Το mail-«φωτιά» της Τρόικας για τα εργασιακά

Το πλήρες περιεχόμενο του κειμένου εργασίας που εστάλη από τους αξιωματούχους της Τρόικας προς το υπουργείο Εργασίας.

Mε νέες παρεμβάσεις, πριν καλά-καλά η αγορά « χωνέψει» το προηγούμενο σκληρό πακέτο, η Τρόικα αιφνιδίασε το υπουργείο Εργασίας, ανοίγοντας πάλι θέμα για τον κατώτατο μισθό, μεγαλύτερη ευελιξία ωραρίου εργασίας και περαιτέρω μείωση μοναδιαίου κόστους εργασίας, απαίτηση που στοχοποιεί ξανά το ύψος των αποζημιώσεων...

Στο κείμενο εργασίας που έστειλαν ηλεκτρονικά οι αξιωματούχοι της Τρόικας στα γραφεία των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, προϊδέασαν για την ατζέντα τους Έλληνες συνομιλητές τους, με τους οποίους πρόκειται να συναντηθούν πιθανόν και αυτήν την εβδομάδα -αναμένεται ειδοποίηση- σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Οι δανειστές ζητούν την υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για θέσπιση κατωτάτου μισθού με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, διευκόλυνση κινητικότητας των εργαζομένων και ωράρια-«λάστιχο», για τα οποία είχαμε συμφωνήσει από το πρώτο μνημόνιο και ήρθε η ώρα να υλοποιήσουμε τη συμφωνία.

Το ωράριο-«λάστιχο» προβλέπει αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς, ιδιωτικό και δημόσιο, καθώς η Τρόικα θέλει ανοιχτά το Σάββατο σχολεία, εφορίες και άλλες υπηρεσίες.

Ο « ευέλικτος» εργαζόμενος, υπό την απειλή της απόλυσης, μπορεί να δουλέψει και 13 ώρες την ημέρα (προϋπόθεση από την προηγούμενη βάρδια να έχουν μεσολαβήσει 11 ώρες ανάπαυσης), ενώ οι ώρες λειτουργίας της επιχείρησης αποσυνδέονται από τις ώρες εργασίας των εργαζομένων.

Στο κείμενο περιγράφονται οι απαιτήσεις σε γενικές γραμμές. Για το μισθό εννοείται ότι ισχύει η δέσμευση που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο για μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας έως το 2014 κατά 15%  ενώ γίνεται λόγος για τη θέσπιση «ενιαίου ελάχιστου νόμιμου μισθού σε μόνιμη βάση, νομοθετημένου από την κυβέρνηση ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους (δεν αναφέρεται πρόθεση για περαιτέρω μείωση αν και σε προηγούμενα κείμενα εργασίας είχε επισημανθεί η ανάγκη οι κατώτατοι μισθοί να προσεγγίσουν τα χαμηλότερα επίπεδα των μισθών της Πορτογαλίας και των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης προς όφελος της ανταγωνιστικότητας).

Ωστόσο, οι δανειστές σκοπεύουν, όπως σημειώνουν στο μήνυμά τους, να ζητήσουν στοιχεία από το ΣΕΠΕ, αν εφαρμόζονται οι νόμοι για τη μείωση του κατωτάτου και των κλαδικών μισθών και σε ποια έκταση... Από το ύφος του κειμένου φαίνονται έτοιμοι να επικρίνουν την κυβέρνηση, αν δεν πιέζει σκληρά την αγορά, για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση σε σχέση με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» σημειώνει η Τρόικα. Η αποστολή καλωσορίζει τον κοινωνικό διάλογο ως μέσο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παραμένουν στην αγορά εργασίας. Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν το Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης επανευθυγράμμισης των κατώτατων ορίων μισθών, πρέπει να διατηρηθούν πέραν του τρέχοντος γύρου του κοινωνικού διαλόγου και η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει αναλόγως, για να το διασφαλίσει».

Επίσης, η Τρόικα υπενθυμίζει τη δέσμευση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και την άρση της προέγκρισης των υπερωριών από την Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και άλλες διευκολύνσεις.

Στο πλαίσιο της μείωσης του εργατικού κόστους είναι πιθανόν η Τρόικα να θέσει εκ νέου θέμα μείωσης των αποζημιώσεων, καθώς και μεγαλύτερη ευελιξία κατά τη χρήση των αποταμιευτήρων (νέα λέξη που χρησιμοποιείται στις διαπραγματεύσεις) χρόνου εργασίας του εργαζόμενου, κάτι που οδηγεί στο τέλος της πενθήμερης εργασίας (πχ μια μητέρα προτιμά κάθε Τετάρτη να δουλεύει εξάωρο, αλλά τη βολεύει να εργαστεί το Σάββατο, που τα παιδιά δεν έχουν σχολείο, έως και 13 ώρες).

Επίσης, να επιτρέπεται η άδεια δύο διαδοχικών εβδομάδων να ληφθεί οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του χρόνου στους εποχικούς τομείς.

Η Τρόικα, βάσει του ηλεκτρονικού κειμένου, καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει τα εμπόδια που αυξάνουν το μη μισθολογικό κόστος εργασίας. Τα εμπόδια στην απασχόληση, όπως η φορολογική επιβάρυνση και οι κοινωνικές εισφορές, πρέπει να μειωθούν για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και την ελάφρυνση της πίεσης επί των μισθών.

Ζήτησε επίσης άρση γραφειοκρατικών εμποδίων -ήδη έγινε αρχή με την εφαρμογή της ενιαίας πλατφόρμας ΣΕΠΕ- ΙΚΑ-ΟΑΕΔ-, μείωση υπερβολικών ποινών για παραβάσεις και αξιοποίηση των πόρων για εφαρμογή προγραμμάτων κατά της ανεργίας το Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Εργασίας, αιφνιδιασμένο, προσπαθεί να αποφύγει το νέο τσουνάμι, σχολιάζοντας ότι δεν είναι αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στο εργασιακό, πριν αξιολογηθούν οι παρεμβάσεις της άνοιξης.

«Δε θα δεχθούμε να ανοίξετε νέα θέματα στα εργασιακά» φέρεται να διαμηνύει προς τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας, επισημαίνοντας ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και να αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας.

Κύκλοι του υπουργείου, σχολιάζοντας το e-mail της Τρόικας, τονίζουν ότι θα αξιολογήσουν τις προτάσεις, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των εργαζομένων και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr