με αμβλυμένη ηθική και βαθιά δηλητηριασμένη από τον τρόπο διοίκησής της από τους νυν επικεφαλής της.

Καίτοι οι κατηγορίες φαντάζουν σε πρώτη ανάγνωση υπερβολικές, στον βαθμό που ο παραιτηθείς manager του τμήματος χρηματιστηριακών Παραγώγων για την Ευρώπη κ. Greg Smith φτάνει στο σημείο να δηλώνει πως στις συσκέψεις της εταιρείας οι ίδιοι οι πελάτες της αποκαλούνταν «κορόιδα» (!), η ουσία είναι πως ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε από τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ υποδηλώνει ότι ουδείς εξεπλάγη…

Είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου MarketWatch, «αδελφού» μέσου της «Wall Street Journal» που ανέδειξε τις καταγγελίες. Στο επί ώρες πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής του σελίδας, το MarketWatch μιλάει για καταγγελίες που «δεν είναι καινούριες» (επί λέξει: Smith’s grievances don’t come out of the blue) και τονίζει πως «υπήρχαν και στο παρελθόν αρκετές ενδείξεις ότι η Goldman έβαζε και βάζει το συμφέρον της πάνω από αυτό των πελατών της». Παραθέτει δε γνωστές ιστορίες, αποδεδειγμένες κινήσεις της τράπεζας, με την πώληση σε επενδυτές-πελάτες της ομολόγων που την ίδια ώρα σορτάριζε, ή με τη μαζική τοποθέτηση κεφαλαίων των πελατών της σε τοξικά προϊόντα της δευτερογενούς στεγαστικής αγοράς, λίγο πριν από την έκρηξη της φούσκας που εντέλει επιταχύνθηκε από τις αθρόες εκποιήσεις από την ίδια την Goldman των subprime τίτλων που κατείχε…
Κλείσιμο

Σε κάθε περίπτωση οι κατηγορίες του κ. Smith επανέφεραν στις μνήμες πολλών και στην επικαιρότητα παλαιότερες καταγγελίες για τον τρόπο δράσης όχι μόνο της Goldman, αλλά γενικότερα των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων.
Αρκετοί ενδεχομένως θα θυμούνται τον σάλο που είχε προκαλέσει ο φερόμενος ως «ανεξάρτητος κερδοσκόπος trader» Alessio Rastani που είχε φιλοξενηθεί από το BBC τον Σεπτέμβριο του 2011 και ανέλυε από τηλεοράσεως το πώς βγάζουν χρήματα οι κερδοσκόποι από τις χρεοκοπίες εταιρειών και χωρών.

Ανεξάρτητα από το εάν στη συνέχεια ο περί ου ο λόγος «χρηματιστής» αμφισβητήθηκε ακόμα και για το κατά πόσον έλεγε αλήθεια για την ιδιότητά του, η ουσία είναι πως περιέγραψε με πειστικό τρόπο όλα όσα κυκλοφορούσαν ως φήμες και σενάρια αναφορικά με το πώς οι μεγάλες τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες ελέγχουν τις αγορές, τις εξελίξεις, ακόμα και τις ίδιες τις κυβερνήσεις χωρών!

Στην περίπτωση βέβαια της Goldman Sachs, που εκτός των άλλων έχει αποδείξει και στην περίπτωση της Ελλάδας ως ο επί σειρά ετών «σύμβουλος» των ελληνικών κυβερνήσεων σε θέματα… χρέους την «ευελιξία» και την «εφευρετικότητα» των στελεχών της, κινούμενη στα όρια του νόμιμου, είναι πια γνωστό τοις πάσι ότι η «Φίρμα» κερδίζει δισεκατομμύρια από τις εκάστοτε συμβουλευτικές της υπηρεσίες. Οντας την ίδια ώρα ένας από τους πιο ενεργούς «παίκτες» στην αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) της Ελλάδας και κάθε χώρας που κατά περίπτωση μετατρέπεται σε…  πελάτη της!

Κι αν οι κατηγορίες ενός πρώην υπαλλήλου όπως ο Smith και ενός αγνώστου ιδιότητας προσώπου όπως ο Rastani αφήνουν περιθώρια αμφισβητήσεων, αρκεί να θυμηθούμε τις δηλώσεις, προ ολίγων μηνών, του γνωστού διαχειριστή κεφαλαίων Kyle Bass για την πιθανή –τότε- περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Προ… Μνημονίου 2 και PSI, σε συνέντευξή του στο CNBC, o κ. Bass περιέγραφε ότι κι αυτός θα είναι ένας από τους πολλούς που θα κερδίσουν σε κάθε χρεοκοπία, της Ελλάδας ή άλλης χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έτσι είναι η φιλοσοφία της αγοράς». Και αποκάλυπτε πως τις ίδιες «προσδοκίες» με αυτόν έχουν και οι «μεγαλύτερες τράπεζες και επενδυτικές του πλανήτη»!

Κι όλα αυτά από έναν άνθρωπο που έχει κερδίσει πολλά ποντάροντας, την ύστατη ώρα, στην τελική κατάρρευση της Lehman Brothers, ενώ προ μηνός δήλωνε ότι θα κερδίσει περίπου 650 φορές τα λεφτά του σε περίπτωση που χρεοκοπήσει η Ελλάδα…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης