Αρχίζει η γύρα για τα 42 δισ. ευρώ

Με την έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 3, 6 και 12 μηνών, όπως πρώτο έχει γράψει το protothema.gr στις 20 Δεκεμβρίου,  εγκαινιάζει το ελληνικό δημόσιο το πρόγραμμα δανεισμού για το 2009, συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σπύρου Παπανικολάου του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στο πρακτορείο Reuters.

Η πρώτη δημοπρασία θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιανουαρίου

Με την έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 3, 6 και 12 μηνών, όπως πρώτο έχει γράψει το protothema.gr στις 20 Δεκεμβρίου,  εγκαινιάζει το ελληνικό δημόσιο το πρόγραμμα δανεισμού για το 2009, συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σπύρου Παπανικολάου του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στο πρακτορείο Reuters.

Η πρώτη δημοπρασία θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιανουαρίου και θα είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ύψους 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη –συγκριτικά με τις καθιερωμένες που δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ- έκδοση, γεγονός που δημιουργεί σχετική αγωνία στο οικονομικό επιτελείο όχι τόσο για την κάλυψη όσο για το κόστος της έκδοσης.

Οπως ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ, το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και παράλληλα σχεδιάζει την έκδοση 3ετών, 5ετών και 10ετών ομολόγων κατά τη διάρκεια του έτους και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.

Η επιλογή αυτή του Δημοσίου να εκδόσει έντοκα γραμμάτια, υπαγορεύεται από τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα για τη χρηματοδότησή της καθώς μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται οτι θα πραγματοποιηθούν εκδόσεις ύψους 150 δισ. δολαρίων μόνο στην Ευρώπη, δηλαδή για ποσό διπλάσιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Για το α΄ τρίμηνο η συνολική αξία αναμένεται ότι θα φτάσει στα 350 δισ. δολάρια, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2008 ήταν 100 δισ.

Η δυσκολία, μάλιστα, της εξεύρεσης ρευστότητας αναδεικνύεται και από το ότι την χαμηλότερη ζήτηση στο τελευταίο εξάμηνο προσέλκυσε η χτεσινή δημοπρασία κρατικών ομολόγων από το γερμανικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κατέθεσαν προσφορές για ομόλογα αξίας 5,2 δισ. ευρώ, κάτι που οδήγησε την Bundesbank να μην βγάλει σε δημοπρασία το 32% των τίτλων.

 
Η Bundesbank ανακοίνωσε επίσης ότι πωλήθηκαν 4,1 δισ. ευρώ από τις ομολογίες λήξης Ιανουαρίου 2019, απόδοσης 3,75%, ενώ η κυβέρνηση προσδοκούσε πώληση τίτλων αξίας 6 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, πέραν των αρχικών 2 δισ. ευρώ που θα επιδιώξει να αντλήσει το δημόσιο την ερχόμενη Τρίτη, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει και νέες εκδόσεις ύψους 10 δισ. ευρώ στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ τα υπόλοιπα 30 δις. ευρώ θα αντληθούν με τις εκδόσεις των 3ετών, 5ετών και 10ετών ομολόγων.

Η δημοπρασία της Τρίτης αναμένεται να καλυφθεί μέσω του εγχώριου –κατά κύριο λόγο -  τραπεζικού συστήματος καθώς οι ξένες τράπεζες είναι σχεδόν βέβαιον οτι θα προτιμήσουν να καλύψους τις εκδόσεις ομολόγων των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών που συμπίπτουν μέσα στον Ιανουάριο με τις ελληνικές εκδόσεις.

Αλλωστε για το σκοπό αυτό είχαν προηγηθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου συναντήσεις των τραπεζών με τους παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του ΟΔΔΗΧ.

Η αναχρηματοδότηση του χρέους θα είναι ένας από τους μεγάλους πονοκεφάλους του νέου υπουργού Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου ο οποίος από την άλλη πλευρά δεν διαθέτει και πολλά μέσα για να επιτύχει μια πιο συμφέρουσα διαχείριση στις παρούσες συνθήκες.

Γι’ αυτό, όπως έπραξε και ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, θα επιδιώξει πιθανότατα μια «συμφωνία» με τις τράπεζες ώστε και να καλυφθούν οι εκδόσεις και να επιτευχθεί το χαμηλότερο δυνατό κόστος. 

Στις 20 Δεκεμβρίου, το protothema.gr είχε μεταδώσει το ακόλουθο ρεπορτάζ:
Ζωντανεύουν τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr