Κωστόπουλος και Βορειοευρωπαίοι αγοράζουν Alpha Βank

Λίγο μετά τη χθεσινή πρωινή κατάρρευση της Σοφοκλέους, ο βασικός μέτοχος της Alpha Βank κ. Ιωάννης Κωστόπουλος (φωτό) αγόραζε 2 εκατ. μετοχές στην τιμή των 22,80 ευρώ και έτσι έφτασαν το 12% οι υπό τον έλεγχό του τίτλοι.

Η κίνηση για πολλούς ήταν ψυχολογική, αλλά, όπως θα δούμε, δεν έγινε τυχαία, καθώς τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από βορειοευρωπαϊκές τράπεζες, funds και συνταξιοδοτικά ταμεία. Ολοι αγοράζουν τη μετοχή μιας τράπεζας η οποία μπορεί να εμπλακεί στ

Λίγο μετά τη χθεσινή πρωινή κατάρρευση της Σοφοκλέους, ο βασικός μέτοχος της Alpha Βank κ. Ιωάννης Κωστόπουλος (φωτό) αγόραζε 2 εκατ. μετοχές στην τιμή των 22,80 ευρώ και έτσι έφτασαν το 12% οι υπό τον έλεγχό του τίτλοι.

Η κίνηση για πολλούς ήταν ψυχολογική, αλλά, όπως θα δούμε, δεν έγινε τυχαία, καθώς τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από βορειοευρωπαϊκές τράπεζες, funds και συνταξιοδοτικά ταμεία. Ολοι αγοράζουν τη μετοχή μιας τράπεζας η οποία μπορεί να εμπλακεί στη μεγαλύτερη ενδεχόμενη κίνηση συγχώνευσης στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί μόνιμη δυνητική υποψήφια αγορά για εξαγορά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με την αγορά μετοχών από τον κ. Κωστόπουλο το συνολικό ποσοστό του αυξήθηκε στο 12%, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών του μετοχών, του Ιδρύματος Ι. Κωστόπουλου, αλλά και μετοχών από τρίτες εταιρείες στις οποίες είναι εκπρόσωπος. Η είδηση, όμως, βρίσκεται στο γεγονός ότι, μετά τον κ. Κωστόπουλο, στους βασικούς μετόχους εντοπίζονται ορισμένα βορειοευρωπαϊκά funds και τράπεζες που αγοράζουν μετοχές μεθοδικά το τελευταίο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος εμφανίζεται το μεγαλύτερο ολλανδικό ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό ταμείο ΑPB με 6%.

Στη δεύτερη  θέση ακολουθεί το fund Νorgest με 4%. Το συγκεκριμένο fund ανήκει στη νορβηγική τράπεζα Νorgest Bank.  Στην τέταρτη θέση βρίσκεται επίσης με 4% το βορειοευρωπαϊκό fund Αlecta.

Mάλιστα, λέγεται ότι μικρότερο αριθμό μετοχών έχουν αποκτήσει κι άλλα funds πίσω από τα οποία βρίσκονται ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Και τα τρία funds χαρακτηρίζονται από στελέχη της Alpha Bank ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές, οι οποίοι διαθέτουν ορίζοντα πάνω από 2 χρόνια τουλάχιστον. Ολο το προηγούμενο διάστημα, όμως, μόνιμος πωλητής ήταν το hedge fund Centaurus, το οποίο ρευστοποίησε το ποσοστό του 5% και διατήρησε μια μικρή συμμετοχή, καθώς την πρόσφατη παρουσίαση στο Λονδίνο παρακολούθησε και στέλεχος του βρετανικού fund.

Γιατί παίρνουν θέση

Προφανώς οι εκπρόσωποι των παραπάνω funds δεν ξύπνησαν ξαφνικά ένα πρωί για να αγοράσουν τις μετοχές της Alpha Bank. To επιχειρησιακό πρόγραμμα της τράπεζας είναι φιλόδοξο, καθώς το 2010 προβλέπει: 1,4 δισ. ευρώ κέρδη, 1.500 καταστήματα και μερίδιο πάνω από 10% στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εξάλλου, σε μετοχικό επίπεδο, ο τίτλος της Alpha Bank πριν από την πτώση ήταν από τους μοναδικούς που δεν απέδιδε.

Οι νορβηγικές τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά και τα funds  αποφάσισαν  να συμμετέχουν στο «στοίχημα» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αναλαμβάνουν ένα έμμεσο ρίσκο, χωρίς να προχωρήσουν σε εξαγορές τραπεζών στην περιοχή. Το γεγονός ότι επέλεξαν μια τράπεζα που βρίσκεται από το 1994 στη Ρουμανία, επίσης δεν είναι τυχαίο. Οι αναλυτές φοβούνται κρίση, πληθωρισμό, υποτίμηση, πτώση της αγοράς ακινήτων. Ομως, τα στελέχη της  Alpha Bank καθησυχάζουν τους θεσμικούς λέγοντάς τους ότι η γειτονική χώρα διαθέτει τους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει μια κρίση  και να αποφύγει την υποτίμηση. Το τι θα γίνει τελικά θα είμαστε να το δούμε.

Αλλά όπως έδειξε η αγορά μετοχών της ΕΧΑΕ από το ταμείο των Ολλανδών δασκάλων, τα ξένα funds γνωρίζουν να πηγαίνουν στα σίγουρα διότι κάθε χρόνο δίνουν λόγο στους εντολοδόχους τους, δηλαδή τους ασφαλισμένους.          

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr