Το κράτος φορτώθηκε τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων

"Βούλιαξε" 2 δισ. σε ένα μήνα το ταμειακό έλλειμμα- Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών

Ένας μήνας ήταν αρκετός για να τινάξει στον αέρα το πλεόνασμα των 645 εκατ. ευρώ που "έχτιζε" τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου η κυβέρνηση. Τόκοι και έκτακτες επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία "βούλιαξαν" τα κρατικά ταμεία κατά 2 δισ. ευρώ σε ένα μήνα, με αποτέλεσμα το ταμειακό έλλειμμα -όπως το υπολογίζει η ΤτΕ- να φτάσει στα 1,32 δισ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του Φεβρουαρίου το "κατάπιαν" κυριοκεκτικά οι πληρωμές για τόκοι. Τον Μάρτιο το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε 1,446 δισ. ευρώ για τόκους, έναντι μόλις 405 εκατ. τον Φεβρουάριο -προφανώς οι πληρωμές αυτές είχαν "παγώσει" εν αναμονή και της δόσης από την Τρόικα.

Παρόλα αυτά, τον Μάρτιο φέτος το έλλειμμα φαίνεται να περιορίστηκε κατά σχεδόν 70%  σε σχέση με πέρυσι. Τον Μάρτιο του 2011 το ταμειακό έλλειμμα ήταν 4,254 δισ. ευρώ, αλλά μειώθηκε κατά 2,8 δισ. ευρώ στα 1,32 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά πάντως μόνο ενδεικτικά μπορούν να θεωρηθούν ως προς τα στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος σε δημοσιονομική βάση, που τον Φεβρουάριο εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα κεντρικής κυβέρνησης 575 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ πάντως, κατά την περίοδο Ιανουαρίου Μαρτίου 2012, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 11.41 δισ.  ευρώ, από 11.18 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, μειώθηκαν σε 13.57 δισ. ευρώ, έναντι 15.05 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:


Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7.302  εκατ. Ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 365 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 8.596 εκατ. ευρώ και του  στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1.399 εκατ. ευρώ. 

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, ανήλθε σε 12.808 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένα έναντι του στόχου (12.975 εκατ. ευρώ) κατά 167 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11.437 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, παρουσιάζοντας μικρή υστέρηση κατά 166 εκατ. έναντι του στόχου (11.603 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

H ως άνω υστέρηση οφείλεται στη μείωση των εσόδων του Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων, κυρίως λόγω μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης στην κατανάλωση πετρελαιοειδών προϊόντων, και κυρίως της βενζίνης, και στη μείωση των εσόδων από το Φ.Π.Α. εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα έσοδα προ επιστροφών του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2011 δεδομένου ότι η θετική επίπτωση στα έσοδα που είχαν οι εισπράξεις από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που εισήχθη τον Οκτώβριο 2011 και η απόδοση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων υπερκάλυψαν την υστέρηση των εσόδων λόγω της λήξης της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί το 2011 και τη μείωση των εσόδων από φόρους συναλλαγών (κυρίως ΦΠΑ),
Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1.371 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1.372 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων καθώς και στις εισπράξεις από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του  2012 ανήλθαν στα 20.110 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.461 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (21.571 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως το σημαντικό περιορισμό των δαπανών τακτικού προϋπολογισμού (μειωμένες 999 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο) που είναι αποτέλεσμα του αυστηρού ελέγχου των πρωτογενών δαπανών ύψους 12.222 εκατ. ευρώ- 593 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου. Επιπρόσθετα, οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα (116 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και η δαπάνη για τόκους σε καθαρή βάση (260 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.  
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επίσης περιορίστηκαν σημαντικά σε σχέση με το στόχο (950 εκατ. ευρώ) κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, φτάνοντας τα επίπεδα των 488 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού έως το Μάρτιο 2012 παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 3.597 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, γεγονός που αποτελεί αποτέλεσμα των σημαντικά υψηλότερων πληρωμών για τόκους (3.703 εκατ. ευρώ) και των χαμηλότερων λοιπών δαπανών εκτός τόκων κατά 106 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr