Χρ. Καλιπτσίδης, ο «Κέρβερος» που κυνηγά μια βιομηχανία 3 δισ. ευρώ

«Τα μικρά παιδιά που κρατούνε στα χέρια τους, σαν το μήλο το πράσινο, τις ελπίδες μας»... Αυτό ήταν ένα από τα γνωστότερα τραγούδια της ελληνικής μουσικής «belle epoque», του Νέου Κύματος, όταν η Αρλέτα μιλούσε για ό,τι πολυτιμότερο μπορεί να περιμένει μια κοινωνία: την αλλαγή των κακώς κειμένων από τη νέα γενιά. Την ανατροπή σάπιων λογικών, από τη νεολαία.

Στην εποχή του Ιντερνετ όμως, όπου το Διαδίκτυο κυριαρχεί επιτρέπον

«Τα μικρά παιδιά που κρατούνε στα χέρια τους, σαν το μήλο το πράσινο, τις ελπίδες μας»... Αυτό ήταν ένα από τα γνωστότερα τραγούδια της ελληνικής μουσικής «belle epoque», του Νέου Κύματος, όταν η Αρλέτα μιλούσε για ό,τι πολυτιμότερο μπορεί να περιμένει μια κοινωνία: την αλλαγή των κακώς κειμένων από τη νέα γενιά. Την ανατροπή σάπιων λογικών, από τη νεολαία.

Στην εποχή του Ιντερνετ όμως, όπου το Διαδίκτυο κυριαρχεί επιτρέποντας να δρουν ανεξέλεγκτα δεκάδες εκμαυλιστές παιδικών συνειδήσεων κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους στον παγκόσμιο ηλεκτρονικό ιστό, ο ρομαντισμός των 60s δεν χωρεί. Χρειάζονται μοντέρνες λύσεις. Λύσεις από το μέλλον της τεχνολογίας. Αλλά καλύτερα ακόμη όταν εμπνέονται από το πλέον «αυστηρό» πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας: τον Κέρβερο.

Καθόλου τυχαία λοιπόν ο επιχειρηματίας-ερευνητής κ. Χρήστος Καλιπτσίδης επέλεξε να βαφτίσει συμβολικά την εταιρεία του «Kerverus». Ακριβώς από τον Κέρβερο, τον σκύλο με τα τρία κεφάλια που είχε τοποθετήσει ως φύλακά του ο Αδης. Και μπορεί να γελά με τις συγκρίσεις μυθολογίας και σύγχρονης εποχής, όμως επισημαίνει: «Οι λύσεις που μπορεί η τεχνολογία να παράσχει είναι τεράστιες. Με το μέλλον και την πνευματική υγεία των παιδιών μας δεν πρέπει να παίζουμε».

Από τη Θεσσαλονίκη στο Λονδίνο

Δεν είναι εύκολο ένας επιστήμονας να κάνει business και να πετυχαίνει, αποκτώντας παρουσία και έδρα ακόμη και στη Μεγάλη Βρετανία. Και μάλιστα ξεκινώντας όχι από την Αθήνα, που ως πρωτεύουσα είναι η πόλη των μεγαλύτερων ευκαιριών, αλλά από τον ελληνικό Βορρά. «Στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκα κι από εκεί θέλησα να συντονίσω τις εργασίες μου. Πολύ σύντομα λόγω των επαφών που είχα στο παρελθόν βρέθηκα και στο Λονδίνο. Η “Kerverus” λοιπόν διαθέτει παρουσία και στις δύο πόλεις και… έπεται συνέχεια», μας λέει.

Για να μην έχουμε άλλους «Αλεξ» του Διαδικτύου

Γνωστός στους κομπιουτεράδικους κύκλους της χώρας, ο κ. Χρήστος Καλιπτσίδης από νωρίς επικεντρώθηκε στην προστασία των ανηλίκων μελετώντας τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει τους βραχυκυκλωμένους σήμερα γονείς και φυσικά αναζητώντας κέρδος για τα επενδυτικά του σχέδια.

«Οταν παρακολουθούσα φαινόμενα σύλληψης παιδεραστών που δρούσαν στο Διαδίκτυο ή τον τρόπο με τον οποίο πολλά παιδιά οδηγούνται ακόμα και στην αυτοκτονία λόγω ύποπτων και παράνομων τοποθεσιών στο Ιnternet, συνειδητοποίησα ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα άλλου τύπου εργαλείο. Κάτι πολύ δυνατό ώστε οι γονείς να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των μηνυμάτων που το δίκτυο εκπέμπει στα παιδιά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι σε μια ολόκληρη ήπειρο όπως είναι η Ευρώπη, δυστυχώς η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ανοχύρωτη ως προς αυτού του είδους τα θέματα. Το PC είναι ένα παράθυρο από το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να πηδήξει μέσα στο… σπίτι σας ο διαρρήκτης. Ενας διαρρήκτης όμως που θα κλέψει το μυαλό και την ψυχή των παιδιών μας», τονίζει.

Και είναι αλήθεια πως παρότι η Ε.Ε. προκήρυξε διαγωνισμό για την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων προστασίας των ανηλίκων, στον οποίο συμμετείχαν 35 επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας, τα αποτελέσματα υπήρξαν πενιχρά. Κι ας έφθανε η δαπάνη των Βρυξελλών σε πάνω από 45 εκατ. ευρώ για όποιον αναδεικνυόταν νικητής.

Πρόγραμμα-προστάτης

Τι ακριβώς όμως είναι το σύστημα που η «Kerverus» προτείνει και το οποίο ήδη τρέχει εδώ και καιρό, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον πλανήτη; «Το πρόγραμμά μας είναι πρωτοποριακό ως προς τη λειτουργία του, καθώς εξασφαλίζει την πλήρη γνώση των γονέων για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά τους χειρίζονται το δίκτυο. Δεν πρόκειται απλώς για ένα φίλτρο προστασίας, αλλά για κάτι πολύ περισσότερο.

Ο γονιός, για παράδειγμα, έχει τη δυνατότητα άμεσης online παρακολούθησης, από όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεται, των δραστηριοτήτων του υπολογιστή του παιδιού του, ενώ μπορεί ταυτόχρονα με e-mail να έχει σε γνώση και την αλληλογραφία του παιδιού. Ομως η μεγάλη μας καινοτομία είναι ότι για πρώτη φορά δίδουμε τη δυνατότητα παρέμβασης σε όποιον γονέα το επιθυμεί. Δηλαδή εάν κάποιος διαπιστώσει ότι το παιδί του έχει λάβει ένα πορνογραφικό μήνυμα, μπορεί να διακόψει on air την πρόσβαση. Είναι δηλαδή μια τεχνολογία… ανθρώπινης νοημοσύνης, όπου ο πατέρας ή η μητέρα θα έχουν το control. Ξέρετε, πολλά από τα προβλήματα που έχουν κατά καιρούς υπάρξει θα μπορούσαν με αυτόν τον τρόπο να είχαν αποσοβηθεί εάν η τεχνολογία αυτή είχε υπάρξει κάποια χρόνια πριν. Ποιος ξεχνά τις βίαιες επιθέσεις σε αμερικάνικα ή βορειοευρωπαϊκά σχολεία από μαθητές που χρησιμοποιούσαν ανεξέλεγκτα το Ιnternet…», αναφέρει.

Δωρεάν πρόσβαση αλά «Google»

Σημαντικό στοιχείο της τεχνολογίας που προωθεί η εταιρεία στην αγορά είναι η δωρεάν πρόσβασή της. «Αλήθεια, στόχος μας δεν είναι να πάμε να πουλήσουμε ένα πρόγραμμα σε συγκεκριμένους γονείς, που ενδεχομένως να έχουν την οικονομική άνεση να το αγοράσουν. Επιδιώξαμε μέσα από την ευρεσιτεχνία μας αυτή να παρέχουμε σε όλο τον κόσμο πρόσβαση στο πρόγραμμα. Εξάλλου, η ανατροφή των παιδιών δεν είναι μια υπόθεση για λίγους. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Κάπως έτσι αποφασίσαμε ότι τα μοναδικά έσοδα μπορούν να προέλθουν μόνο από τη διαφήμιση. Ο,τι δηλαδή κάνει και η “Google”, η οποία δέχεται εκατομμύρια επισκέψεις καθημερινά», υπογραμμίζει ο κ. Καλιπτσίδης, ο οποίος ήδη έχει δεχτεί περί τους 100.000 επισκέπτες στο πρόγραμμά του.

Ο ίδιος θεωρεί πως το λογισμικό θα πρέπει να κινείται ελεύθερα, αρκεί να έχει κοινωνικό σκοπό. «Ακόμα κι αν καταφέρουμε να σώσουμε μια παιδική ψυχή, αυτό για εμάς είναι κέρδος. ΟΚ, δεν κάνουμε business μόνο για τη σωτηρία της δικής μας ψυχής, όμως ας μην ξεχνάμε και τις δύσκολες εποχές στις οποίες όλοι πλέον καλούμαστε να ζήσουμε», συμπληρώνει.

Συζητήσεις με Ιράν, Αίγυπτο, Κίνα

Η προσπάθεια δημιουργίας του «Kerverus» διήρκεσε μόλις 18 μήνες συνεχούς έρευνας, κυρίως στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα μάλιστα, λόγω του γεγονότος ότι είναι η χώρα προέλευσης του εμπνευστή της προσπάθειας, δόθηκε προτεραιότητα, παρά το ότι ήδη κινητικότητα έχει υπάρξει σε πολλές άλλες χώρες.

«Ξεκινήσαμε από την Ελλάδα με στόχο και όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρά όμως το γεγονός πως η Ε.Ε. είναι πιο ώριμη και στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα με κυκλώματα παιδεραστίας, όπως αυτό στο Βέλγιο με τον Ντιτρού και την Πορτογαλία, οι ρυθμοί υιοθέτησης τέτοιων καινοτομιών είναι αργή. Το περίεργο μάλιστα είναι πως μουσουλμανικές χώρες όπως το Ιράν, η Αίγυπτος ή η αναπτυσσόμενη Κίνα έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και ήδη είμαστε σε συζητήσεις μαζί τους», τονίζει. Παράλληλα και στη Γαλλία η συγκεκριμένη τεχνολογία κερδίζει συνεχώς έδαφος. Αυτή τη στιγμή πάντως στην Ελλάδα ήδη υπάρχει σε εξέλιξη επαφή ώστε να πρόγραμμα να διατεθεί δωρεάν σε όλα τα σχολεία της χώρας, ενώ άμεσα θα υπάρξει πιστοποίηση της εταιρείας από το υπουργείο Παιδείας. «Θα μπούμε σε όλα τα σχολεία με στόχο την παροχή βοήθειας προς δασκάλους και γονείς. Είναι μια αμιγώς ελληνική τεχνολογία, την οποία χαιρόμαστε που έχει αγκαλιάσει το ελληνικό κράτος».

Εμπρακτο «όχι» στους κυβερνοκακοποιούς

Πώς όμως είναι για τον ίδιο τον κ. Καλιπτσίδη να κάνει δουλειές χωρίς να έχει βάση στην Αθήνα; «Κατ’ αρχάς να σας πω πως η επαφή με τη Βρετανία είναι πολύ σημαντική, διότι εκεί βρίσκεται το παγκόσμιο κέντρο της έρευνας και του εμπορίου. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη βάση μου, τη Θεσσαλονίκη, σαφώς και δεν είναι εύκολο να κάνω δουλειές από εκεί. Σε αυτό όμως που προσδοκάμε είναι η Ζώνη Καινοτομίας που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει», λέει.

Η εταιρεία ταυτόχρονα μελετά το πέρασμά της, εκτός των υπολογιστών, και στον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων. Κι αυτό διότι το τηλέφωνο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πλέον της νεολαίας και μια πηγή επηρεασμού της μέσα από μια σειρά μηνυμάτων. «Πρέπει να πούμε ένα βροντερό “όχι” στους κυβερνοκακοποιούς, ειδικότερα σε μια περίοδο όπου το 70% των παιδιών γνωρίζουν τη χρήση υπολογιστών. Δυστυχώς η παιδική πορνογραφία στο Ιnternet παράγει αυτή τη στιγμή ετησίως 3 δισ. δολάρια, ενώ η μεγαλύτερη ομάδα χρηστών που επισκέπτονται sites πορνογραφικού περιεχομένου είναι ηλικίας 12-17 ετών», τονίζει ο κ. Καλιπτσίδης.

Πώς δουλεύει ο «Κέρβερος»

Το «Kerverus» παρακολουθεί διακριτικά τον υπολογιστή του παιδιού σας. Ως χρήστης του προγράμματος μπορείτε να λαμβάνετε καθημερινά ένα μήνυμα ηλεκτρονικού υπολογιστή με τη δραστηριότητα του PC του παιδιού σας το προηγούμενο 24ωρο, όχι μόνο με τις σελίδες που επισκέφθηκε, αλλά και για τις συζητήσεις που έκανε. Αν πάλι συνδεθείτε στο http://www.kerverus.com/, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη θα έχετε μπροστά σας μια εικόνα του υπολογιστή του παιδιού σας, με δικαίωμα παρέμβασης σε αυτό.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ…

  • $3 δισ. είναι ο ετήσιος «τζίρος» της βιομηχανίας που λέγεται παιδική πορνογραφία στο Ιnternet
  • 70% των νέων 15-17 ετών έχει τυχαία επισκεφθεί πορνογραφικά sites.
  • 55% από αυτούς αναφέρει ότι δεν ενοχλήθηκε καθόλου από το… λάθος αυτό
  • 67% των γονέων υποστηρίζει την επιβολή διά νόμου του φιλτραρίσματος σε βιβλιοθήκες και σχολεία.
  • 65% ανέφερε πως η τυχαία επαφή τους με sites παιδικής πορνογραφίας είχε επίδραση στη μετέπειτα συμπεριφορά τους.

Πηγή: Kaiser Family Foundation

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr