Κρίση : Ομοβροντία νέων πακέτων διάσωσης από Γερμανία, Γαλλία και Ιαπωνία

Η κρίση είναι εδώ και πιθανότατα θα παραμείνει … εδώ για πολύ καιρό ακόμη! Κάτι που ακόμα κι όσοι αρνούντο να δουν πριν από κάποιους μήνες, τώρα το επιβεβαιώνουν με τις αποφάσεις τους, αποφάσεις ετεροχρονισμένες, που λαμβάνονται υπό καθεστώς πίεσης και πανικού και με αμφίβολη την χρησιμότητά τους, ή έστω την επάρκειά τους σε σχέση με το μέγεθος της καλπάζουσας κρίσης!

Ο λόγος για τους πολιτικούς ταγούς των κατά τεκμήρ

Η κρίση είναι εδώ και πιθανότατα θα παραμείνει … εδώ για πολύ καιρό ακόμη! Κάτι που ακόμα κι όσοι αρνούντο να δουν πριν από κάποιους μήνες, τώρα το επιβεβαιώνουν με τις αποφάσεις τους, αποφάσεις ετεροχρονισμένες, που λαμβάνονται υπό καθεστώς πίεσης και πανικού και με αμφίβολη την χρησιμότητά τους, ή έστω την επάρκειά τους σε σχέση με το μέγεθος της καλπάζουσας κρίσης!

Ο λόγος για τους πολιτικούς ταγούς των κατά τεκμήριο μεγαλύτερων οικονομιών του δυτικού κόσμου, οι οποίοι – με εξαίρεση ίσως τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν που πρώτος παραδέχθηκε το πρόβλημα και έδρασε – τώρα ανακαλύπτουν πως οι κάθε είδους μεγαλοστομίες τους πόρρω απείχαν από την πραγματικότητα και πλέον τρέχουν ασθμαίνοντες πίσω από τις εξελίξεις υιοθετώντας έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των οικονομιών τους και εξαγγέλλοντας ακόμα μεγαλύτερες δράσεις σε … εύθετο χρόνο …

Τρανό παράδειγμα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Η οποία αντιστάθηκε σθεναρά στο ενδεχόμενο λήψης συντονισμένων μέτρων  στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ήρθε σε ρήξη με τον υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησής της ο οποίος ζητούσε πρόσθετα μέτρα και τελικώς σήμερα αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως ετοιμάζει – αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα – ένα νέο πακέτο οικονομικών μέτρων στήριξης, επικεντρωμένο αυτό τη φορά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και δη σε νέα έργα υποδομής, όπως η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων και δρόμων.

Copy – paste δηλαδή από το σχέδιο Ομπάμα που πάνω – κάτω προβλέπει τα ίδια απλώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ το έχει ανακοινώσει εδώ και κανά μήνα !

Σε κάθε περίπτωση η κυρία Μέρκελ έχει ήδη – κατά δήλωσή της – προωθήσει μέτρα στήριξης της γερμανικής οικονομίας συνολικού ύψους άνω των 30 δις ευρώ. Ψιχία δηλαδή σε σχέση με ανάλογες ανακοινώσεις της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Κίνας (!), της Ιαπωνίας και φυσικά της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, της γαλλικής, που έχει ήδη ξεπεράσει τα 35 δις ευρώ σε πακέτα στήριξης της οικονομίας και σήμερα έκανε ακόμα ένα βήμα με την ανακοίνωση κύκλων της γαλλικής προεδρίας πως οσονούπω ο Νικολά Σαρκοζί θα προωθήσει και νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας!

Λογικό είναι μάλιστα αυτή η ανακοίνωση να επισπευσθεί αφού νωρίτερα σήμερα η Γαλλική Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε τις προβλέψεις όλων, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η γαλλική οικονομία εισήλθε και επισήμως σε ύφεση.

Την ίδια ώρα στην αμερικανική αγορά τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σε δύο μέτωπα: αφενός μεν στον Λευκό Οίκο και την πιθανολογούμενη απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απελευθερώσει κεφάλαια από το λεγόμενο «πακέτο Πόλσον» για να διασωθούν οι καταρρέουσες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, κι αφετέρου στον επόμενο ένοικο του προεδρικού Μεγάρου, στον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος έχει εξαγγείλει ένα έκτακτο πακέτο στήριξης (κάτι σαν συνέχεια του πακέτου Πόλσον) ύψους 850 δις δολαρίων και απομένει να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το κατά πόσον αυτά τα κεφάλαια μπορούν να αυξηθούν εφόσον απαιτηθεί από την πορεία της οικονομίας.

Γιατί κάτι τέτοιο προσδοκούν τώρα αναλυτές, επιχειρηματίες και επενδυτές.

Τέλος, το δρόμο των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών ακολούθησε σήμερα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 0,1% (από 0,3%) και παράλληλα ανακοινώνοντας νέα μέτρα στήριξης των τραπεζών. Από κοντά και η ιαπωνική κυβέρνηση που εξήγγειλε την έγκριση προγράμματος στήριξης της εγχώριας οικονομίας, ύψους άνω των 40 τρισεκατομμυρίων γεν (σχεδόν 480 δις δολάρια).

Εδώ το αξιοσημείωτο είναι πως οι οικονομικοί ταγοί της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου προέβλεψαν ένα ελάχιστο ποσό από αυτό το πακέτο (σχεδόν 20 δις γεν, ήτοι πάνω κάτω 2,5 δις δολάρια) για ενίσχυση των τραπεζών (αγορά μετοχικών μεριδίων). Λιγότερα κι από όσα θα έβγαζε από τον κρατικό κορβανά κι ο Γιώργος Αλογοσκούφης εάν μπορούσε …

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr