Μ.Σάλλας : Από το β΄ εξάμηνο του 2009 η ανάκαμψη

Από το β΄ εξάμηνο έως τα τέλη του 2009 θα αρχίσει η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και η είσοδος σε σταδιακά επιταχυνόμενη ανάπτυξη εκτίμησε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, στην διάρκεια γεύματος εργασίας που είχε με την διοίκηση του ΣΕΛΠΕ. 

Ο ΣΕΛΠΕ συνεχίζοντας τις επαφές του με την τραπεζική ηγεσία της χώρας, παρέθεσε γεύμα - συζήτηση ερ

Από το β΄ εξάμηνο έως τα τέλη του 2009 θα αρχίσει η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και η είσοδος σε σταδιακά επιταχυνόμενη ανάπτυξη εκτίμησε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, στην διάρκεια γεύματος εργασίας που είχε με την διοίκηση του ΣΕΛΠΕ. 

Ο ΣΕΛΠΕ συνεχίζοντας τις επαφές του με την τραπεζική ηγεσία της χώρας, παρέθεσε γεύμα - συζήτηση εργασίας στις 11/12/2008 με καλεσμένο τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος προέβλεψε ότι από το β΄ εξάμηνο έως τα τέλη του 2009 θα αρχίσει η ανάκαμψη.  

Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Θεόδωρος Βάρδας αναφέρθηκε στην ύφεση που πλήττει το εμπόριο και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Πειραιώς να ενημερώσει τα μέλη του Συνδέσμου για την διεθνή χρηματοπιστωτική αναστάτωση και για τις προβλέψεις του για την μελλοντική εξέλιξη της κρίσης δεδομένου ότι πλήττεται άμεσα η ρευστότητα των λιανεμπορικών επιχειρήσεων αλλά και η ψυχολογία του καταναλωτή.

Ο κ. Μ. Σάλλας αναφερόμενος στη διεθνή κρίση είπε χαρακτηριστικά ότι κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει το μέγεθος και το βάθος της, που ξεκίνησε από τις ρευστοποιήσεις κεφαλαίων λόγο απομείωσης των αξιών ξένων funds που είχαν επενδύσει σε στεγαστικά δάνεια.

Ανέλυσε τους λόγους που επέφεραν την αποσταθεροποίηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών σε διεθνές επίπεδο και οδήγησαν σε περιορισμό ρευστότητας και σε μείωση της ζήτησης η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε υφεσιακή περίοδο όλες τις οικονομίες του κόσμου.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν να μην επιβεβαιωθεί η προσδοκία των αγορών για διαρκή διεύρυνση της παγκόσμιας Οικονομίας με διαρκή και συνεχόμενη ανάπτυξη.  

Κατέστησε σαφές ότι το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο έναντι της οικονομικής κρίσης λόγω της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών η οποία οφείλεται στην καλή ποιότητα των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού του. Κατά την άποψη του η Ελληνική αγορά επηρεάζεται σημαντικά και από ψυχολογικούς παράγοντες, οι οποίοι οδηγούν σε κάμψη της ζήτησης.

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς στη συνέχεια σχολίασε τις 3 παρεμβάσεις - εργαλεία με στόχο την αύξηση της παρεχόμενης ρευστότητας προς την Οικονομία και την μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Πρότεινε την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, την επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων σε μεγάλα έργα υποδομής και την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια ετεθησαν ερωτήσεις εκ μέρους των παρευρισκομένων επιχειρηματιών - Μελών του ΣΕΛΠΕ σχετικά με:

• την εξέλιξη της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και την διάρκεια της.
• την δυνατότητα αύξησης των πιστώσεων κατά 10% εντός του 2009
• την δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων δανεισμού των πιστωτικών καρτών

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς προέβλεψε ότι από το β΄ εξάμηνο έως τα τέλη του 2009 θα αρχίσει η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και η είσοδος σε σταδιακά επιταχυνόμενη ανάπτυξη. Θεώρησε εφικτή την αύξηση των παρεχόμενων πιστώσεων προς την οικονομία κατά 10% εφόσον η οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων το δικαιολογεί.

Τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήδη μείωσε κατά 0,75% τα επιτόκια της και ενδεχομένως να προχωρήσει και σε περαιτέρω μείωση με την πλήρη ενεργοποίηση του σχεδίου στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών.

Στην παρούσα παγκόσμια κρίση χρησιμοποιούνται από τη διεθνή κοινότητα όλα τα διαθέσιμα εργαλεία νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής όπως η μείωση των επιτοκίων, η ενίσχυση της ρευστότητας και, τέλος, η αύξηση των κρατικών δαπανών. Σε διεθνές επίπεδο τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αύξηση της συνολικής ενεργού ζήτησης της οικονομίας.

Λόγω των ανωτέρω τόνισε την αισιοδοξία του για σχετικά σύντομη έξοδο από την ύφεση , δεδομένου ότι η διεθνής κοινότητα και γνωρίζει και θέλει σήμερα να συνεργαστεί για την επίλυση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr