Υφεση - «τέρας» καταπίνει θέσεις εργασίας και διαλύει τη χώρα

Εως 8% θα βουλιάξει φέτος η ελληνική Οικονομία

Σε ένα δικό της «παράλληλο σύμπαν» κινείται η ελληνική οικονομία, πέρα από όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη ή και όσα προέβλεπαν για τη χώρα μας κυβέρνηση και Τρόικα.

Ηδη τα στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας και απώλειας θέσεων εργασίας πέρα από κάθε πρόβλεψη. Και αυτό παρά την εκλογική χαλάρωση που είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθούν φόροι και χαράτσια για το β΄ εξάμηνο και να απειλούν βυθίσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση τη χώρα.

Η ύφεση στο β΄ τρίμηνο «χτύπησε» 6,2%, από 6,5% στο α΄ τρίμηνο. Ίσως αποδειχτεί και διπλάσια στο τέλος, από το περίπου 4,2%-4,5% που πριν έξι μήνες εκτιμούσαν για φέτος το υπουργείο Οικονομικών και οι επιτελείς της Τρόικα.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα «κλείσει» η τουριστική σαιζόν φέτος (πέρυσι «άντεξε» σχετικά και έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες η ύφεση στη χώρα δεν ξεπέρασε το 4% έναντι 6%-7% τους υπόλοιπους 9 μήνες της χρονιάς), αλλά και από τις γενικότερες συνθήκες στην Ευρώπη που τώρα μόλις αισθάνεται πραγματική ανησυχία και φόβο για το τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο, με επίκεντρο τις εξελίξεις σε Ισπανία και Ιταλία.

Αν το καλοκαίρι φέτος η καλοκαιρινή κίνηση δεν αποτρέψει μια ύφεση 5%-6% στο γ΄ τρίμηνο, τότε στο εννεάμηνο ήδη θα τρέχει με 6,5% και θα βαθαίνει περισσότερο στο δ΄ τρίμηνο. Ακόμα και αν δεν πάρει τότε «φωτιά» η Ευρώπη, συμπαρασύροντας σε μια νέα δίνη την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία, μέσα στους τελευταίους μήνες το Κράτος θα προσπαθήσει να εισπράξει περίπου 9 δισ. επιπλέον σε άμεσους φόρους και χαράτσια (χωρίς να συνυπολογίζονται αυξήσεις εμμέσων φόρων πχ στο πετρέλαιο θέρμανσης) και συνεπώς τα χρήματα αυτά θα τα στερηθεί –και αν ακόμα τα έχει- η ελληνική οικονομία.

Την ίδια στιγμή η επίσημη ανεργία αγγίζει τους 1,2 εκατ. άνεργους και έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις του Μνημονίου, ενώ σα χαρτιά έμεινε κι ο στόχος μείωσης του πληθωρισμού καθώς ο κόσμος στενάζει από τις αυξήσεις στις τιμές που αντί να πέφτουν ανεβαίνουν σε βασικά είδη διατροφής (από 1%-5% για τα περισσότερα είδη του σούπερ-μάρκετ).

Και μέσα σε όλα, οι όποιες μεταρρυθμίσεις μένουν στα χαρτιά και δεν εφαρμόζονται, στερώντας από επενδύσεις και δυνάμεις την ελληνική οικονομία και δίνοντας το «πάτημα» στην Τρόικα να επικρίνει τη χώρα μας πως η καθυστέρηση στην υλοποίησή τους ευθύνεται για το μεγάλο αδιέξοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr