Ιρλανδία, Πορτογαλία βάζουν στην EE νέους πονοκεφάλους

«Κύλησε» στην ύφεση ιρλανδική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2011 – Σενάρια για την στήριξη της Πορτογαλίας που «φλερτάρει» με την αναδιάρθρωση του χρέους της

Μπορεί η Ευρώπη να θεωρεί, σε επίπεδο δηλώσεων τουλάχιστον, πως κατάφερε να διαχειριστεί το «ελληνικό πρόβλημα», πλην όμως οι αρνητικές εκπλήξεις από το μέτωπο των προβληματικών χωρών συνεχίζονται.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η έκπληξη είναι όντως δυσάρεστη, καθώς η χώρα που για πολλοστή φορά επιχειρήθηκε από τους Ευρωπαίους πολιτικούς να παρουσιασθεί ως «μοντέλο», εν προκειμένω ως μοντέλο για το πώς πρέπει να υλοποιείται το πρόγραμμα στήριξης και ανάταξης της οικονομίας, διαψεύδει τις προσδοκίες και … ξανακυλά στην ύφεση!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι βασική αιτία ήταν η μείωση των εξαγωγών κατά 1,1%, για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια! Μέγεθος αρκετό για να υπερκεράσει τόσο την αύξηση κατά 14% των κεφαλαιουχικών επενδύσεων, όσο και την αύξηση, κατά 0,5%,ων καταναλωτικών δαπανών.

Είναι μάλιστα τέτοια τα – προσωρινά έστω – προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία, ώστε να ζητήσει επισήμως το Δουβλίνο από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη σύμφωνη γνώμη και έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών για την έκδοση ενός μακροπρόθεσμου κρατικού ομολόγου, προκειμένου να καλύψει η Ιρλανδία την πληρωμή σε μετρητά ποσού 3,1 δισ. ευρώ για χρεόγραφό της που λήγει στις 31 Μαρτίου!

Μάλιστα το θέμα έθεσε και στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο ίδιος ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Patrick Honohan.

Φόβοι και για την Πορτογαλία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εντείνονται οι φόβοι και για την Πορτογαλία. Ήδη αρκετοί αναλυτές και τουλάχιστον ένας οίκος αξιολόγησης, έχουν προβλέψει πως είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του πορτογαλικού χρέους, στο παράδειγμα της «ελληνικής λύσης». Με την εκτίμηση αυτή διαφώνησε ο κ. Moritz Kraemer, επικεφαλής κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης για την Ευρώπη της Standard & Poor’s. Ο οποίος πάντως δεν διέψευσε πως κυκλοφορούν σενάρια αναδιάρθρωσης και για το πορτογαλικό χρέος, αλλά τονίζει πως μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι αναπόφευκτη.

Δεν μοιάζουν πάντως να συμμερίζονται όλοι αυτή την αισιοδοξία του κυρίου Kraemer. Όπως για παράδειγμα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jan Kees de Jager, ο οποίος ουσιαστικά παρακίνησε με δηλώσεις του τους υπευθύνους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να βρουν τρόπους να βοηθήσουν την Πορτογαλία!

Την ίδια ώρα στη χώρα κλιμακώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στα μέτρα λιτότητας και στο γενικότερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο εργασιακό. Από το πρωί της Πέμπτης παρέλυσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα νοσοκομεία και οι διοργανωτές της γενικής απεργίας υπόσχονται συνέχεια …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr