Χρ. Φώλιας : Επί τάπητος η πυρηνική ενέργεια, αλλά όχι στη στρατηγική μας…

Συντηρείται από τους εκφραστές της κυβερνητικής πολιτικής στον χώρο της ενέργειας το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών στην χώρα μας για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Λίγες μέρες μετά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο, ήταν η σειρά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια να δώσει το σχετικό στίγμα, συμμετέχοντας σε ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Νίκος Βακάλης με ενεργειακή θεματική ατ

Συντηρείται από τους εκφραστές της κυβερνητικής πολιτικής στον χώρο της ενέργειας το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών στην χώρα μας για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Λίγες μέρες μετά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο, ήταν η σειρά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια να δώσει το σχετικό στίγμα, συμμετέχοντας σε ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Νίκος Βακάλης με ενεργειακή θεματική ατζέντα 

Χαρακτηριστικά ο κ. Φώλιας ανέφερε ότι η ενατένιση του μέλλοντος της Ευρώπης μέσα από την ενεργειακή οπτική,  θέτει αναπόφευκτα επί τάπητος και το θέμα της πυρηνικής ενέργειας.

Και αυτό γιατί, όπως τόνισε, «κατά τη λειτουργία μιας πυρηνικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής δεν εκλύονται αέριοι ρύποι στην ατμόσφαιρα, όπως συμβαίνει με τη χρήση συμβατικών μορφών ενέργειας, και η ρύπανση του περιβάλλοντος σε περίπτωση ομαλής λειτουργίας είναι αμελητέα έως μη μετρήσιμη».

Και ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε χαρακτηριστικά πως παρόλο που ο διάλογος είναι πάντα αναγκαίος, προκειμένου να φωτισθούν όλες οι πτυχές πολυσύνθετων και πολύπλοκων ζητημάτων που δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται απλουστευτικά, «θέλω να τονίσω με έμφαση πως η ενεργειακή στρατηγική της χώρας, σε πλήρη συμφωνία με την ελληνική κοινή γνώμη, παραμένει αμετάβλητη μέχρι σήμερα και δεν περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής».

Το ζήτημα είναι πως η κοινή γνώμη μοιάζει … επιμελώς να προετοιμάζεται για εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο. Και αυτέ ςλ.χ. δεν αποκλείεται να αφορούν την συμμετοχή μιας επιχείρησης όπως η υπό κρατικό έλεγχο ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο λ.χ. του σχήματος που θα ελέγχει ένα νέ πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή μας, όπως είναι το Μπέλενε στην Βπυλγαρία, στο οποία αναμένεται να συμμετέχει με ποσοστό 49% η «παλιόφιλη» η RWE.

Γενικότερα, πάντως, η διεθνής εμπειρία δείχνει πως από την στιγμή που εγείρεται ζήτημα κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου σε μια συγκεκριμένη περιοχή μέχρι την λειτουργία του, περνούν κατά μέσο όροι περί τα 10 χρόνια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr