Επιμένουν για το ξένο κάρβουνο
Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού από λιθάνθρακα που ήθελαν να φτιάξουν στην Ελλάδα η ΔΕΗ με την γερμανική RWE μπορεί αν μην «παίζει» πλέον, αλλά κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα της εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Το κλίμα που βγήκε από αρκετούς εισηγητές στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποίησε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με αντικείμενο το ιδανικό «ενεργειακό μίγμα» για την ελλην
Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού από λιθάνθρακα που ήθελαν να φτιάξουν στην Ελλάδα η ΔΕΗ με την γερμανική RWE μπορεί αν μην «παίζει» πλέον, αλλά κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα της εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Το κλίμα που βγήκε από αρκετούς εισηγητές στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποίησε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με αντικείμενο το ιδανικό «ενεργειακό μίγμα» για την ελληνική πραγματικότητα, εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, της ΔΕΗ κ.α. εμφανίστηκαν υπέρ της λελογισμένης χρήσης του λιθάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην χώρα μας.
Χαρακτηριστικά ο κ.Κώστας Αλεξόπουλος, επιμελητής της μόνιμης επιτροπής ενέργειας του ΤΕΕ, ανέφερε ότι η εισαγωγή του λιθάνθρακα στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή, ενώ και ο πρόεδρος του Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Κώστας Μανιατόπουλος, αν και έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατό να αγνοηθεί ο λιθάνθρακας για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην χώρα.
Κατηγορηματικά αντίθετοι εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως η WWF αλλά και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας θα προκαλούσε πρόβλημα στους εγχώριους λιγνίτες και θα οδηγούσε σε διακοπή λειτουργίας λιγνιτικά εργοστάσια της Μακεδονίας, οδηγώντας σε αδιέξοδα συγκεκριμένες κοινωνίες.
Με δεδομένο, πάντως, ότι η ΔΕΗ είναι η δεύτερη πλέον ρυπογόνος εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη καθώς και το ότι η χώρα μας μόλις πρόσφατα είχε αποβληθεί από το πρωτόκολλο του Κιότο, μοιάζει με επικίνδυνη πολυτέλεια να μιλάμε για τον λιθάνθρακα, την στιγμή που ακόμη ουσιώδη βήματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν έχουν πραγματοποιηθεί.
Διότι μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης να κάνει λόγο για επικείμενη θέση σε λειτουργία αιολικών πάρκων ισχύος 900 μεγαβάτ που θα προστεθούν στα ήδη λειτουργούντα με ισχύ 1.100 μεγαβάτ σε όλη την Ελλάδα, αλλά από την άλλη ο σχεδιασμός της ΔΕΗ που προβλέπει την κατασκευή δύο νέων λιθανθρακικών μονάδων θα έχει ως αποτέλεσμα από το 2013 και μετά η κρατική επιχείρηση να επιβαρύνεται με 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο λόγω της ανάγκης αγοράς δικαιωμάτων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.
Και όπως έχει η ίδια η ΔΕΗ παραδεχθεί, αυτό σημαίνει αύξηση λογαριασμών του ηλεκτρικού κατά΄35% σε σχέση με σήμερα…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr