Ανεργία 34% μέσα στον επόμενο χρόνο βλέπει η ΓΣΕΕ!

Η ετήσια έκθεση, που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τα χαράτσια και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, η αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης επέστρεψε στην αρχή της δεκαετίας του 1980

Πιο δυσοίωνες και ανησυχητικές από κάθε άλλη χρονιά είναι οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.

Η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη -παράλληλα με πρόγραμμα κινητοποιήσεων των συνδικάτων έν όψει της ΔΕΘ-, διαπιστώνει ότι με τα χαράτσια και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων γύρισε πίσω στο 1978-1979, ενώ τα μεσαία εισοδήματα επέστρεψαν στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980. 

Η στατιστική ανεργία, στο τέλος του 2013, προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 28%-29%, ενώ η πραγματική (αν υπολογιστούν οι υποαπασχολούμενοι, οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας κλπ), θα ξεπεράσει το 34%, ποσοστό που μας γυρνάει πίσω στα επίπεδα του 1960, όταν οι Έλληνες έφευγαν μετανάστες στη Γερμανία.

Το χειρότερο είναι ότι η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για επτά χρόνια ακόμα, έως το 2020, βυθίζοντας σε τέλμα μια ολόκληρη γενιά νέων Ελλήνων, που θα μείνει στη νεώτερη ιστορία ως η «χαμένη γενιά» των μνημονίων .

Μια ακόμη τραγική διαπίστωση της έκθεσης, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, κ. Σάββα Ρομπόλη, είναι ότι από το 2008 και μετά κατέρρευσε απότομα ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Δηλαδή, η Ελλάδα  διαλύθηκε παραγωγικά και τεχνολογικά σε τέτοιο σημείο, ώστε ακόμα και αν υπάρξει σταδιακή ανάπτυξη, να μην υπάρχει πια η παραγωγική βάση που θα την αξιοποιήσει.

Αυτό που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση είναι πως, σύμφωνα με την έκθεση, αν είχε «πιαστεί» ακόμα και το ήμισυ του ύψους της ετήσιας φοροδιαφυγής, δηλ. 7,5 δισ. ευρώ, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα είχαν γλιτώσει από τις επώδυνες περικοπές.

Σε τραγική κατάσταση, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκονται και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς έχουν απορροφήσει σχεδόν το 80% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της κατάρρευσης των εσόδων, με αποτέλεσμα να πληρώνουν κάθε μήνα τις συντάξεις με εσωτερικό δανεισμό .

Μέσα σ' αυτό το  κλίμα, την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την Τρόικα για το μέλλον των μισθών του ιδιωτικού τομέα.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε η Τρόικα, θέτει ζητήματα όπως ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, η μεγαλύτερη ευελιξία (εξαήμερο και μάξιμουμ 13 ώρες δουλειάς στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας), η μείωση μη μισθολογικού κόστους και περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας, κυρίως μέσα από τη μείωση των αποζημιώσεων κ.ά.

Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται ότι δεν έχει τεθεί από την Τρόικα θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, ενώ η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη διαμηνύσει στους δανειστές ότι δεν είναι αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στο εργασιακό, πριν αξιολογηθούν οι παρεμβάσεις της άνοιξης.

Η ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες, αντιδρώντας στις δραματικές συνέπειες των μνημονίων (ανεργία, λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις) και τις ανατροπές του εργατικού θεσμικού πλαισίου, ετοιμάζουν δυναμικό συλλαλητήριο  το Σάββατο στις 6 μμ στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr