«Ζόρικη» γύρισε η Τρόικα και ζητά απολύσεις

«Ζόρικη» γύρισε η Τρόικα και ζητά απολύσεις

Απορρίπτουν μέτρα 2 δισ. και ζητάνε άλλα οι ελεγκτές - Ποια μέτρα έκοψε η ομάδα Τόμσεν - Γιατί δεν πείθονται ότι θα εισπραχθούν 3,2 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

«Ζόρικη» γύρισε η Τρόικα και ζητά απολύσεις
«Ζόρικη» γύρισε η Τρόικα και ζητά απολύσεις
Δύσκολο και «ζόρικο» χαρακτήρισε το κλίμα των συζητήσεων με την Τρόικα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στη χθεσινή σύκεψη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι ελεγκτές της τρόικας «επιμένουν να μη δέχονται τα μέτρα που αφορούν στην αναδιάρθρωση του κράτους, ενώ εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να τα δεχτούν».
 
Πάντως την Παρασκευή, ακόμα κι αν δεν έχουν ανακοινωθεί στο εσωτερικό τα μέτρα, θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα σχέδιο ολοκληρωμένο στο Eurogroup για να δείξουν πώς προχωρά η αξιολόγηση της χώρας μας, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, επιβεβαιώνοντας και τις πληροφορίες πως οι απεσταλμένοι των δανειστών έθεσαν ξεκάθαρα και θέμα απολύσεων στο δημόσιο.
 
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Οικονομκών πάντως που ενημέρωσε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, το κλίμα στη συνάντηση των τριών ήταν ήρεμο.

Να αναζητήσει πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ πιέζει την κυβέρνηση η Τρόικα, καθώς οι ελεγκτές απορρίπτουν τα περισσότερα από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που τους παρουσίασε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας χθες, Κυριακή, ως αναποτελεσματικά και ημίμετρα.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για ορισμένα μέτρα, δεν τα καταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Σε ερώτηση «αν τα εξειδικεύσουμε υπάρχει περίπτωση να τα απορρίψουν;» το ίδιο στέλεχος απάντησε «ναι».
Κλείσιμο

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα:

 -       υποεκτιμά τα έσοδα 400 δισ. για τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω αύξησης της ύφεσης και της ανεργίας.

-       κατά την ίδια λογική, δεν συνυπολογίζει έσοδα από ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και προβλέπεται η εφαρμογή τους από 1/1/2013 (όπως η ειδική εισφορά ΟΑΕΕ). Συνολικά η διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων της τρόικας και των στοιχείων των Ταμείων, όπως τα παρουσιάζει η κυβέρνηση, πλησιάζει το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

-       θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει νέες περικοπές φαρμακευτικών δαπανών 500.000.000 ευρώ επειδή ήδη τα χρέη του ΕΟΠΠΥ προς τους φαρμακοποιούς και τα νοσοκομεία έχουν εκτοξευτεί και από φόβο να μην προκληθούν η πλήρης κατάρρευση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης  και νέος γύρος κινητοποιήσεων ή και κοινωνικών αναταραχών.

-       αμφιβάλλει αν θα επιτευχθεί  η περικοπή 517.000.000 ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες, καθώς οι προμηθευτές έχουν «δέσει» με δρακόντειους όρους το δημόσιο για περιπτώσεις αθέτησης πληρωμών.

-       αμφισβητεί τις προβλέψεις για περικοπή καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά 750.000.000 ευρώ.

Οι ελεγκτές ζήτησαν να απαλειφθεί τελείως από το πρόγραμμα και η πρόβλεψη για εισπράξεις 3,2 δισ. ευρώ από την περιβόητης «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», τονίζοντας πως πρώτα πρέπει να γίνουν οι περικοπές δαπανών και εάν η είσπραξη των φόρων επιτευχθεί, τότε μόνο να απαλειφθούν ισόποσα μέτρα από το πρόγραμμα της σκληρής λιτότητας.

 Από πλευράς του, πάντως, ο κ. Στουρνάρας, συνεπικουρούμενος από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, επιχείρησε να τους δείξει πως η είσπραξη εσόδων βελτιώνεται καθώς στους 3 μήνες του βίου της νέας κυβέρνησης έχουν εισπραχθεί 2,7 δισ. από φόρους εισοδήματος έναντι προβλέψεως 2,1 δισ.

Επιπλέον, προσπάθησε να τους πείσει και ότι επιτέλους γίνονται βήματα αναγκαστικής είσπραξης με κατάσχεση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων για τους «έχοντες και κατέχοντες» που δεν πληρώνουν φόρους. Θα επικαλεστεί προς τούτο τη λίστα των κατασχέσεων για 121 φοροφυγάδες αλλά και τους ελέγχους μεταξύ των 54.000 προσώπων που βγάλανε  κεφάλαια στο εξωτερικό τους προηγούμενους μήνες.

Θέλουν απολύσεις, όχι εφεδρεία
 
Επιπλέον, οι Τροϊκανοί δεν δέχονται μέτρα εφεδρείας και πρόωρης συνταξιοδότησης και ζητούν να απολυθούν 35.000 εργαζόμενοι. Η τρόικα απέρριψε το δημοσιονομικό όφελος που θα έχει η διοικητική μεταρρύθμιση αν δεν συνοδεύεται από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ χαρακτήρισε πολύ ακριβό το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα. 

Σύμφωνα με την Τρόικα, η εξοικονόμηση που έχει προϋπολογιστεί από το μέτρο της διαθεσιμότητας για το 2013-2014 ανέρχεται στα 167 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα προέκυπτε από απευθείας απολύσεις στο δημόσιο είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ενδεικτικός πάντως του κλίματος ήταν και ο διάλογος που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
 
«Δημοσιογράφος: Δεν έχει κλειδώσει ακόμη το πακέτο μέτρων;

Γ. Στουρνάρας: Συζητούμε ακόμη. Τα τεχνικά συνεργεία συζητούν τα μέτρα.

Δημοσιογράφος: Μέχρι πότε υπάρχει διορία; Το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή, ποιο είναι;

Γ. Στουρνάρας: Το συντομότερο δυνατό.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν έντονες ενστάσεις από την τρόικα;

Γ. Στουρνάρας: Έντονες δεν θα έλεγα, συζήτηση γίνεται για να καταλήξουμε στο άριστο μέγεθος των μέτρων.

Δημοσιογράφος: Σε ποια θέματα, κ. υπουργέ, επικεντρώνονται οι ενστάσεις;

Γ. Στουρνάρας: Σε λίγα θέματα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης