Εκοψαν τελείως το ρευστό από τα νοικοκυριά

Οι τράπεζες δανείζουν στις επιχειρήσεις που τις έφεραν σε δύσκολη θέση, καθώς οι επισφάλειές τους δεν προέρχονται από τα καταναλωτικά δάνεια αλλά από τον υψηλό δανεισμό μεγάλων επιχειρήσεων.

Εάν κάποιος δάνειζε το 2000 700 εκατ. ευρώ, οι ίδιοι οι τραπεζίτες θα τον αποκαλούσαν τρελό…

Ένα ποσό 700 εκατ. ευρώ, το οποίο έχουν δανειστεί ορισμένες εισηγμένες, είναι περίπου 250 δισ. παλαιές ελληνικές δραχμές κ

Οι τράπεζες δανείζουν στις επιχειρήσεις που τις έφεραν σε δύσκολη θέση, καθώς οι επισφάλειές τους δεν προέρχονται από τα καταναλωτικά δάνεια αλλά από τον υψηλό δανεισμό μεγάλων επιχειρήσεων.

Εάν κάποιος δάνειζε το 2000 700 εκατ. ευρώ, οι ίδιοι οι τραπεζίτες θα τον αποκαλούσαν τρελό…

Ένα ποσό 700 εκατ. ευρώ, το οποίο έχουν δανειστεί ορισμένες εισηγμένες, είναι περίπου 250 δισ. παλαιές ελληνικές δραχμές και λίγες έως ελάχιστες επιχειρήσεις μπορούν να το εξυπηρετήσουν με έναν ανάλογο κύκλο εργασιών.

Το γεγονός όμως ότι «στέγνωσε» η ελληνική αγορά από νέα δάνεια δεν είναι είδηση.

Οταν όμως τα ίδια στοιχεία το επιβεβαιώνουν με μια δυσμενή μελλοντική προοπτική, όπως θα δούμε, τότε οι δυσκολίες είναι μπροστά για τις ελληνικές τράπεζες…

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η πρακτική αυτή των τραπεζών -να δανείζουν μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη δανείσει- είναι γνωστή στους ξένους θεσμικούς, εξ ου και οι βίαιες ρευστοποιήσεις στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Ο δείκτης που χρησιμοποιούν οι ξένοι είναι ο ίδιος με βάση τον οποίο αγόραζαν μετοχές πριν από λίγα χρόνια, από την ανάποδη όμως...

Ο δείκτης δάνεια / καταθέσεις ήταν «φουσκωμένος» το 2007 και θα συνεχίσει να είναι έτσι, καθώς ήδη έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Η Εθνική

Και εξηγούμαστε: η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2008 έδωσε 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 δισ. ευρώ ήταν επιχειρηματικά δάνεια, ενώ τα νέα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε 800 εκατ. ευρώ.

Η ίδια η διοίκηση της Εθνικής παραδέχεται δηλαδή ότι έχει κόψει τις στρόφιγγες προς τα νοικοκυριά, τα οποία κινούν την κατανάλωση, η οποία με την σειρά της τροφοδοτεί την ανάπτυξη.

Με άλλα λόγια, η Εθνική και προφανώς και οι άλλες τράπεζες, δανείζουν τις ίδιες ελληνικές επιχειρήσεις από τις οποίες έχουν «πληγωθεί» περισσότερο («Βιοχάλκο», «Κλωνατέξ» κ.ά.).

Οπως παραδέχεται ανώτερο στέλεχος της Εθνικής: «Το ζήτημα δεν είναι εάν έχουν ή όχι λεφτά οι τράπεζες. Τα προβλήματα προκύπτουν από τα χαρτοφυλάκια και τις επισφάλειες».

Η Eurobank

Σε 730-750 εκατ. ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιχειρηματικά δάνεια της Eurobank το τελευταίο τρίμηνο. H κατηγορία των στεγαστικών δανείων παρουσιάζει σαφή μείωση, καθώς η εκταμίευση νέων στεγαστικών δανείων -όπως σε όλες τις τράπεζες- έχει μπλοκαριστεί από την ίδια την αγορά των ακινήτων, η οποία παρουσιάζει αργή και σταθερή μείωση.

Ανάλογη όμως μείωση μέχρι …εξαφανίσεως παρουσιάζουν και τα καταναλωτικά δάνεια.

Οι δυσχέρειες της Eurobank προέρχονται και από το γεγονός ότι μέχρι το 9μηνο οι χορηγήσεις προς τη Νέα Ευρώπη είχαν φτάσει τα 15,1 δισ. ευρώ. Πολλά λεφτά…

Και η Eurobank, λοιπόν, φαίνεται ότι χορηγεί περισσότερα επιχειρηματικά, τα οποία προφανώς είναι αυξημένα, ιδιαίτερα προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις οι οποίες μετατρέπουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε μακροπρόθεσμες.

Η Alpha Bank

Πάνω από 3 δισ. νέα δάνεια έχει χορηγήσει η Alpha Bank το τελευταίο τρίμηνο, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά επιχειρηματικά. Η τάση του εξαμήνου διατηρείται, καθώς τότε είχαν δοθεί συνολικά 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,6 δισ. ευρώ αφορούσαν δάνεια στην Ελλάδα.

Και εδώ τα νοικοκυριά βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr