Τα ράσα, ράσα και τα κέρδη, κέρδη…

Εναν πρωτότυπο και σαφώς πιο τεχνοκρατικό τρόπο έξω από τα συνηθισμένα εκκλησιαστικά ήθη βρήκαν οι τέσσερις μοναχοί της Μονής Γκουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων για να αυξήσουν το… παγκάρι της εκκλησίας τους, αποφασίζοντας να κάνουν business στην ενέργεια!

Business όμως που στρέφονται κατά του τοπικού λαϊκού αισθήματος καθώς κανείς από τους 10 χιλιάδες κατοίκους του Ακρωτηρίου δεν επιθυμεί την παραγωγή ενέργειας 50 MW

Εναν πρωτότυπο και σαφώς πιο τεχνοκρατικό τρόπο έξω από τα συνηθισμένα εκκλησιαστικά ήθη βρήκαν οι τέσσερις μοναχοί της Μονής Γκουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων για να αυξήσουν το… παγκάρι της εκκλησίας τους, αποφασίζοντας να κάνουν business στην ενέργεια!

Business όμως που στρέφονται κατά του τοπικού λαϊκού αισθήματος καθώς κανείς από τους 10 χιλιάδες κατοίκους του Ακρωτηρίου δεν επιθυμεί την παραγωγή ενέργειας 50 MW στην αυλή του.

Σε μια συγκυρία που η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να συνεχίσει με κάθε τρόπο την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη δυτική Κρήτη με μαζούτ, παρά τις ελπίδες που τεχνητά δημιούργησε για την έλευση φυσικού αερίου στη Μεγαλόνησο, οι μοναχοί της περιοχής σε συντονισμό -όπως καταγγέλλουν κάτοικοι- με την Ιερά Μητρόπολη Χανιών αποφάσισαν να εκχωρήσουν έκταση 2.000 στρεμμάτων στην εταιρεία «Natura Power A.E.» με τελικό σκοπό τη δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας ισχύος 50 MW.

Η τελευταία εταιρεία φέρεται ως «αφανής» με έδρα το Χαλάνδρι - σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο δήμαρχος της περιοχής κ. Μανόλης Κυνηγός στο «business stories» η οποία φαίνεται να λειτουργεί ως «μπροστινή» για ισπανικό πολυεθνικό κολοσσό.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως πριν από λίγο καιρό, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας περιήλθε το θέμα και έχει ήδη κατατεθεί σχετική αίτηση από την εταιρεία «Natura Power ηλιακή ενέργεια Α.Ε.».

Ας δούμε όμως τη χρονολογική ακολουθία των γεγονότων. Στις 8 Ιουνίου, στη Μονή Γουβερνέτου, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την ενοικίαση έκτασης 2.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Μονής στην περιοχή του Δήμου Ακρωτηρίου προκειμένου να γίνει ηλιοθερμικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δύο ημέρες μετά, κατά σύμπτωση, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατατέθηκε αίτηση από την εταιρεία «Natura Power» για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).

Οπως μάλιστα αναγράφεται στο σχετικό αρχείο της ΡΑΕ, ως θέση αναγράφονται τα Κουνουπιδιανά, μια περιοχή δηλαδή εξόχως τουριστική και πυκνοκατοικημένη.

«Δεν θα περάσει»

Να σημειωθεί πως η εταιρεία «Natura Power», που διεκδικεί ένα τόσο σημαντικό έργο για το μέλλον της περιοχής, ιδρύθηκε μόλις στις 30 Μαΐου, δηλαδή την ίδια ημέρα που η Μονή Γκουβερνέτου έστελνε προς θυροκόλληση στο δημαρχείο Ακρωτηρίου τον διαγωνισμό για την ενοικίαση της έκτασης των 2.000 στρεμμάτων. «Οπως βλέπετε, οι συμπτώσεις είναι πολλές», τονίζει στο protothema.gr ο δήμαρχος Ακρωτηρίου, ο οποίος, εκφράζοντας το σύνολο των κατοίκων της περιοχής, στέλνει το δικό του μήνυμα: «Το έργο αυτό δεν θα περάσει».

Oπως μας είπε ο κ. Μανόλης Κυνηγός, το ενοίκιο το οποίο η Μονή θα πάρει για την έκταση που θα παραχωρήσει θα ανέρχεται μόλις στις 380.000 ευρώ ανά έτος, ενώ στον Δήμο η εταιρεία επιθυμεί να δώσει 900.000 ευρώ ως αντιστάθμισμα. «Ολα αυτά, τη στιγμή που οι ίδιοι επιδιώκουν να βγάλουν πάνω από 35 εκατ. ευρώ στην… πλάτη μας», υποστηρίζει ο δήμαρχος Ακρωτηρίου.

Χαρακτηριστικό της αναταραχής, που έχουν προκαλέσει οι «θεϊκές business» των τεσσάρων καλόγερων, είναι πως κανένας βουλευτής του Νομού Χανιών δεν έχει στηρίξει την επένδυση, ενώ ένσταση έχει υπάρξει και από τον κ. Μ. Νικηφοράκη.

Κι αυτό διότι όλοι κατανοούν πως η εν λόγω επένδυση, εκτός της επιβάρυνσης που θα επιφέρει σε μια τουριστική περιοχή, έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της ενεργειακής γύμνιας που επικρατεί. Ηδη, η τοπική κοινωνία των Χανίων θεωρεί πως στις προθέσεις της ΔΕΗ δεν είναι η γρήγορη έλευση του καθαρού φυσικού αερίου, αλλά η συνέχιση της χρήσης μαζούτ στην περιοχή της Ξυλοκαμάρας.

Επομένως, η προσπάθεια στην περιοχή του Ακρωτηρίου αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα απλό «πασάλειμμα» για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα και ειδικότερα οι καθυστερήσεις που αφορούν στην επένδυση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο στο βόρειο κομμάτι του Νομού Ηρακλείου.

Τι λέει η αίτηση στη ΡΑΕ

Σύμφωνα με την αίτηση που κατατέθηκε στη ΡΑΕ, η επένδυση της «Natura Power» δεν αφορά μόνο στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και στη Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης. Γεγονός δηλαδή που σημαίνει πως θα υπάρξει, εκτός από τη χρήση ηλιακής ενέργειας, και η καύση συμβατικού καυσίμου, δηλαδή πετρελαίου. Ειδικότερα, μέσω δεκάδων κατόπτρων η ηλιακή ενέργεια θα θερμαίνει ένα είδος ελαίου με αποτέλεσμα τη δημιουργία ατμού από τον οποίο θα τίθενται σε λειτουργία οι αεριοστρόβιλοι που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, είτε λόγω νεφώσεων είτε τη νύχτα, οι αεριοστρόβιλοι θα μπαίνουν σε λειτουργία με την καύση πετρελαίου, όπως ήδη συμβαίνει στα τρία εργοστάσια της ΔΕΗ στην Κρήτη. «Θα πρέπει να ψάξει κανείς να βρει και ποιοι άλλοι βρίσκονται πίσω από αυτή την επένδυση», τονίζει ο δήμαρχος Ακρωτηρίου, ο οποίος καταγγέλλει την ανοχή της Μητρόπολης Χανίων (σ.σ. μάλιστα θετικές δηλώσεις για το έργο φέρεται να έχει κάνει και ο μητροπολίτης) αλλά και Κύπριους επενδυτές που έμμεσα συμμετέχουν στο έργο μέσω δικτύωσής τους με τη γνωστή για τις άριστες σχέσεις της με τη νυν κυβέρνηση Μονή Βατοπεδίου.

«Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν παιχνίδια στην πλάτη μας. Εάν αυτή η επένδυση προχωρήσει, είμαστε ικανοί να τα κάνουμε όλα… μπάχαλο. Με δυσκολία συγκρατώ αυτή τη στιγμή τους κατοίκους του Ακρωτηρίου για να μην ξεσπάσουν στους μοναχούς», αναφέρει ο κ. Κυνηγός.

Ο δήμαρχος της περιοχής πάντως δεν παρουσιάζεται αρνητικός σε όλες τις μορφές επενδύσεων, και αυτό διότι ήδη έχουν υποβληθεί 53 αιτήσεις για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες περιοχές του Δήμου Ακρωτηρίου με συνολική ισχύ περίπου 10 MW. «Αλλο τα 50 MW, που ουσιαστικά θα καλύπτουν από την περιοχή μας όλη τη δυτική Κρήτη, και άλλο τα 10 ή 15 MW», αναφέρει.

Πιο συγκεκριμένα, το 2006 κατατέθηκε στη ΡΑΕ μια αίτηση από εταιρεία για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 4 MW στη θέση «Ψηλός γκρεμός» Ακρωτηρίου. Επίσης το 2007, κατατέθηκαν άλλες 52 αιτήσεις για εξαίρεση από την υποχρέωση λήψης άδειας για φωτοβολταϊκά ισχύος από 50 έως 150 κιλοβάτ, τα οποία όπως συνολικά φτάνουν στα 6 MW.

Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Ακρωτηρίου κ. Κυνηγός, ο δήμος είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικά των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Μάλιστα, προτίθεται άμεσα να ζητήσει σχετική ενημέρωση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, και για την περίπτωση του ηλιοθερμικού σταθμού, αλλά και γενικότερα για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για τα φωτοβολταϊκά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιοχές του Δήμου Ακρωτηρίου τις οποίες αφορούν οι εν λόγω αιτήσεις. Πρόκειται κυρίως για περιοχές κοντά στα χωριά Καθιανά, Μουζουρά, Στέρνες, Κουνουπιδιανά, Χωραφάκια, Αρώνι. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr