ΣΕΒ : Πρόταση για δημιουργία υπουργείου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Τη δημιουργία ενός ισχυρού υπουργείου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην έναρξη εκδήλωσης με θέμα: «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κλιματικές Αλλαγές», με επίσημο ομιλητή τον Βρετανό οικονομολόγο και ακαδημαϊκό Sir Nicholas Stern, που έγινε ευρύτερα  γνωστός από την «Stern Review», την έκθεση 700 σελίδων που δημοσίευσε ακριβώς πριν από δύο χρόνια, με θέμα τις συνέπ

Τη δημιουργία ενός ισχυρού υπουργείου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην έναρξη εκδήλωσης με θέμα: «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κλιματικές Αλλαγές», με επίσημο ομιλητή τον Βρετανό οικονομολόγο και ακαδημαϊκό Sir Nicholas Stern, που έγινε ευρύτερα  γνωστός από την «Stern Review», την έκθεση 700 σελίδων που δημοσίευσε ακριβώς πριν από δύο χρόνια, με θέμα τις συνέπειες της κλιματικής μεταβολής στην παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι αν η Ελλάδα θέλει να συγκαταλέγεται στις προηγμένες και σύγχρονες χώρες, τότε απαιτείται όχι μόνο ριζική αλλαγή αντίληψης, αλλά και ευρύτερες δομικές αλλαγές. Η συνύπαρξη των ευθυνών της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος συνάδει με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή με τη σύγχρονη παγκόσμια αντίληψη της ισόρροπης ανάπτυξης με ισότιμους στόχους την οικονομική ευημερία, την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική συνοχή.

Παρουσιάζοντας, τον Sir Nicholas Stern, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι από την έκθεση Stern προκύπτει η ανάγκη να υιοθετήσει η παγκόσμια κοινωνία το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης –όπου η ανάπτυξη, το περιβάλλον και η κοινωνική συνοχή συνυπάρχουν ως τρεις ισοδύναμοι άξονες αντίληψης και δράσης.

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια να εξεταστούν οι συνδυασμένες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις τόσο του προβλήματος όσο και της λύσης του. 

«Με τον κίνδυνο της απλοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος,  «θα μπορούσαμε να πούμε ότι δύο είναι τα κρίσιμα συμπεράσματα της έκθεσης» :

  • Αν αδιαφορήσουμε για τις αλλαγές αντιμετωπίζουμε την πολύ μεγάλη πιθανότητα να ζήσουμε καταστροφές αντίστοιχες με αυτές των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και της Μεγάλης Ύφεσης.  Η παγκόσμια κατά κεφαλή κατανάλωση θα μειωθεί μόνιμα κατά 20%.
  • Το κόστος της αντιμετώπισης του προβλήματος ανέρχεται σε λιγότερο από 2% του ετήσιου ΑΕΠ.  Οι πιο πλούσιες χώρες θα πρέπει να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος του κόστους αυτού –μεταξύ του 60% και 80%.

Ο ίδιος τόνισε πως η έκθεση προσφέρει μία λογικά ατράνταχτη και οικονομική ελκυστική πρόταση:  το κόστος του 1% του ΑΕΠ πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία επένδυση που θα μας κάνει κατά 20% πλουσιότερους.  Για να αντιμετωπιστεί, όμως, το πρόβλημα του κλίματος απαιτείται αλλαγή αντίληψης για την ανάπτυξη σε συνάρτηση με το περιβάλλον και την κοινωνική πρόοδο.  Το πιθανό κόστος της απραξίας, της αδιαφορίας είναι πολύ μεγάλο.

Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.

Οικονομία «χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Sir Nicholas Stern, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “A Global Deal on Climate Change and the Role of Business” (Μία Παγκόσμια Συμφωνία για τις Κλιματικές Αλλαγές και ο Ρόλος των Επιχειρήσεων). Ο Stern υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του  ότι σήμερα γνωρίζουμε πως το κόστος της αδράνειας και της καθυστερημένης αντίδρασης στη κλιματική αλλαγή ξεπερνά κατά πολύ το κόστος των όποιων παρεμβάσεων.

Σημείωσε επίσης, ότι έχουμε κατανοήσει και το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος και συγχρόνως διαθέτουμε τα οικονομικά εργαλεία και τις απαραίτητες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. «Είναι ώρα για δράση» τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι μια  διεθνής συμφωνία -τον Δεκέμβριο του 2009, στην Κοπεγχάγη –είναι μια εξαιρετικά, σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη παγκόσμιας περιβαλλοντικής, ενεργειακής και οικονομικής ασφάλειας.

Οι πλούσιες χώρες οφείλουν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην κοινή προσπάθεια –τόνισε ο Stern- χωρίς όμως, αυτό να σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες χώρες δεν έχουν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στην επίλυση του προβλήματος, ενώ ιδιαίτερο ρόλο επεφύλαξε για την Ευρώπη. Ο ομιλητής αναγνώρισε ακόμη, ως πολύ σημαντική, τη συμβολή των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Μπορούμε να κερδίσουμε πολλά, εάν οι επιχειρήσεις κοιτάξουν μπροστά και ενεργήσουν άμεσα, παρατήρησε ο Stern προσθέτοντας συγχρόνως ότι  βάση για τη μελλοντική ανάπτυξη αποτελεί μια οικονομία χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα (low carbon economy).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr