Χαμηλή συμμετοχή στο PSI των "ξένων" ομολόγων
Το παρασκήνιο της παράτασης στη διαδικασία για το κούρεμα
Προβλήματα διαφαίνεται ότι υπάρχουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI+ για τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που έχουν εκδοθεί υπό αγγλικό ή άλλο ξένο δίκαιο, η δήλωση συμμετοχής των οποίων στη διαδικασία έληγε το βράδυ ώρα 22.00 της Παρασκευής 23 Μαρτίου.
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας έως την Τετάρτη 4 Απριλίου στις 21.00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης. Η κυβέρνηση δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για τους λόγους που την ανάγκασαν να παρατείνει την προθεσμία, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως η μόνη εξήγηση είναι η απροθυμία των ομολογιούχων να δηλώσουν την εθελοντική συμμετοχή τους στο PSI+.
Οι ίδιες πληροφορίες, οι οποίες πάντως δεν επιβεβαιώνονται –όπως είναι φυσικό- μιλούν για συμμετοχή που δεν έχει φθάσει στο 50%, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετατροπής του εθελοντικού κουρέματος σε υποχρεωτικό, με την ενεργοποίηση των CACs που συνοδεύουν τα υπό διεθνές δίκαιο ομόλογα. Η παράταση της προθεσμίας αφορά τους κατόχους κάθε σειράς ομολόγων που έχουν εκδοθεί υπό αλλοδαπό δίκαιο, καθώς και ομολόγων που έχουν εκδοθεί από κρατικές επιχειρήσεις (ομολογιακά δάνεια ΔΕΚΟ) με την εγγύηση της ελληνικής δημοκρατίας. Το συνολικό ύψος των XS ομολόγων αλλοδαπού δικαίου ανέρχονται σε 17 δισεκ. ευρώ.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η ελληνική δημοκρατία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναβάλλει κατά τη διακριτική της ευχέρεια κάθε συνέλευση ομολογιούχων που έχει συγκληθεί προκειμένου να ψηφίσει επί των προτεινόμενων τροποποιήσεων (CACs)σύμφωνα με τους όρους κάθε αντίστοιχης σειράς ομολόγων.
Σύμφωνα, πάντως, με την ανακοίνωση του υπουργείου, «το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν προβλέπει διαθέσιμα κεφάλαια για την πραγματοποίηση πληρωμών σε ιδιώτες πιστωτές που αρνούνται να λάβουν μέρος στο PSI, πέραν των ποσών που αυτοί θα λάμβαναν σε διαφορετική περίπτωση».
Σημειώνεται πάντως ότι μια πιθανή αποτυχία της ολοκλήρωσης του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων αυτών, λόγω μη κάλυψης της αναγκαίας συμμετοχής, σημαίνει μείωση του οφέλους από τη διαγραφή χρέους και επιπλέον θα αποδειχθεί στην πράξη πως οι ελληνικές τράπεζες και τα φυσικά πρόσωπα που είχαν στην κατοχή τους ομόλογα εκδοθέντα υπό το εθνικό δίκαιο, θα έχουν «τιμωρηθεί» βαρύτατα για τις επενδυτικές τους επιλογές, χάνοντας επί της ουσίας τα κεφάλαιά τους και σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος της διαγραφής χρέους, ενώ θα πρέπει να υπενθυμισθεί ότι έχουν ήδη πληρωθεί οι «προνοητικοί» κάτοχοι CDS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr