«Τα περί μόνιμων ανοιχτών εντολών πώλησης είναι ψέματα. Εκείνη την ώρα γίνονται όλα. Μέρα με τη μέρα. Το ανησυχητικό με την πτώση είναι ότι είναι εισαγόμενη και αφορά μετοχές και χρηματιστήρια τα οποία ανέβηκαν γρήγορα. Καλώς ή κακώς ανήκουμε σ’ αυτή την κατηγορία», αναφέρει ο κ.Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της «Eθνικής - P & K Χρηματιστηριακής» που συνεργάζεται καθημερινά με ξένους θεσμικούς επενδυτές.
«Αν το κλίμα είναι άσχημο στο εξωτερικό, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη», προσθέτει δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας.
H χθεσινή «βουτιά» των ασιατικών και ορισμένων κύριων ευρωπαϊκών αγορών (Dax - Γερμανία) δεν είναι παρά μια αντανάκλαση των φόβων της ύφεσης στην Αμερική. Και όπως αναφέρει Ελληνας τραπεζίτης, είναι, κυρίως, ο φόβος ότι δεν επαρκεί για την κρίση το πακέτο Μπους, ύψους 150 δισ. δολαρίων.
Η Σοφοκλέους κατέγραψε μια από τις δέκα χειρότερες συνεδριάσεις της τελευταίας δεκαετίας - και ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε στα επίπεδα των 4.300 μονάδων. Το νούμερο αυτό θεωρείται από τους ειδικούς της τεχνικής ανάλυσης ως η δεύτερη ζώνη αντίστασης μετά τις 4.500 μονάδες.
Επειδή είμαστε φύσει και θέσει αισιόδοξοι δεν μπορούμε ούτε να ψελλίσουμε ότι βρισκόμαστε σε πτωτικό κανάλι
Οταν, όμως, δεν υπάρχει προοπτική, είτε μηχανισμοί στήριξης και δεν μπορείς να μετρήσεις τις νέες διαγραφές ζημιών από τις αμερικανικές τράπεζες, τότε κανείς δεν είναι… προφήτης. Και τα δεδομένα που έχουμε από χθες είναι τα εξής:
1) Πτώση των ασιατικών αγορών με αφορμή την ύφεση στις ΗΠΑ και φόβοι για μείωση των εξαγωγών. Αν οι εξαγωγές από την Ασία μειωθούν, τότε δεν υφίσταται ο «μηχανισμός» που κινούσε τις αγορές τρία χρόνια τώρα (πτώση εξαγωγών, μείωση πρώτων υλών και επιβράδυνση της κερδοφορίας.)
2) Το δεύτερο και πιο ανησυχητικό σημάδι είναι ότι οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ. Ο οικονομολόγος από το Carnegie Mellon κ. Allan Meltzer είναι σαφής: «Είναι καλύτερα να πάρεις μια μικρή ύφεση τώρα και να σκοτώσεις τον πληθωρισμό αμέσως παρά να αντιμετωπίσεις υψηλό πληθωρισμό και μια πραγματικά μεγάλη ύφεση αργότερα».
Το τι θα πράξει τελικά ο κ. Μπεν Μπερνάκε στις 31 Ιανουαρίου κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως η φράση του «το ρίσκο της ύφεσης είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο της ύφεσης του πληθωρισμού» σημαίνει μείωση επιτοκίων.
Το ίδιο δε αναμένουν και για τη, συνήθως, συντηρητική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, η σύνθεσή της (50% ξένοι επενδυτές και 60% των συναλλαγών από τους ξένους οίκους) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για «αλκυονίδες» ημέρες στα μέσα του Ιανουαρίου.
Βεβαίως, υπάρχει και η τεχνική αντίδραση η οποία θα δοθεί και πάλι -όπως στην πτώση- από το χρηματιστήριο της Σανγκάης.