Αποφασιστική δράση ζητούν από την κυβέρνηση Σαμαρά οι Ευρωπαίοι
14.09.2012
16:07
Λαγκάρντ: «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, η Ελλάδα έχει δείξει ότι καταβάλει τεράστια προσπάθεια, όμως η αξιολόγησή της συνεχίζεται»
«Καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί για την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι τις 15 Οκτωβρίου», ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη τύπου, αμέσως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και της επικεφαλής του ΔΝΤ, μετά από το Eurogroup στη Λευκωσία, δείχνουν πως το κλίμα για την Ελλάδα έχει αρχίσει και αλλάζει.
Στη συνεδρίαση που ξεκίνησε από τις 9.00 το πρωί, αν και άτυπη και με την ατζέντα να περιλαμβάνει κυρίως την Ισπανία και την Κύπρο - λόγω νέων μνημονίων - το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε σε όλη του την έκταση.
«Καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί για την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ κάλεσε την Ελλάδα και την Τρόικα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να λάβουν αποφασιστική δράση στις επόμενες εβδομάδες.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Γιούνκερ έκανε σαφές πως ενδεχόμενο Grexit, είναι εκτός ατζέντας, λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορείτε να αποκλείσετε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
«Χρειάζεται σταθεροποίηση του δημοσιονομικού τομέα. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να επιτύχουν τις επόμενες εβδομάδες. Μας ενθάρρυνε η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελληνική Κυβέρνηση και έχουμε κάθε ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν. Έχουμε τον τρόπο να ελέγχουμε κατά πόσον έχουν εφαρμοσθεί τα μέτρα», τόνισε ο Γιούνκερ.
Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είπε ότι θα είναι πλήρως ενεργός στο τέλος του Οκτωβρίου.
«Η καταβολή των δύο δόσεων θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να είναι πλήρως ενεργός στο τέλος του μήνα», προσέθεσε.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στην συνέντευξη τύπου ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην Ελλάδα και έχει ξεκινήσει η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως στους τομείς της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων.
«Πρέπει να γίνει προσπάθεια για επίτευξη σταθερότητας και εξυγίανσης και για μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, λέγοντας ότι συνεχίζεται ο απολογισμός των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και γι' αυτό είναι πολύ νωρίς να λεχθεί κατά πόσο ο στόχος θα επιτευχθεί.
Αναφέροντας πως η διαδικασία αναθεώρησης για την πρόοδο της Ελλάδας ξεκίνησε πριν από μια βδομάδα, είπε ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για χρονοδιαγράμματα κατάληξης των διαπραγματεύσεων.
«Οι στόχοι είναι πολύ ψηλοί, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ο χρόνος είναι ένας από αυτούς και πρέπει να ληφθεί υπόψη», προσέθεσε η Λαγκάρντ.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε ότι ο Μηχανισμός θα συνεχίζει τα προγράμματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Τζαν Γιάχερ, δεν απέκλεισε ούτε εκείνος το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της οικονομίας της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.
«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι λεφτά», ανέφερε, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία, πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».
Για την Ισπανία
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Eurogroup για την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας. Ο Ισπανός υπουργός είπε ότι αυτή την ώρα εκείνο που προέχει για την Ισπανία είναι να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να συνεχίσει με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί, παρά να ζητήσει οικονομική βοήθεια.
Στην συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, ενώ διαβεβαίωσε πως ο δημοσιονομικός στόχος της χώρας για το 2012 θα παραμείνει εντός τροχιάς. Ακόμη ανέφερε ότι η χώρα θα ανακοινώσει εθνικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Αναφέρθηκε και στην Πορτογαλία και δήλωσε πως αναμένει να επιστρέψει στις αγορές το 2013, ενώ κάλεσε την Κύπρο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το ενδεχόμενη πιθανή χρηματοοικονομικής βοήθειας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτει το αίτημα της Ισπανίας για άμεση πρόσβαση στα κεφάλαια του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM προκειμένου να σώσει τις τράπεζές της.
«Δεν διακρίνω δυνατότητες για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM από την 1η Ιανουαρίου», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι απευθείας χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων θα διασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσαρμογής.
Παράλληλα ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν διευκρίνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας ενημέρωσε το Eurogroup ότι θα παρουσιάσει νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με σαφές χρονοδιάγραμμα.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι κατά του να ζητήσει η Ισπανία μια συνολική βοήθεια», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ενώ προσέθεσε πως «κανείς δεν υποστηρίζει την επιλογή ενός συνολικού προγράμματος, δεν συζητήθηκε αυτό».
Ολλανδία και Ιρλανδία ασκούν πιέσεις στην Ισπανία προκειμένου αυτή να εκδηλώσει τις προθέσεις της.
«Ελπίζουμε ότι η Ισπανία θα καταστήσει σαφές εάν θέλει η όχι χρηματοδοτική βοήθεια από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.
Από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός, Γιαν Κες ντε Γιάγκερ υπογράμμισε ότι εάν η Ισπανία θέλει να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης θα πρέπει να πληροί προϋποθέσεις. Ο κ. ντε Γιάγκερ κάλεσε τη Μαδρίτη να αποδείξει τη βούλησή της για μεταρρυθμίσεις.
Από τη μεριά του ο Ευρωπαίος επίτροπος για τα Νομισματικά Ζητήματα, Όλι Ρεν, τόνισε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις
«Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Χρειάζεται αποφασιστική δράση για την επίλυση της κρίσης», είπε ο Ρεν, ενώ σημείωσε πως από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα υπάρξει εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ισπανία.
Όσον αφορά την Κύπρο, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, σε δηλώσεις της μετά την άτυπη σύνοδο, υποστήριξε πως «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες σε ένα δανειακό πακέτο για την Κύπρο και αναμένεται να καταλήξουν σε απόφαση σε κάποια από τις προσεχείς συναντήσεις τους»
Στη συνέχεια τόνισε πως «ετοιμάζεται ένα μνημόνιο κατανόησης, το οποίο θα εστιάζει ιδίως σε θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής, όχι μόνο εξυγίανσης των δημοσιονομικών αλλά και σε διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις χωρίς τις οποίες δεν θα μπορέσει η κυβέρνηση να δημιουργήσει ανάπτυξη σε εγχώριο επίπεδο».
Για την Κύπρο
Αποσαφήνιση προθέσεων ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας υπό το φως της αίτησης για οικονομική αρωγή από τον Μηχανισμό Στήριξης.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ενημέρωσε τους ομολόγους του για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με την τρόικα.
«Καλέσαμε την Κύπρο να ξεκαθαρίσει σύντομα τις προθέσεις της αναφορικά με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ένα πιθανό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.
Για την Πορτογαλία
Τα συμπεράσματα της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Πορτογαλίας καλωσόρισε σήμερα το Eurogroup, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλή τροχιά.
"Οι αρχές της Πορτογαλία συνεχίζουν να δείχνουν ισχυρή δέσμευση στο πρόγραμμα και έχουν σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην ανάληψη σημαντικών δημοσιονομικών και διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων", αναφέρει το Eurogroup σε σχετική ανακοίνωση.
Οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνουν ταυτόχρονα ότι η οικονομική προσαρμογή πραγματοποιείται ταχύτερα του αναμενομένου μέσω της επανεξισορρόπησης της οικονομίας από μια οικονομία που βασίζεται κατά κύριο λόγο στην εγχώρια ζήτηση σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται περισσότερο στις εξαγωγές.
Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται και οι εξωτερικές ανισορροπίες μειώνονται, προσθέτουν.
Το Eurogroup καλωσορίζει παράλληλα τους αναθεωρημένους στόχους του προγράμματος, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα αναμένεται πλέον να υποχωρήσει κάτω από το 3% το 2014. Επισημαίνει επίσης ότι το χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στο 124% του ΑΕΠ, επίπεδο που θεωρείται βιώσιμο, και θα είναι στη συνέχεια σε καθοδική τροχιά.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εκφράζουν τέλος την πεποίθηση του ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr