Και σενάριο για έντοκα στον λαό …

Ο «περίπατος» της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου η οποία υπερκαλύφθηκε με την εντυπωσιακή ζήτηση ύψους 13 δισ. ευρώ, έδωσε έναν αέρα ανακούφισης στο οικονομικό επιτελείο, μεταθέτοντας την αγωνία για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του δημοσίου μερικούς μήνες αργότερα.

Το δημόσιο ζήτησε 2 δισ. ευρώ από τις αγορές, έχοντας την διαβεβαίωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος οτι η έκδοση των εντόκ

Ο «περίπατος» της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου η οποία υπερκαλύφθηκε με την εντυπωσιακή ζήτηση ύψους 13 δισ. ευρώ, έδωσε έναν αέρα ανακούφισης στο οικονομικό επιτελείο, μεταθέτοντας την αγωνία για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του δημοσίου μερικούς μήνες αργότερα.

Το δημόσιο ζήτησε 2 δισ. ευρώ από τις αγορές, έχοντας την διαβεβαίωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος οτι η έκδοση των εντόκων θα καλυφθεί αν χρειασθεί εξ ολοκλήρου από τις ελληνικές τράπεζες, αν και αποδείχθηκε έντονο και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Κατ’ αρχήν τα έντοκα γραμμάτια είναι βραχυχρόνιος δανεισμός, με επιτόκιο υψηλότερο από το επιτόκιο της ΕΚΤ και συνεπώς αποτελεί συμφέρουσα τοποθέτηση.

Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα έντοκα ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αντλήσουν ρευστότητα σε χαμηλότερο κόστος εν όψει μάλιστα της νέας αναμενόμενης μείωσης του ευρωεπιτοκίου στο 2% κατά την συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο Πέμπτη.

Με το ίδιο σκεπτικό, άλλωστε λειτούργησαν και οι ξένοι θεσμικοί γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την εντυπωσιακή ζήτηση της πρώτης ελληνικής έκδοσης χρέους για το 2009.

Ο σκεπτικισμός ξεκινά από εδώ και στο εξής για τις μελλοντικές εκδόσεις.

Τόσο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομίας, αντιλαμβάνονται οτι η εκδήλωση ενδιαφέροντος για μακροχρόνιο δανεισμό θα είναι πολύ πιο περιορισμένη και ταυτόχρονα όσο μεγαλώνει το ύψος και η διάρκεια των εκδόσεων τόσο πιο δύσκολο είναι να καλυφθούν από την εγχώρια αγορά.

Τραπεζικοί παράγοντες αναφέρουν πως αν δεν ομαλοποιηθούν οι αγορές και δεν ενεργοποιηθεί ξανά ο μηχανισμός του εξωτερικού δανεισμού, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Σύμφωνα δε με όλες τις εκτιμήσεις, οι εξελίξεις προβλέπονται περισσότερο δυσοίωνες παρά ευοίωνες.

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο ήδη εκφράζεται ένας προβληματισμός για επαναφορά του συστήματος εσωτερικού δανεισμού.

Δηλαδή, εάν οι συνθήκες δεν ομαλοποιηθούν, εξέλιξη που θεωρείται η πιθανότερη, το δημόσιο να προσφύγει στον εσωτερικό δανεισμό, διαθέτοντας -μέσω των τραπεζών- απευθείας έντοκα γραμμάτια στο ευρύ κοινό, ακόμη και με υψηλότερο επιτόκιο που συνεπάγεται  αυξημένο κόστος για το δημόσιο.

Μια τέτοια εξέλιξη, μάλλον θα δυσαρεστήσει τις τράπεζες, οι οποίες φοβούνται πως αν επανέλθει η διάθεση εντόκων γραμματίων στο κοινό, είναι υπαρκτός ο «κίνδυνος» να εκδηλωθεί απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες, στην περίπτωση μάλιστα που το επιτόκιο των εντόκων θεωρηθεί ικανοποιητικό.

Δεδομένου ότι οι ανάγκες του δημοσίου φέτος ανέρχονται σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ σε 42 δις ευρώ, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Σημειώνεται πως, η υψηλή ζήτηση της χθεσινής έκδοσης διαμόρφωσε σε χαμηλά επίπεδα το επιτόκιο το οποίο δεν ξεπερνά το 2,5% ενώ στο υπουργείο Οικονομίας ανέμεναν επιτόκια στο επίπεδο του 3,5% -4%.

Ωστόσο την παραμονή της έκδοσης σημειώθηκε εκρηκτική αύξηση των spreads στα ελληνικά ομόλογα. Συγκεκριμένα, τo spread στα δεκαετή ομολόγα έφτασε τη Δευτέρα στο 2,36%, μια ανάσα από το απόλυτο ρεκόρ από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο, όταν και άγγιξε τις 238 μονάδες βάσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr