Φυσικό αέριο : Ξανά στο τραπέζι Ρώσοι και Ουκρανοί, χωρίς προβλήματα η Ελλάδα
Ρωσία και Ουκρανία, μέσω των εταιρειών Gazprom και Naftogaz αναμένεται να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων για την αποκατάσταση της ροής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, η διακοπή της οποίας έχει προκαλέσει ανησυχία και στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη λαμβάνει από την Ρωσία πάνω από το 25% των αναγκών της σε αέριο και η ροή ποσοτήτων μέσω της Ουκρανίας δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη πρόβλημα, καθώς οι Ουκρανοί υπο
Ρωσία και Ουκρανία, μέσω των εταιρειών Gazprom και Naftogaz αναμένεται να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων για την αποκατάσταση της ροής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, η διακοπή της οποίας έχει προκαλέσει ανησυχία και στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη λαμβάνει από την Ρωσία πάνω από το 25% των αναγκών της σε αέριο και η ροή ποσοτήτων μέσω της Ουκρανίας δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη πρόβλημα, καθώς οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι διαθέτουν απόθεμα ικανό να καλύψει το 35% της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης και, άρα, οι ποσότητες που διέρχονται (transit) προς την Ευρώπη ρέουν ομαλά.
Αλλά η ανησυχία είναι διάχυτη στην Ευρώπη, μετά την διακοπή της ροής προς Ουκρανία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ποσοτήτων 110 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου σε ετήσια βάση, οι οποίες ισοδυναμούν περίπου με …10 Ελλάδες, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.
Στην χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί πρόβλημα και πηγές της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου αναφέρουν στο protothema.gr ότι τουλάχιστον για ένα 15μερο η τροφοδοσία είναι εξασφαλισμένη, καθώς ο αγωγός είναι γεμάτος.
Από την Ρωσία, μέσω Ουκρανίας και Βουλγαρίας, η χώρα μας προμηθεύεται αυτήν την περίοδο περί το 65% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, ενώ 25% έρχεται σε υγροποιημένη μορφή (LNG) από την Αλγερία και από την ελεύθερη αγορά – είναι προγραμματισμένη αυτές τις ημέρες η έλευση ενός πλοίου μεταφοράς LNG στην Ρεβυθούσα - και ένα 10% έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας.
«Στην περίπτωση που διακοπτόταν η ροή προς την χώρα μας, μετά την παρέλευση ενός 15μέρου θα ήμασταν υποχρεωμένοι να σταματήσουμε την τροφοδοσία κάποιων βιομηχανιών», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Το πρόβλημα ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία εστιάζεται αφ΄ ενός μεν στο χρέος των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Naftogaz προς την Gazprom και αφ΄ ετέρου δε στην τιμή που ζητούν για αμοιβή οι Ρώσοι και η οποία φτάνει τα 250 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αερίου, ενώ στα 235 δολάρια είναι η αντιπρόταση των Ουκρανών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr