Εισπρακτικές: Θα ονομάζονται πλέον «εταιρείες… ενημέρωσης οφειλετών»
Κάτω από την κοινωνική πίεση και ύστερα από τη δριμεία κριτική που άσκησαν τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για το καθεστώς που διέπει τις εισπρακτικές εταιρείες. Διαισθανόμενοι οι πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης πως η καταναλωτική δυσαρέσκεια και οι συνθήκες πίεσης που δημιουργούνται από τις απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και των εταιρειών που αν
Κάτω από την κοινωνική πίεση και ύστερα από τη δριμεία κριτική που άσκησαν τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για το καθεστώς που διέπει τις εισπρακτικές εταιρείες. Διαισθανόμενοι οι πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης πως η καταναλωτική δυσαρέσκεια και οι συνθήκες πίεσης που δημιουργούνται από τις απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και των εταιρειών που αναλαμβάνουν να μαζέψουν ζεστό χρήμα για λογαριασμό τους, έδωσαν εχθές στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση το κείμενο του σχεδίου νόμου για το θεσμικό πλαίσιο κανόνων λειτουργίας των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις.
Με την πρόταση αυτή, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος, θεσπίζεται ειδικό κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θέτει, πλέον, διαφανείς όρους δράσης και λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών, δίνοντας τέλος σε ένα νοσηρό φαινόμενο επιχειρηματικής δράσης μορφωμάτων κινούμενων, έως τώρα, στα όρια της νομιμότητας, που πολλές φορές είχαν ως αποτέλεσμα την ακραία εκμετάλλευση του πολίτη-καταναλωτή.
Τα βασικά σημεία της πρότασης νόμου είναι:
· Απαγορεύεται ρητά η είσπραξη χρηματικών απαιτήσεων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται με αυτό το αντικείμενο βάσει συμβάσεων που συνάπτουν με διάφορες τράπεζες ή εταιρείες του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα.
· Οι εταιρείες αυτές θα ονομάζονται «εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις».
· Δημιουργείται μητρώο καταχώρισης των εν λόγω εταιρειών, που θα τηρείται στο υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
· Συνίσταται αυτοτελής υπηρεσία η οποία θα διαχειρίζεται και θα παρακολουθεί την τήρηση του μητρώου καταχώρισης των εταιρειών αυτών και θα είναι αρμόδια για την επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των διατάξεων του νόμου.
· Θεσπίζονται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για την τήρηση των οποίων θα ελέγχονται και βάσει των οποίων θα καταχωρούνται οι εταιρείες αυτές σε ειδικό μητρώο, όπως επικαιροποιημένα καταστατικά και σχετικά έγγραφα για τη διαπίστωση της συνεχούς νόμιμης λειτουργίας της εταιρείας, καθώς και αποσπάσματα λευκού ποινικού μητρώου, όλων των νομίμων εκπροσώπων των εταιρειών, αλλά και των μελών που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο περί μη διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Η δε χορηγούμενη βεβαίωση έγκρισης θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη της δραστηριότητάς τους, με στόχο να υπάρξει καλύτερη εποπτεία της αγοράς.
· Θεσπίζονται προϋποθέσεις για τον αυστηρό έλεγχο της σχέσης των τραπεζών ή άλλων εταιρειών του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα με τις εν λόγω εταιρείες, ώστε να υπάρχει σαφές πλαίσιο συνεργασίας αυτών, αλλά και σαφής επιμερισμός των ευθυνών.
· Απαγορεύεται ρητά η όχληση των οφειλετών για χρέη που απορρέουν από παράνομες και καταχρηστικές ρήτρες με σκοπό, αφενός, να τηρούνται όλα τα όρια νομιμότητας και να υπάρχει ασφάλεια δικαίου, αλλά και ομαλότητα στις διενεργούμενες συναλλαγές, αφετέρου να αποφεύγεται άσκοπη παρενόχληση και ψυχολογικός καταναγκασμός των οφειλετών για ποσά που στην ουσία δεν οφείλουν να καταβάλουν.
· Απαγορεύεται στις συγκεκριμένες εταιρείες να ενεργούν πράξεις που κατά τον νόμο ασκούνται αποκλειστικά από δικηγόρους ή δικαστικούς επιμελητές.
· Απαγορεύεται στις εταιρείες να μετέρχονται μέσων και παραπλανητικών μεθόδων σε βάρος των οφειλετών-καταναλωτών, υιοθετώντας συμπεριφορές που προσβάλλουν κατάφωρα την προσωπικότητα των τελευταίων ή διαταράσσουν το οικείο ή εργασιακό περιβάλλον τους με απρόβλεπτες συχνά συνέπειες.
· Απαγορεύεται ρητά η πρόσβαση σε αρχεία οικονομικής συμπεριφοράς, στην «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.» ή σε άλλα αρχεία για τη διακρίβωση της πιστοληπτικής ικανότητας του οφειλέτη και του εγγυητή, ή τη διακρίβωση δυσμενών στοιχείων εναντίον αυτού και του εγγυητή.
· Διασφαλίζεται το «τραπεζικό απόρρητο», ενώ απαγορεύεται η μεταβίβαση των απαιτήσεων των τραπεζών ή των εταιρειών σε τρίτους, ώστε να μην εξελίσσεται ανώμαλα η σχέση μεταξύ τράπεζας ή άλλης εταιρείας και οφειλέτη και να μη διοχετεύονται ουσιώδη στοιχεία οικονομικής συμπεριφοράς του τελευταίου σε τρίτα άσχετα πρόσωπα.
· Θεσμοθετείται η μαγνητοφώνηση-καταγραφή της συνομιλίας υπαλλήλων των προκείμενων εταιρειών με οφειλέτες-καταναλωτές. οι οποίοι οφείλουν να ενημερώνουν πλήρως τους τελευταίους για τα πλήρη στοιχεία και την ιδιότητά τους καθώς και τους σκοπούς επικοινωνίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr