ΗΠΑ : Πάνω από 15 δισ. δολάρια το … μαλλί για τις «3 αδελφές του Ντιτρόιτ»

Περισσότερα από 15 δισ. δολάρια ζητάνε άμεσα και εναγωνίως από το αμερικανικό Δημόσιο οι μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, το αργότερο μέχρι το τέλος του μηνός (!) καθώς σε αντίθετη περίπτωση ανακοίνωσαν πλήρη αδυναμία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους !!! 

Η χθεσινοβραδυνή κατάθεση των business plan των 3 «αδερφών του Ντιτρόιτ» ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής του Κογκρέσου υπήρξε τελικά περισσότερο ... δραματική α

Περισσότερα από 15 δισ. δολάρια ζητάνε άμεσα και εναγωνίως από το αμερικανικό Δημόσιο οι μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, το αργότερο μέχρι το τέλος του μηνός (!) καθώς σε αντίθετη περίπτωση ανακοίνωσαν πλήρη αδυναμία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους !!! 

Η χθεσινοβραδυνή κατάθεση των business plan των 3 «αδερφών του Ντιτρόιτ» ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής του Κογκρέσου υπήρξε τελικά περισσότερο ... δραματική απ’ όσο αρχικά είχε προβλεφθεί. Οι επικεφαλής των τριών αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών είχαν αναλάβει την υποχρέωση να «πείσουν» τους Γερουσιαστές πως έχουν καταλήξει σε σχέδια αναδιάρθρωσης των εταιριών τους κατά τρόπο τέτοιο ώστε με την έκτακτη οικονομική βοήθεια από το αμερικανικό Δημόσιο να ορθοποδήσουν και τελικώς να επιστρέψουν σε κερδοφορία μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. 

Κι ενώ την αρχή έκανε η Ford η οποία αναλογικά βρίσκεται στη λιγότερο δυσχερή θέση έναντι των άλλων 2 καθώς διαθέτει επάρκεια ρευστότητας για τουλάχιστον 18 με 24 μήνες, η συνέχεια ήρθε με τις καταθέσεις των General Motors και Chrysler οι οποίες ευθέως ζήτησαν έκτακτη βοήθεια άνω των 15 δισ. δολαρίων για να «επιβιώσουν» μέχρι τον επόμενο μήνα. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των GM και Chrysler κύριοι Ρικ Βάγκονιρ και Μπομπ Ναρντέλι απηύθυναν έκκληση στους Γερουσιαστές αλλά και στον ίδιο το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορούν να περιμένουν την επίσημη ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση πολύ απλά γιατί δεν τους φτάνουν τα χρήματα να λειτουργήσουν μέχρι τον Ιανουάριο ! 

Η General Motors συγκεκριμένα ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση συνολικά δάνεια ύψους 18 δισ. δολαρίων, αλλά επιπλέον ζήτησε την έγκριση άλλων 4 δισ. δολαρίων άμεσα μέσα στον μήνα κι άλλα τόσα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. 

Από την πλευρά της η Chrysler δήλωσε ότι χρειάζεται άμεσα 7 δισ. δολάρια για να αποφύγει το οριστικό λουκέτο. Εάν προστεθούν τα ποσά αυτά στα όσα ζήτησε πρώτη – χρονικά – η Ford ( 9 δισ. δολάρια), τότε ο ... λογαριασμός του προτεινόμενου από τις ίδιες τις εταιρίες σχεδίου διάσωσής τους υπερβαίνει τα 34 δισ δολάρια, ενώ προσερχόμενες στο Κογκρέσο καλούντο να διεκδικήσουν μόλις 25 δισ.!  

Το ερώτημα τώρα είναι το πως θα αντιδράσουν σε αυτή την ... υπέρβαση οι Γερουσιαστές. Κι εδώ αρχίζουν τα παράδοξα, καθώς οι μεν Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι «παραδοσιακά» στηρίζουν και στηρίζονται από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι εκείνοι που βασικά δυσπιστούν ως προς την έγκριση ενός τέτοιου κολοσσιαίου σχεδίου διάσωσης μόλις 3 εταιριών, ενώ και οι Δημοκρατικοί, με τον ίδιο τον «σταρ» τους Μπάρακ Ομπάμα να δηλώνει πως πρέπει οι εταιρίες να διασωθούν, εμφανίζονται διστακτικοί στο να προσυπογράψουν τη χορήγηση των δανείων, κυρίως γιατί ακόμα και τώρα δεν φαίνεται να έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα των σχεδίων που παρουσίασαν οι εταιρίες και φυσικά για την μελλοντική βιωσιμότητά τους! 

Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφασή τους αναμένεται τις επόμενες ημέρες ή και ώρες, με τους αναλυτές να θεωρούν πως έστω με κάποιον τρόπο και κάποιους συμβιβασμούς, οι πολιτικοί δεν θα αναλάβουν το πολιτικό κόστος του να οδηγήσουν στο λουκέτο εταιρίες που δίνουν ψωμί σε σχεδόν 4 εκατομμύρια Αμερικανούς, άμεσα ή έμμεσα!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr