«Παράδοξο» ενδιαφέρον για ελληνικές πολυεθνικές στο ΧΑ;

Το βασικό σενάριο των ξένων είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και αυτό που ενδιαφέρει είναι η εξαγωγική δραστηριότητα, δηλαδή πόσο μεγαλύτερη είναι η παρουσία ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό

Το χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει. Όταν ανεβαίνει κάποιοι πουλάνε έντονα, ενώ αντίθετα όταν πέφτει κάποιοι τοποθετούνται μεθοδικά, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο, σε ένα μικρό ποσοστό.

Με εξαίρεση τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές που εμφανίζουν υψηλές διακυμάνσεις, ορισμένα αμερικανικής προέλευσης fund αρχίζουν να τοποθετούνται σιγά- σιγά σε ελληνικές εταιρείες.

Κι όμως, λοιπόν υπάρχουν ξένοι. Το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν θέσεις σε εξαγωγικές ελληνικές εταιρείες ή εταιρείες με διεθνή παρουσία. Η προέλευση αυτών των funds είναι αμερικανική και αυτό που τους ενδιαφέρει είναι δυο, κυρίως, πράγματα: για τις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες και για το γεγονός αν διαθέτουν σχέδιο Β για την  αντιμετώπιση μιας κρίσης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως εξηγεί στέλεχος εισηγμένης ελληνικής εταιρείας, το βασικό σενάριο των ξένων είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και αυτό που ενδιαφέρει είναι η εξαγωγική δραστηριότητα, δηλαδή πόσο μεγαλύτερη είναι η παρουσία ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζει στο Protothema.gr   - διαχειριστής ο οποίος τελευταία συνεργάζεται στην δημιουργία fund για ελληνικές επιχειρήσεις -   «Οι ξένοι αντιμετωπίζουν θετικά την Ελλάδα όταν τους αναφέρεις τα μικρο –στοιχεία των εταιρειών, και όχι όταν αναφέρεσαι στα μακροοικονομικά στοιχεία. Δεν σας κρύβω ότι έχω αντιμετωπίσει ειρωνείες, ακόμη και εντελώς αρνητική στάση»].Όταν, όμως, τους ρωτώ αν είχαν επενδύσει στην Αργεντινή μετά την χρεοκοπία, στην Ρωσία – μετά τα ομόλογα – ή στην Apple, τότε καταλαβαίνω από τις απαντήσεις να μπορούν να αναλάβουν το υψηλό ρίσκο της επένδυσης σε μια χώρα όπως η Ελλάδα.                 

Silchester fund

Το εγγλέζικο Fund του κ. Steve Βutt  κατέχει το 14% της ΔΕΗ και – επισήμως – το 5 % του ΟΠΑΠ. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται το εγγλέζικο fund ανήκουν κατά κύριο λόγο σε Αμερικανικά Πανέπιστημια, όπως Harvard, Yale. Οι αποδόσεις που καταγράφουν τα Πανεπιστήμια είναι ήδη υψηλές καθώς διαθέτει θέσεις σε εγγλέζικες εταιρείες και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Στην Ελλάδα, οι αγορές σε ΔΕΗ – ΟΠΑΠ έχουν πραγματοποιηθεί σε υψηλότερες τιμές – ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ποια από τα fund του Silchester αγοράζουν, και ποια πουλάνε διατηρώντας το ίδιο περίπου  ποσοστό κάθε φορά.

Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ότι τόσο στην ΔΕΗ, όσο και στον ΟΠΑΠ, οι μετοχές αντιδρούν έντονα ανοδικά καθώς το Silchester έχει συγκεντρώσει τις μετοχές και όποτε το επιθυμεί τζογάρει μ’ αυτές προκαλώντας και ορισμένους επενδυτές να πουλήσουν τις μετοχές τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr