Φ.Λαζαρίδης, ο πρέσβης με τα μάρμαρα

Από τα έγκατα της ελληνικής γης στην Ακρόπολη και μέσα από διαδρομή χιλιετιών στις περισσότερες «ακροπόλεις» του κόσμου. Το μάρμαρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τόπο μας. Μία από τις δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην εξόρυξη, στην επεξεργασία και στο εμπόριο μαρμάρου είναι ελληνική…

Ελληνικά μάρμαρα-έργα τέχνης, που κοσμούν σήμερα κτίρια μουσεία, και εκκλησίες στα πέρατα της οικουμένης. Ορυκτά από τα έγκατα της ελληνικής γης σε δάπεδα αλλά και «καταφύγια» της ψυχής των εθνών

Από τα έγκατα της ελληνικής γης στην Ακρόπολη και μέσα από διαδρομή χιλιετιών στις περισσότερες «ακροπόλεις» του κόσμου. Το μάρμαρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τόπο μας. Μία από τις δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην εξόρυξη, στην επεξεργασία και στο εμπόριο μαρμάρου είναι ελληνική…

Ελληνικά μάρμαρα-έργα τέχνης, που κοσμούν σήμερα κτίρια μουσεία, και εκκλησίες στα πέρατα της οικουμένης. Ορυκτά από τα έγκατα της ελληνικής γης σε δάπεδα αλλά και «καταφύγια» της ψυχής των εθνών του κόσμου. 

Σύγχρονες ακροπόλεις που σφραγίζουν πολιτισμούς και σύμβολα έως τη μακρινή Ιαπωνία. Η Βιβλιοθήκη του Βασιλιά Φαχντ, η Μέκκα και η Βουλή στη Σαουδική Αραβία, το Μουσείο Κρυστάλλου στην Ιαπωνία, το Ολυμπιακό Μουσείο Λοζάνης και το μετρό της Μόσχας έχουν σφραγίδα ελληνική: της «Γ. Λαζαρίδης Μάρμαρα Δράμας Α.Ε.». Αποτελούν αναπόσπαστα έργα της εταιρείας έξω από τα ελληνικά σύνορα. Πρεσβευτές δηλαδή του ελληνικού ορυκτού πλούτου.

Και όλα αυτά υπό τα άγρυπνο βλέμμα του επιχειρηματία κ. Φεδερίκου Λαζαρίδη, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του φερώνυμου ομίλου εξόρυξης και εμπορίας μαρμάρων. 

Ο κ. Λαζαρίδης ανήκει στη δεύτερη γενιά επιχειρηματιών και έχει επεκτείνει τα τελευταία χρόνια τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στα πέρατα της Κίνας, όπου πριν από λίγα χρόνια -το 2003- απέκτησε το πρώτο λατομείο γρανίτη.  

Another… BRIC in the wall 

«Υπό τις παρούσες σημερινές συνθήκες τα μεγάλα επιχειρηματικά ανοίγματα δεν ευνοούνται», λέει στο «b.s.». «Στην εποχή των προκλήσεων και του διεθνούς ανταγωνισμού που βιώνουμε με τον πιο σκληρό τρόπο τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία μέσα από τη συνεχή έρευνα για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων καθώς και την αξιοποίηση συνεργασιών ενίσχυσε τη θέση της στην παγκόσμια αγορά, έχοντας στην κατοχή της λατομεία με γνωστά υλικά τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό. Οι χώρες του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) στις οποίες απευθυνόμαστε δίνουν νέους ρυθμούς στην ανάπτυξη του κλάδου. Η ζήτηση που παρατηρείται είναι μεγάλη και τα περιθώρια για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σημαντικά».  

Αντιμέτωπος και ο ίδιος με τη διεθνή ύφεση, περιμένει από την πολιτεία και τον τραπεζικό κλάδο μεγαλύτερη ευελιξία ώστε τα επενδυτικά σχέδια και οι προγραμματισμένες άδειες λειτουργίας συγκεκριμένων χώρων εξόρυξης να υλοποιούνται άμεσα. Μεταξύ των ισχυρών ανταγωνιστών παραμένει και η γειτονική Τουρκία, ενώ στο στρατηγικό πλάνο του οµίλου είναι και η αξιοποίηση προϊόντων και υποπροϊόντων µαρµάρου µε υψηλή προστιθέµενη αξία.  

Ο επιχειρηματικός όµιλος σήµερα ενεργοποιείται σε έξι χώρες (Γερµανία, Ρουµανία, Τουρκία, Κίνα, Πρώην Γιουγκοσλαβική ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας και Βουλγαρία) και έχει εμπορική δραστηριότητα σε περισσότερες από 30 χώρες ανά τον κόσµο.

Από την ορθόδοξη μητρόπολη της Μόσχας έως και τη Μέκκα, τα τεμένη των μουσουλμάνων, τα μαρμάρινα διακοσμητικά φέρνουν την υπογραφή της ελληνικής εταιρείας.  

«Για μας δεν αποτελεί στενωπό η αγορά, αλλά η ίδια η πρώτη ύλη. Θα έλεγα μάλιστα πως την τελευταία πενταετία άρχισε η πολιτεία να αντιμετωπίζει το θέμα της εκμετάλλευσης των λατομείων έστω και καθυστερημένα με ορθολογικό τρόπο. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που επί χρόνια μάς καθήλωναν εξακολουθούν και υφίστανται, με αποτέλεσμα οι όποιες καθυστερήσεις σε αποφάσεις-γνωμοδοτήσεις να αφήνουν περιθώρια ελιγμών στους γείτονες-ανταγωνιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περιοχές της Θάσου και του Μαρμαρά αποτέλεσαν για χρόνια σημεία τριβής μεταξύ των επιχειρηματιών και των φορέων του Δημοσίου.  

Με το άνοιγμα των αγορών και την είσοδο της Κίνας και της Ινδίας στο διεθνές εμπόριο, παρουσιάστηκαν νέες ευκαιρίες. Τα χαμηλά κοστολόγια έκαναν ελκυστική ακόμη και τη μεταφορά της πρώτης ύλης και την επεξεργασία της στις εν λόγω αγορές, με σκοπό τη μεταπώληση στις χώρες της Δύσης. Ισως σε μερικές περιπτώσεις», θυμάται ο κ. Λαζαρίδης, «στάθηκε ανάχωμα στα επιχειρηματικά μας σχέδια η ψυχρότητα που παρουσιάστηκε για ένα χρονικό διάστημα μεταξύ Πατριαρχείου και της Ρωσικής Εκκλησίας.  

Το γεγονός αυτό στάθηκε η αφορμή για τη βορειοελλαδίτικη επιχείρηση να απολέσει ένα σημαντικό έργο στην ορθόδοξη εκκλησία της Μόσχας, να βάλουν δηλαδή τα “Μάρμαρα Λαζαρίδης” τον δικό τους θεμέλιο λίθο σε έναν ακόμη ναό της ορθοδοξίας». 

Ξεκινώντας το ’50 από τον Πόντο 

Τα πέτρινα χρόνια για την οικογένεια των προσφύγων από τον Πόντο ξεκινούν στις αρχές του 1950, όταν έδωσαν την προσωπική τους μάχη όχι απλώς για να επιβιώσουν αλλά και να διαπρέψουν στον χώρο της εξόρυξης και εμπορίας ορυκτών, στην ορεινή περιοχή της Δράμας. Ο πατέρας Γιώργος Λαζαρίδης ήταν η πρώτη γενιά που ασχολήθηκε ενεργά με τα μάρμαρα. Ενα επάγγελμα που από απλό βιοποριστικό κατέληξε να γίνει αληθινό μεράκι.  

Τα επαγγελματικά ανοίγματα στην αγορά της Γερμανίας και η αγορά των πρώτων μηχανημάτων με ανταλλαγή προϊόντων υπό μορφή clearing ήταν η απαρχή για την οικογενειακή επιχείρηση.

Η μητρική εταιρεία «Γ. Λαζαρίδης Μάρμαρα Δράμας Α.Ε.» ιδρύθηκε το 1970 κατόπιν συγχωνεύσεως τριών προσωπικών επιχειρήσεων που λειτουργούσαν από το 1958.  

Στη δεκαετία του 1960, η ανάπτυξη του κλάδου ταυτίστηκε με την αστυφιλία και με την έντονη οικοδομική δραστηριότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παράλληλα, η αύξηση των εξαγωγών προς τις αγορές της Δύσης και τα λεγόμενα διακοσμητικά πετρώματα έφτασαν να καλύπτουν το 3% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις κυριότερες παραγωγικές χώρες του κόσμου όσον αφορά στα κοιτάσματα μαρμάρου και κατατάσσεται στη λίστα με τις δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην εξόρυξη, στην επεξεργασία και στο εμπόριο. Η περιοχή της Δράμας αποδίδει το 40% περίπου της ελληνικής παραγωγής φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων. Η «Λαζαρίδης» συνεχίζει να βάζει το δικό της «μαρμαράκι» στα πέρατα του κόσμου, ανοίγοντας ξεχωριστή παρένθεση στην ιστορία του ελληνικού ορυκτού.  

Σήμερα η επιχείρηση, που εδρεύει στην ακριτική Ελλάδα, πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο της τάξης των 35 εκατ. ευρώ, απασχολεί 200 άτομα προσωπικό και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς καθετοποιημένους ομίλους εταιρειών, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο εξόρυξης, επεξεργασίας και εµπορίας µαρµάρων, γρανιτών και διακοσµητικών πετρωµάτων. 

Μέτοχος και η Τράπεζα Πειραιώς 

Παρά το γεγονός ότι το 2002 είχε γίνει η σχετική προετοιμασία για την κατάθεση του φακέλου με σκοπό την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, ανασταλτικοί παράγοντες την τελευταία στιγμή οδήγησαν τη διοίκηση να αποσύρει τον φάκελο. Η λύση της χρηματοδότησης -στη συνέχεια- μέσω ενός κοινοπρακτικού δανείου μεταξύ της εταιρείας «Γ. Λαζαρίδης Μάρμαρα Δράμας Α.Ε.» και ομίλου ελληνικών τραπεζών τής εξασφάλισε το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα για νέες εξαγορές («Νέα Μαρμαροδομή Α.Ε.») και επέκταση σε χώρες της Ανατολής. Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο, εκτός από τα μέλη της οικογένειας Λαζαρίδη, μετέχει με ποσοστό 10% και η Τράπεζα Πειραιώς. 

Ανοιχτή σε κάθε μορφής συνεργασία, η επιχείρηση με τα μεγάλα μεγέθη «λογοδοτεί» απέναντι σε φορείς όπως είναι το Δημόσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των εκμεταλλευόμενων περιοχών. 

«Επιδιώκουμε να έχουμε στρατηγικούς επενδυτές, αλλά δεν αναζητούμε τη λύση στους θεσμικούς. Το ελληνικό μάρμαρο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από πλευράς ανταγωνιστικότητας λόγω του υψηλού κόστους και της γραφειοκρατίας, παραμένει σε πλεονεκτική θέση εξαιτίας και της υψηλής ποιότητας των προϊόντων. Το ελληνικό προϊόν έχει μεγάλη ζήτηση στις ξένες αγορές», σχολιάζει ο κ. Λαζαρίδης.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr