Η κόντρα του χάλυβα αγγίζει την Citigroup

Η …ατσάλινη κόντρα του χάλυβα ανάμεσα στις δυναστείες των Αγγελόπουλων (Χαλυβουργική) και των Στασινόπουλων (Βιοχάλκο- Σιδενόρ) κρατάει επί δεκαετίες στην Ελλάδα.

Κόντρα για την μεγαλύτερη πίτα στην αγορά, κόντρα για την μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση από τις κολοσσιαίες χαλυβουργίες του πλανήτη, κόντρα για το χρήμα και το όνομα ανάμεσα σε δύο οικογένειες που ξεκίνησαν και οι δύο από την Αρκαδία και στις οποίες σταδια

Η …ατσάλινη κόντρα του χάλυβα ανάμεσα στις δυναστείες των Αγγελόπουλων (Χαλυβουργική) και των Στασινόπουλων (Βιοχάλκο- Σιδενόρ) κρατάει επί δεκαετίες στην Ελλάδα.

Κόντρα για την μεγαλύτερη πίτα στην αγορά, κόντρα για την μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση από τις κολοσσιαίες χαλυβουργίες του πλανήτη, κόντρα για το χρήμα και το όνομα ανάμεσα σε δύο οικογένειες που ξεκίνησαν και οι δύο από την Αρκαδία και στις οποίες σταδιακά η σκυτάλη περνά από τους πατεράδες στα παιδιά.

Από τον Νίκο Στασινόπουλο του ομίλου Βιοχάλκο στους γιους του Γιάννη και Μιχάλη και απόν τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο της Χαλυβουργικής στους γιους του Παναγιώτη και Γιώργο.

Δηλαδή, στους συνεχιστές δύο δυναστειών  που τα περιουσιακά τους στοιχεία μετρώνται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

Και έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια αυτή η κόντρα, από τότε που οι Αγγελόπουλοι αποφάσισαν να αναστήσουν την Χαλυβουργική με μια μεγάλη επένδυση σε ένα ολοκαίνουργιο εργοστάσιο στην Ελευσίνα που κόστισε κάπου 300 εκατομμύρια ευρώ και από τότε που οι Στασινόπουλοι αγόρασαν το «θωρηκτό»της βουλγάρικης βιομηχανίας, την Stomana.

Μόνο που το νέο επεισόδιο της κόντρας δεν παίζεται τώρα στις πωλήσεις στην αγορά, ούτε σε κάποια σημαντική συμφωνία με ξένο εταίρο ούτε καν σε κάποια μεγάλη επένδυση που θα ισχυροποιούσε τον έναν απέναντι στον άλλο, ειδικά τώρα, στα δύσκολα λόγω κρίσης χρόνια που περνά και η βιομηχανία του ατσαλιού.

Η έκθεση των 72 σελίδων

Το νέο επεισόδιο παίζεται στα αμερικανικά δικαστήρια και εμπλέκει τον καταταλαιπωρημένο από την κρίση κολοσσό που ακούει στο όνομα Citigroup. Έχει δε ως αφορμή μία έκθεση 72 σελίδων που εκπονήθηκε από πέντε αναλυτές, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες Πόλυς Πολυκάρπου και Λάμπρος Παπαδόπουλος και η οποία αναδείκνευ τις θετικές επενδυτικές προοπτικές για την Σιδενόρ του ομίλου Βιοχάλκο της οικογένειας Στασινόπουλου.

Πλην, όμως, οι Αγγελόπουλοι διαπίστωσαν ότι στην έκθεση περιέχονταν στοιχεία που έδιναν μία στρεβλή εικόνα για τα μερίδια της ελληνικής αγοράς, παρουσιάζοντας μία Χαλυβουργική,που τα τελευταία χρόνια έχει ξαναμπεί στην αγορά, να χάνει μερίδια!

Και η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στις ΗΠΑ, απασχολώντας ακόμη και το πλέον αντιπροσωπευτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των αμερικανικών ναών του χρήματος, που δεν είναι άλλο από το περίφημο Bloomberg…

«Η Citigroup μηνύθηκε καθώς εμφανίζεται να δημοσίευσε κακόβουλη και ανακριβή έκθεση για την Χαλυβουργική, την ελληνική χαλυβουργία που ανταγωνίζεται με έναν πελάτη της Citigroup, την Σιδενόρ», μετέδωσε το πρακτορείο.

Στην μήνυση αναφέρεται ότι η Citigroup Global Markets που εδρεύει στο Λονδίνο παρουσίασε λανθασμένα δεδομένα σε σχέση με τα έσοδα, τα μερίδια αγοράς και τις επενδύσεις της Χαλυβουργικής των Αγγελόπουλων στην έκθεση για την εισηγμένη στο αθηναϊκό χρηματιστήριο Σιδενόρ που φέρει ημερομηνία 8 Οκτωβρίου του 2007.

Αποζημίωση και ασφαλιστικά μέτρα

Η Χαλυβουργική εμφανίζεται να διεκδικεί αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς και έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κατά της δημοσίευσης νέων εκθέσεων εκ μέρους της Citigroup Global Markets. Στην δε μήνυση υποδηλώνεται ότι από την δημοσίευση και διανομή της έκθεσης ο χρηματοοικονομικός οίκος μπορεί να έχει καρπωθεί κέρδη. 

Η όλη ιστορία έχει δημιουργήσει αίσθηση σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο καθώς το Bloomberg μεταδίδει ότι είναι η πρώτη φορά που τα βρετανικά δικαστήρια θα κληθούν να αντιμετωπίσουν υπόθεση προσφυγής εταιρείας εναντίον τράπεζας με αφορμή μία επενδυτική έκθεση.

Μάλιστα το πρακτορείο σημειώνει ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2008 οι βρετανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη διεξαγωγή έρευνας για περιπτώσεις πιθανής χειραγώγησης τιμών μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Το protothema.gr έχει στην διάθεσή του την συγκεκριμένη έκθεση που δεν αφορά μόνο την Σιδενόρ αλλά και την θυγατρική της, τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Μία έκθεση στην οποία η Ciitigroup έδινε τιμές – στόχους για την μεν Σιδενόρ τα 18,4 ευρώ για τα δε Σωληνουργεία τα 7,5 ευρώ, με τις δύο μετοχές να βρίσκονται τώρα στα 3,60 και στο 1 ευρώ αντίστοιχα!

Το δε σημείο της έκθεσης που πρέπει κυριολεκτικά να εξόργισε τους Αγγελόπουλους ίσως να βρίσκεται στην σελίδα 27, όπου παρουσιάζονται τα μερίδια στην εγχώρια αγορά χάλυβα.

Προβλέψεις μέχρι το 2015

Πολύ απλά γιατί η Χαλυβουργική, οι άνθρωποι της οποίας υποστηρίζουν πια ότι έχουν την πρωτιά στην αγορά, εμφανίζεται από το 2005 και μετά, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης που την ξαναέφερε στο προσκήνιο, να χάνει συνεχώς μερίδια και μάλιστα μέχρι το …2015, με την Σιδενόρ αντίστροφα να κυριαρχεί όλο και περισσότερο.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που εκθέσεις ξένων οίκων προκαλούν αίσθηση για τις προβλέψεις τους σε βάθος χρόνου, έστω κι αν η πραγματικότητα στην κολοσσιαία αγορά του χάλυβα θέλει ακόμη και κολοσσούς, όπως η ArcelorMittal, η μεγαλύτερη χαλυβουργία του πλανήτη, ν προχωρούν σε περικοπές της παραγωγής και του εργατικού δυναμικού, με τους ανθρώπους τους να δηλώνουν πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα κινηθούν έστω τα συμβόλαια των επόμενων μηνών.

Αλλά το ότι η συγκεκριμένη έκθεση έχει ως αποτέλεσμα να κινηθεί μία μηνυτική διαδικασία από μία ελληνική επιχείρηση κατά της Citigroup προφανώς δεν έχει προηγούμενο!

Και όλα αυτά με φόντο την ένταση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους δύο επιχειρηματικούς ομίλους, την Σιδενόρ των Στασινόπουλων και την Χαλυβουργική των Αγγελόπουλων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται πλέον σε μία αγορά όπου η παραγωγή φτάνει τα 4 εκατομμύρια τόνους σιδηρομπετό αλλά η ζήτηση δεν απορροφά ούτε το 1 εκατομμύριο από αυτούς...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr