Υποβάθμιση της Ισπανίας από την Fitch

Υποβάθμιση της Ισπανίας από την Fitch

Κατά τρεις βαθμίδες στην κλίμακα ΒΒΒ από Α – Αρνητικό το outlook – Αποτιμάται στα 60 με 100 δισ. ευρώ το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών – Η Fitch προειδοποιεί και με υποβάθμιση Ιταλίας, Ιρλανδίας, Κύπρου και Πορτογαλίας σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ Γιούνκερ: «Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει τον ισπανικό τραπεζικό τομέα»

Υποβάθμιση της Ισπανίας από την Fitch

Ένα βήμα πιο κοντά στην προσφυγή της σε ένα πακέτο στήριξης και πάντως στην αρωγή των εταίρων της σπρώχνει την Ισπανία η Fitch που υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας κατά τρεις βαθμίδες και πρακτικά δίνει με τον τρόπο αυτό τη χαριστική βολή στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως ανακοινώθηκε από τον οίκο αξιολόγησης η διαβάθμιση της ισπανικής οικονομίας τοποθετείται πλέον στην κλίμακα ΒΒΒ από Α, κάτι που αντιστοιχεί σε υποβάθμιση της αξιολόγησης κατά τρεις βαθμίδες.

Παράλληλα η Fitch δίνει αρνητικό το outlook, τις προοπτικές της χώρας δηλαδή, κάτι που προϊδεάζει για μια νέα κίνηση υποβάθμισης εντός των επόμενων μηνών.

Προειδοποιεί και με διαδοχικές υποβαθμίσεις χωρών της Ευρωζώνης σε περίπτωση ενός GRexit!

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα όμως προειδοποιεί και με περαιτέρω υποβάθμιση όχι μόνο την Ισπανία, αλλά και Ιταλία, Κύπρο, Ιρλανδία και Πορτογαλία σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη!

Η Fitch είχε προϊδεάσει, ήδη από τις 11 Μαϊου σε σχετική έκθεσή της, για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά τώρα επανέλαβε την «υπενθύμιση» προς Βρυξέλλες και Βερολίνο, δια στόματος του αναλυτή της Πάρκερ, ο οποίος τόνισε πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σήμαινε την έναρξη ενός νέου «γύρου» ευρωπαϊκών υποβαθμίσεων.
(Δείτε εδώ)

Όσον αφορά τώρα την Ισπανία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αιτιολογική έκθεση του οίκου που αναφέρει πως το πιθανό δημοσιονομικό κόστος ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών μπορεί να κυμανθεί σε ένα εύρος από 60 έως και 100 δισ. ευρώ, δηλαδή από 6% έως και 9% του ΑΕΠ της Ισπανίας. Εξέλιξη που εφόσον επαληθευθεί τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα κάθε προσπάθεια ανάταξης των δημοσιονομικών της χώρας.

Η Fitch σημειώνει επίσης πως το ακαθάριστο γενικό χρέος της κυβέρνησης αναμένεται να φθάσει έως το 95% του ΑΕΠ το 2015, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για χρέος στο 82% στα τέλη του 2013.

Τέλος οι ειδικοί του οίκου αξιολόγησης εκτιμούν πως η Ισπανία αναμένεται να παραμείνει σε καθεστώς ύφεσης για όλο το 2012, αλλά και το 2013, κάτι που αναιρεί προηγούμενη πρόβλεψη για ήπια ανάκαμψη το επόμενο έτος.

Oι πρώτες αντιδράσεις των Βρυξελλών

Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ιθυνόντων σε αυτή τη δραματική εξέλιξη ήρθαν δια στόματος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος επανέλαβε πως η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, εάν όμως η ισπανική κυβέρνηση υποβάλει σχετικό αίτημα. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν ποτέ η Ισπανία ζητήσει την υποστήριξη του τραπεζικού της τομέα, αυτό προφανώς θα γίνει», για να συμπληρώσει πάντως πως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς με αριθμούς και να εκτιμήσει το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν. Ξεκαθάρισε δε πως «προς το παρόν η Ισπανία δεν έχει υποβάλει αίτημα.

Τέλος, την άποψη πως αίτημα της Ισπανίας να αντλήσει κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης για την στήριξη των τραπεζών της θα ήταν «η λογική επιλογή» εξέφρασε και το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης