«Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έλυνε τα προβλήματα»
Ο πρόεδρος της Bundesbank προειδοποιεί ωστόσο ότι «και η αλληλεγγύη έχει όρια»...
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα έλυνε τα προβλήματα, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, και εκτιμά ότι και σε δύο χρόνια από τώρα καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα έχει εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μαθητές και δημοσιεύεται από την εφημερίδα «Welt am Sonntag», προειδοποιεί ωστόσο ότι «και η αλληλεγγύη έχει όρια», ενώ διευκρινίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της.
Ο κ. Βάιντμαν υποστηρίζει ότι ήταν σωστή η απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου να συμφωνήσει στη βοήθεια της Ελλάδας, καθώς με ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη τα προβλήματα δεν θα εξαφανίζονταν και η χώρα θα εξακολουθούσε να χρειάζεται βοήθεια.
«Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρωζώνη δεν θα θεωρείτο πλέον Νομισματική Ένωση, στην οποία τα μέλη μένουν ενωμένα, αλλά ως μια ένωση από την οποία όλο και κάποιος αποχωρεί. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αυξηθεί κατά πολύ η πίεση σε άλλες χώρες και να δημιουργηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης -κι έτσι θα καθίστατο ακόμη δυσκολότερη η συνοχή του ευρωχώρου» σημειώνει ο επικεφαλής της Bundesbank.
Διευκρινίζει, πάντως, ότι υπάρχουν όρια στην αλληλεγγύη εντός της κοινότητας, επισημαίνοντας: «Γι' αυτό η παροχή βοήθειας συνδέεται με όρους, προκειμένου οι Έλληνες να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τα προβλήματά τους. Εφόσον τηρούν τους όρους, οφείλουμε να τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία, προς το συμφέρον όλων μας. Δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο χρεοκοπίας πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr