"Πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα"

"Πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα"

Ευθύνες στις πρακτικές της διετίας 2010-2011 που "έθεσαν σε αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στο ευρώ" αποδίδει ο διοικητής της Τ.τ.Ε., ο οποίος προβλέπει βαθιά ύφεσης 4,5% για φέτος, με την ανεργία κοντά στο 20%

"Πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα"

Κλειδί για την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη και την επίτευξη των στόχων του νέου μνημονίου, είναι το νέο δάνειο των 130 δις ευρώ και το «κούρεμα» του χρέους, εκτιμά η ΤτΕ στην ετήσια έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική  2011 -2012.

Προλογίζοντας την έκθεση ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος  Προβόπουλος, επισημαίνει πως πριν ξαναδεί αναπτυξιακούς ρυθμούς ην ελληνική οικονομία, η ύφεση θα συνεχισθεί και το 2012 και εκτιμά πως θα φθάσει το 4,5%, με ταυτόχρονη  μείωση της απασχόλησης κατά 3% και αύξηση της ανεργίας άνω του 19%. Στη διάρκεια του 2013 όμως, εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη (αν και ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα είναι ελαφρά αρνητικός, της τάξεως του -0,5%), ενώ τόσο η μείωση της απασχόλησης όσο και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας είναι πιθανόν να ανακοπούν.

Η ψήφιση του μνημονίου και η νέα δανειακή σύμβαση, είναι κατά τον κ. Προβόπουλο η πρώτη θετική εξέλιξη που πρέπει να επισημανθεί, όμως η κρισιμότερη παράμετρος που θα καθορίσει και την επιτυχία του προγράμματος, είναι η συνεπής εφαρμογή του. Πάντως ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας θεωρεί τους στόχους εφικτούς όπως και την υλοποίηση του προγράμματος. Επισημαίνεται πάντως ότι η αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το έλλειμμα και το χρέος όλο το προηγούμενο διάστημα και ιδίως περί τα τέλη του 2011  σε συνδυασμό με την έξαρση της αβεβαιότητας, αποδυνάμωσαν την εμπιστοσύνη και έθεσαν σε αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Στο περιβάλλον αυτό, οι ελληνικές τράπεζες δέχθηκαν και εξακολουθούν να δέχονται σοβαρές πιέσεις επισημαίνεται στην έκθεση και ειδικότερα αντιμετώπισαν σημαντικού ύψους εκροή καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά (ύψους περίπου 35 δισεκ. ευρώ συνολικά για το έτος), ενώ και οι εξασφαλίσεις μέσω των οποίων αντλούν χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα συνέχισαν να υφίστανται απομείωση της αξίας τους ή και (κάποιες εξ αυτών) να μη γίνονται αποδεκτές μετά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος σε πρώτη φάση και των τραπεζών σε δεύτερη.

Κλείσιμο

Ο κ. Προβόπουλος υπογραμμίζει ότι η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος μετά την εφαρμογή του PSI αποτελεί βασική προτεραιότητα, αλλά και προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά και εκτιμά οτι το 2012 θα αποτελέσει ορόσημο για τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του τραπεζικού συστήματος στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. 

Οι τράπεζες θα κληθούν να προχωρήσουν σε πλήρη επαναπροσδιορισμό των επιχειρησιακών τους σχεδίων, ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες προκλήσεις που δημιουργεί η ύφεση και να προβούν σε σημαντικού ύψους ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, μέχρι το τέλος του γ' τριμήνου του 2012. 

Οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες θα προκύψουν με την ολοκλήρωση της άσκησης ανακεφαλαιοποίησης που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την τριμερή επιτροπή (ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ), βάσει δύο σεναρίων μακροοικονομικών παραδοχών, ενός βασικού και ενός δυσμενούς. 

H αυξημένη διαφάνεια, που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ανακεφαλαιοποίησης που προαναφέρθηκε και τον προσδιορισμό των αναγκαίων πρόσθετων κεφαλαίων για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, καθώς και η πραγματοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσής του αναμένεται να συμβάλουν ―ιδίως αν παράλληλα υπάρξει γενικότερη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης― σε σταθεροποίηση αρχικά και στη συνέχεια σε σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων. 

Ταυτόχρονα, αποτελούν προϋπόθεση για την προοδευτική άρση του αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων. Με την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και τη βελτίωση των δυνατοτήτων των τραπεζών να προσελκύσουν αποταμιευτικούς πόρους και να αντλήσουν ρευστά διαθέσιμα από τις αγορές είναι εύλογο να υπάρξει ευνοϊκότερη εξέλιξη της προσφοράς τραπεζικών πιστώσεων. 

Γενικότερα, η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και η μείωση του δημοσιονομικού κινδύνου θα ενθάρρυνε τις τράπεζες να αυξήσουν την προσφορά δανείων, ενώ ταυτόχρονα θα ενίσχυε τη ζήτηση εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σταδιακά την εξάρτησή τους όσον αφορά την παροχή ρευστότητας από το Ευρωσύστημα.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και συγκεκριμένα, όπως ανα΄φερεται στην έκθεση  «Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης άνοιξε ένα "παράθυρο ευκαιρίας" και συνέβαλε καθοριστικά ώστε να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις στη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, που ανέκοψε την καταστροφική πορεία στην οποία είχε αρχίσει να διολισθαίνει η χώρα.

Η εξέλιξη αυτή απέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο τη σημασία που έχει η συναίνεση και η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων μπροστά στις ιστορικά πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Διαβάστε εδώ όλη την έκθεση Προβόπουλου

Διάλογος Προβόπουλου - Πετσάλνικου

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι  «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της δανειακής συμφωνίας η χώρα ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο, πιο ελπιδοφόρο αυτή τη φορά».

Συγκεκριμένα, ο κ. Προβόπουλος παραδίδοντας την «Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2011-2012» στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο εξήγησε ότι το κείμενο έχει ως  «κεντρικό σύνθημα» την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI επισήμανε όμως ότι «χρειάζεται ακόμα πολύ σκληρή δουλειά για να κερδίσουμε τον πόλεμο, κερδίσαμε όμως μια πολύ σημαντική μάχη που θα μας δώσει περισσότερη αισιοδοξία για τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε στο μέλλον».

Από την άλλη, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε πως «η χώρα πήρε μια πολύ μεγάλη ανάσα με τη δανειακή σύμβαση και οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα με τις θυσίες, πρωτίστως, του ελληνικού λαού. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι» και συμπλήρωσε πως «εκτιμώ ότι χρειάζεται πανεθνική προσπάθεια για να κερδίσουμε και τις επόμενες μάχες».

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης