«Ευρωμπουναμάς» για την Ελλάδα για μικρομεσαίες και αγροτιά

Ενώ στην Αθήνα συζητείται σε φορτισμένη ατμόσφαιρα ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και ο τρέχων αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, ενώ στο Παρίσι συνεδριάζει το Εκοφίν για θέματα που αγγίζουν ελάχιστα τους έλληνες πολίτες, τα «καλά νέα» έρχονται από το Στρασβούργο όπου οι συντονισμένες ενέργειες των ελλήνων ευρωβουλευτών –ασχέτως κομματικής προέλευσης και εξαρτήσεως- οδήγησαν σε ευνοϊκές για την Ελλάδα αποφάσει

Ενώ στην Αθήνα συζητείται σε φορτισμένη ατμόσφαιρα ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και ο τρέχων αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, ενώ στο Παρίσι συνεδριάζει το Εκοφίν για θέματα που αγγίζουν ελάχιστα τους έλληνες πολίτες, τα «καλά νέα» έρχονται από το Στρασβούργο όπου οι συντονισμένες ενέργειες των ελλήνων ευρωβουλευτών –ασχέτως κομματικής προέλευσης και εξαρτήσεως- οδήγησαν σε ευνοϊκές για την Ελλάδα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ανοίγουν «παράθυρο» για αύξηση των κονδυλίων που θα λάβει η χώρα μας το 2009 από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Μετά και από την «δεύτερη ανάγνωση» του Κοινοτικού Προϋπολογισμού για το 2009, διαφαίνεται ότι θα προκύψουν σημαντικές πιστώσεις για πολλές «ελληνικού ενδιαφέροντος» δράσεις.

Μεταξύ άλλων, αυξάνονται οι πιστώσεις για ελληνικά αγροτικά προϊόντα, για τα διαρθρωτικά ταμεία, για την ανταγωνιστικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη φτώχεια, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την υποδοχή προσφύγων, ενώ εγκρίθηκε και τροπολογία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Μποτόπουλου για πιλοτικό πρόγραμμα 7 εκατ. ευρώ που προωθεί τη συνεργασία των κρατών μελών στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Επιπλέον, εξασφαλίστηκαν επιδοτήσεις καπνού, καθώς και κονδύλια για την προσαρμογή του αλιευτικού στόλου στις οικονομικές συνέπειες της αύξησης των τιμών των καυσίμων. 

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ψήφισε σήμερα σε δεύτερη ανάγνωση τον Προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2009 με μεγάλη πλειοψηφία. Στην τελική του μορφή, ο Προϋπολογισμός προβλέπει συνολικές δεσμεύσεις περίπου 134 δισ. ευρώ, ενώ η οροφή των πληρωμών αγγίζει τα 116 δισ. ευρώ., αυξημένες κατά περίπου 1,7 δισ. Ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση του Συμβουλίου.

Η «μερίδα του λέοντος», ήτοι το 45% που μεταφράζεται σε 60 δισ. ευρώ, πηγαίνει στην έρευνα, την καινοτομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Για τις γεωργικές δαπάνες διατίθεται το 42% των δαπανών, εκ των οποίων το 11% πηγαίνει στους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον και 1 δισ. ευρώ για τρόφιμα.

Για τους φτωχούς στο εσωτερικό της ΕΕ υπάρχει επίσης μία πρόβλεψη με 500 εκατ. ευρώ και πρόσθετα 500 εκατ. ευρώ για διατροφική βοήθεια προς τους φτωχότερους Ευρωπαίους πολίτες.

Ο κοινοτικός προϋπολογισμός είναι από τα βασικά εργαλεία ενίσχυσης των φτωχότερων κρατών-μελών, καθώς τα κονδύλια διατίθενται για αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις που δεν επαρκούν να χρηματοδοτήσουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί που βαρύνονται συνήθως με πολλές «αντιπαραγωγικές» δαπάνες και υποχρεώσεις (αμυντικές δαπάνες, τοκοχρεολύσια κλπ).

Ανοιχτό παραμένει εξάλλου το ενδεχόμενο προσαύξησης του προϋπολογισμού 2009 –την οποία ζητούσε επίμονα και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ.Σχοινάς- με τα 5 δισ. ευρώ που έχουν παραμείνει στο αποθεματικό, εν αναμονή προγραμματισμού μεγάλων έργων στην Ευρώπη ικανών να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάχωμα στην οικονομική κρίση. 

«Τρύπα» από περαίωση και ληξιπρόθεσμα 

Την ίδια στιγμή πάντως, «μαύρα σύννεφα» έχουν συσσωρευτεί πάνω από το οικονομικό επιτελείο. Ανώτατος παράγοντας  του υπουργείου Οικονομικών, σε συζητήσεις του με  δημοσιογράφους, δεν έκρυβε την απογοήτευσή του για την πορεία των εισπράξεων του δημοσίου από τις ρυθμίσεις για την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. όπως όλα δείχνουν, το δημόσιο δύσκολα θα καταφέρει να εισπράξει περισσότερα από 400-500 εκατομμύρια έως το τέλος του χρόνου, από τα 2-2,5 δισ. ευρώ στα οποία προσέβλεπε και είχε εγγράψει προ μηνός στον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό. Με τα δεδομένα αυτά φαντάζει εξαιρετικά αμφίβολη και η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 2,5% του ΑΕΠ, καθώς φλερτάρει ήδη επικίνδυνα με το όριο του 3% για την επιστροφή της χώρας στην επιτήρηση των Βρυξελών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr