Γιατί τα στελέχη της Wall θα δώσουν τέλος στη κρίση

Οι μέχρι στιγμής προβλέψεις ειδικών και μη κάνουν λόγο για μια κρίση στις αγορές που θα σοβεί επί μακρόν, τα αποτελέσματά της δεν έχουν ακόμα γίνει αντιληπτά σε όλο το εύρος τους και πάντως αποφεύγουν να δώσουν «ορατό» χρονοδιάγραμμα λήξης της περιόδου συναγερμού…

Δικαίως λοιπόν το ερώτημα που απασχολεί όλους τους εμπλεκόμενους είναι εάν υπάρχει ελπίδα εκτόνωσης. Οχι σε βάθος χρόνου αλλά στο εγγύς μέλλον. Κι εδώ η απάντηση ίσως είναι θετική. Οχι όμως για τους λόγους που όλοι φαντά

Οι μέχρι στιγμής προβλέψεις ειδικών και μη κάνουν λόγο για μια κρίση στις αγορές που θα σοβεί επί μακρόν, τα αποτελέσματά της δεν έχουν ακόμα γίνει αντιληπτά σε όλο το εύρος τους και πάντως αποφεύγουν να δώσουν «ορατό» χρονοδιάγραμμα λήξης της περιόδου συναγερμού…

Δικαίως λοιπόν το ερώτημα που απασχολεί όλους τους εμπλεκόμενους είναι εάν υπάρχει ελπίδα εκτόνωσης. Οχι σε βάθος χρόνου αλλά στο εγγύς μέλλον. Κι εδώ η απάντηση ίσως είναι θετική. Οχι όμως για τους λόγους που όλοι φαντάζεστε…

Σύμφωνοι, η Fed κάνει το παν δυνατόν σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής. Ομοίως και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μπους ανακοινώνει έκτακτα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Επιπρόσθετα, οι άμεσα θιγόμενες μεγάλες τράπεζες προσφεύγουν στην έξωθεν βοήθεια τρίτων (υπό τη μορφή «ενέσεων                                                    ρευστότητας» από Αραβες, Κινέζους και κάθε άλλο πρόθυμο επενδυτή). Αν περιμένετε όμως από εκεί να έρθει η λύση, ίσως έχετε υποτιμήσει τη δύναμη των «μεγαλομεσαίων» στελεχών των αμερικανικών επιχειρήσεων! Στελεχών που μπορεί να μην έχασαν τη θέση τους από την κρίση, αλλά έχασαν τα λεφτά τους!

Πονάνε… στην τσέπη, με μικρότερα μπόνους

Τα μπόνους στο τέλος έκαστης οικονομικής χρήσης αποτελούν σημαντικό μέρος των απολαβών ΟΛΩΝ των στελεχών κάθε μέσης, μικρής ή κολοσσιαίας εταιρείας στις ΗΠΑ. Μπόνους που συχνά - πυκνά αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% του συνολικού πακέτου αμοιβής κάθε χρονιάς. Μπόνους που μέχρι πέρυσι (2006) παρουσίαζαν αυξητική τάση για πάνω από μια δεκαετία. Μπόνους που φέτος (χρήση 2007) υποχώρησαν κατά 4,7% κυρίως λόγω της έκθεσης ΟΛΩΝ σχεδόν των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού κλάδου και των περισσοτέρων λοιπών εταιρειών, λόγω ακριβώς της κατακρήμνισης της αγοράς και των συντριπτικών απωλειών σε επιδόσεις και απόλυτα νούμερα το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

 

Φανταστείτε λοιπόν τι πρέπει να κάνει ο μέσος Αμερικανός μάνατζερ όταν βλέπει να ψαλιδίζεται το εισόδημά του. Φανταστείτε την… έκταση των απωλειών, απλά σκεπτόμενοι πως οι εισηγμένες στη Wall Street εταιρείες ανακοινώνουν (επίσημα) μέσο ύψος εξτρά αμοιβών ύψους 180.420 δολαρίων ετησίως ανά στέλεχος - δικαιούχο! Και τέλος απλά αναλογιστείτε πως ΜΟΝΟ σε μπόνους οι αμερικανικές εισηγμένες θα μοιράσουν φέτος 33,2 δισ. δολάρια!

Η κατάσταση μοιάζει τραγική στις τάξεις των στελεχών χρηματοπιστωτικών εταιρειών. Η μοναδική εταιρεία του κλάδου που δεν μείωσε φέτος τα μπόνους στα στελέχη της ήταν η Goldman Sachs. Δηλαδή η τράπεζα που είχε τελικά τη ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ έκθεση στα subprime δάνεια από τις 7 μεγαλύτερες των ΗΠΑ!

 

Σκεφτείτε τέλος πως πολλά από τα στελέχη αυτά εν μέρει ευθύνονται για την επέκταση της κρίσης. Γιατί είναι οι γνωστοί 35άρηδες διαχειριστές που ΔΕΝ είχαν βιώσει στο παρελθόν παρόμοια κρίση και ΔΕΝ ήξεραν να τη… διαχειριστούν. Τώρα όμως ξέρουν. Και πονάνε στην τσέπη…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr