Χ.Α.: Τα επεισόδια και η απόλυτη κυριαρχία των ξένων

«Kαθόλου άσχημα» θα μπορούσε να πει κανείς για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, τις δυο ημέρες που κάηκε η Αθήνα και ορισμένες πόλεις της επαρχίας. Άλλωστε παραδοσιακά ένα αρνητικό γεγονός λ. χ σκάνδαλα στο χρηματιστήριο οδηγούσαν την αγορά σε άνοδο!  

Την Δευτέρα, υπό την «επήρεια» της ανόδου από τις ξένες αγορές,  η  οδός Αθηνών έκλεισε με κέρδη 3,21%, ενώ χθες «φρενάρισε» με οριακή άνοδο καθώς οι τρ

«Kαθόλου άσχημα» θα μπορούσε να πει κανείς για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, τις δυο ημέρες που κάηκε η Αθήνα και ορισμένες πόλεις της επαρχίας. Άλλωστε παραδοσιακά ένα αρνητικό γεγονός λ. χ σκάνδαλα στο χρηματιστήριο οδηγούσαν την αγορά σε άνοδο!  

Την Δευτέρα, υπό την «επήρεια» της ανόδου από τις ξένες αγορές,  η  οδός Αθηνών έκλεισε με κέρδη 3,21%, ενώ χθες «φρενάρισε» με οριακή άνοδο καθώς οι τραπεζικές μετοχές παρουσίασαν αδυναμία – ιδιαίτερα δε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. 

Για δεύτερη, όμως, ημέρα ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε σε 128 εκατ. ευρώ, αν και το φυσιολογικό θα ήταν μειωθεί, ακόμη και λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε στις συναλλαγές ορισμένων τραπεζών.        

Ο κύριος, όμως, λόγος της «περίεργης» συμπεριφοράς  για ορισμένους Έλληνες χρηματιστές είναι ότι, παρά το γεγονός πως έχει μειωθεί η συμμετοχή των ξένων στο 48% από το 52%, η κύρια «ατμομηχανή» της αγοράς παραμένουν τα ξένα χαρτοφυλάκια.      

Εφόσον αυτά δώσουν την απαραίτητη ώθηση, τότε αυξάνεται ο όγκος συναλλαγών ενώ εμφανίζεται ενδιαφέρον σε ορισμένες επιλεγμένες μετοχές. 

Αυτή, όμως, η «εξάρτηση» είναι και η αχίλλειος «πτέρνα» της ελληνικής αγοράς καθώς σε μια διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές, δεν λειτουργούν τα «αντίβαρα», δηλαδή τα αμοιβαία κεφάλαια και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Τα μεν αμοιβαία κεφάλαια υποφέρουν, τα δε ταμεία  έχουν «δεμένα» τα χέρια τους.   

Μόνο λοιπόν εφόσον επιθυμούν τα ξένα χαρτοφυλάκια θα συνεχιστεί  το ενδιαφέρον για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η οποία καταγράφει απώλειες, ύψους 64% από την αρχή του έτους. 

Όμως, οι  απώλειες είναι τεράστιες , ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι από την αρχή του χρόνου έχει χαθεί από την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών, σχεδόν το 50% του Ακαθάριστου Εθνικού προϊόντος ( 240 δισ. ευρώ το 2007) ή περί τα 120 δισ. ευρώ.  

Οι απώλειες δηλαδή είναι τόσο μεγάλες, ώστε έχει προεξοφληθεί ακόμη και μια μείωση κερδοφορίας άνω του –30% για το σύνολο της χρήσης.  

Ωστόσο, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα αποτελέσματα του 9μήνου η μείωση των κερδών ήταν σαφώς μικρότερη.         

Με άλλα λόγια, οι ξένοι επενδυτές που παραμένουν στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν επιθυμούν να «καταστρέψουν» τις ίδιες τους τις επενδύσεις.  

Αυτός άλλωστε είναι και ένας λόγος για τον οποίο, τα επίπεδα των 1800-1850 μονάδων εμφανίζονται ως ιδιαίτερα «σκληρά», ως προς μια καθοδική διάσπαση τους.          

Η χθεσινή συνεδρίαση

Όμως στη χθεσινή συνεδρίαση το ενδιαφέρον στράφηκε για δεύτερη ημέρα στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες συνέχισαν το ανοδικό κρεσέντο, τόσο εξαιτίας του πακέτου Ομπάμα, αλλά και λόγω της αύξησης του Δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Γερμανία.              

Μοιραία, λοιπόν το ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών στρέφεται προς τις ανοδικές αγορές  κάθε φορά που εγχωρίως εμφανίζεται αδυναμία στο εσωτερικό.         

Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι στην συνεδρίαση της Τρίτης τα κέρδη του εικοσάρη δείκτη δεν προήλθαν από τις τραπεζικές μετοχές, αλλά από τίτλους όπως Ελλακτωρ, Coca- Cola, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάνας. 

Αντίθετα και με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς, όλες οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με πτώση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr