Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα ανεβάζουν το θερμόμετρο στην Ευρωζώνη

Στο Twitter κυκλοφορούν σενάρια για έκτακτο Eurogroup αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Ελλάδα - Τα spreads εκτοξεύονται, ο ευρωπαϊκός Νότος φλέγεται και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί διαφωνούν ακόμα για τα ευρωομόλογα και την χρηματοδότηση των ασθενέστερων οικονομιών

Την ώρα που οι αγορές δείχνουν εμπράκτως πως η Ευρωζώνη είναι πια μια … ζώνη δύο ταχυτήτων (δείτε εδώ)
, το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί να περάσει και ποια γεγονότα θα επισπεύσουν ενδεχομένως τις εξελίξεις. Όποιες κι όσο δραματικές κι αν είναι αυτές…

Με την Ισπανία να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος – και της αγωνίας – όλων, παρά μάλιστα την πρόθεση «διάσωσής» της από τους εταίρους της, το κόστος δανεισμού τόσο της ίδιας, όσο και της Ιταλίας να γράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ και τους οίκους αξιολόγησης να προειδοποιούν ανοικτά για μαζικές υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων των ευρωπαϊκών χωρών στην περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης και ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ της Ελλάδας ή άλλης χώρας
(δείτε εδώ), οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ταγοί δείχνουν – ακόμα – να μην έχουν συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών!

Αλλιώς πως δεν εξηγείται η νέα δήλωση του Φιλανδού πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν πως μια πιθανή έκδοση ευρωομολόγου θα είχε θετικά αποτελέσματα μόνο αν περιοριζόταν στα κράτη με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση! Κι όλα αυτά την ώρα που οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανά τον κόσμο διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως αυτή είναι η μόνη πρόσφορη λύση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους…

Συγκεκριμένα ο κύριος Κατάινεν τόνισε πως τα ευρωομόλογα για χώρες που έχουν τουλάχιστον ένα Α στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας μπορεί να πιέσουν τις αποδόσεις «ακόμα και προς όφελος χωρών όπως η Γερμανία και η Φινλανδία»! Ενώ παράλληλα τάχθηκε κατά της χρήσης ευρωομολόγων συνολικά για την Ευρωζώνη καθώς αυτά θα «επιβαρύνονταν» από τις χώρες που προσώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ενώ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωνε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να υιοθετηθούν τα ευρωομόλογα, αν τα κράτη δεν συμφωνήσουν να παραχωρήσουν περισσότερη από τη δημοσιονομική τους κυριαρχία. Από την εθνική τους κυριαρχία δηλαδή. Πίσω στα όσα διατεινόταν το Βερολίνο πριν από μήνες! (δείτε εδώ)

Όταν ακούγονται τέτοιες απόψεις τη στιγμή που η «φωτιά» έχει επεκταθεί στο σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου, τότε εύκολα κατανοεί κανείς πως η περιβόητη νομισματική και οικονομική ενοποίηση που ευαγγελίζεται η κυρία Μέρκελ και προωθεί με το δημοσιονομικό σύμφωνο απέχει πολύ από το να υλοποιηθεί. Χώρια που ενδεχομένως και να μην μπορέσει καν να ψηφισθεί από την ίδια τη γερμανική Βουλή! (δείτε εδώ).

Η διάσταση απόψεων στην ΕΕ κορυφώνεται μέρα με τη μέρα. Για του λόγου το αληθές την Τρίτη σοσιαλιστές ευρωβουλευτές έκαναν έκκληση να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από τους πιστωτές της και δη να αναπροσαρμοστούν προς το … πιο εφικτό οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος για το 2013 και το 2014. (δείτε εδώ).

Στο άλλο μέτωπο της κρίσης, αυτό που φαίνεται πως ενδεχομένως θα «σκάσει» πριν από την Ιταλία, η επίσημη γραμμή της κυπριακής κυβέρνησης είναι πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. (δείτε εδώ).

Και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι επιμένει πως η χώρα του δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια των υπολοίπων Ευρωπαίων για να αντιμετωπίσει την κρίση. Μόνο που τα ίδια ακριβώς έλεγε και ο Ισπανός ομολόγός του πριν από λίγες ημέρες …


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr