Μη ανταγωνιστικός ο ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας
22.09.2012
07:29
Τα προβλήματα της ευρωπαϊκής – και κατ’ επέκταση της ελληνικής – αγροτικής παραγωγής απασχόλησαν την κοινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη κοινοβουλευτική ομάδα των χωρών Αφρικής, Καραϊβικής, Ειρηνικού
Από σήμερα το Πρώτο Θέμα ξεκινάει να καλύπτει τις συνεδριάσεις των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών του σχετικά με τις κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνονται καθημερινά στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα.
Ενδιαφέρουσες ομιλίες για τον Έλληνα καταναλωτή πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ειδικοί και πολιτικοί από την Ένωση των Χώρων Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού συνεδρίασαν με τους Ευρωπαίους ομόλογους τους πάνω στην κατάσταση του Ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα. Ο Ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας επιδρά άμεσα στα Ελληνικά δεδομένα καθώς διαδραματίζει βασικό ρόλο στις τιμές των τροφίμων, αλλά και καυσίμων που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής.
Κατά τη συνεδρίαση θίχτηκε πολύ έντονα το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας (και κατ' επέκταση ο Ελληνικός), η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εισάγει κάθε χρόνο αγροτικά προϊόντα αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ, περισσότερα από όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες συνδυασμένες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Ιαπωνία). Αυτό συμβαίνει διότι η εγχώρια αγροτική παραγωγή αδυνατεί να παράγει αρκετές ποσότητες ώστε να καλύψει όλες τις ανάγκες της Ευρώπης.
Έτσι, ο Ευρωπαίος πολίτης καθίσταται όμηρος της εξωτερικής παραγωγής, αυξάνοντας έτσι την αβεβαιότητα στην αγορά αλλά και τις τιμές των τροφίμων, καθώς το κόστος μεταφοράς από χώρες όπως αυτές της Αφρικής ή της Καραϊβικής ανεβάζει τις τιμές. Το γεγονός πως πολλές συμφωνίες εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και αναπτυσσόμενων χωρών καθιστούν το εμπόριο πλήρως ελεύθερο και χωρίς δασμούς, απελευθερώνει τους παραγωγούς τρίτων χωρών να εξάγουν μεγάλες ποσότητες φτηνής αγροτικής παραγωγής, βγάζοντας έτσι εκτός ανταγωνισμού τοπικούς Ευρωπαίους και Έλληνες παραγωγούς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες της αγροτικής της παραγωγής, θέτει ως κύριους στόχους της, την δημιουργία βάσεων για μεγαλύτερη και περισσότερο αειφόρο παραγωγή με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να μην μειωθεί η ικανότητα της Ευρωπαϊκής γης να παράγει τρόφιμα. Επίσης, η Επιτροπή τόνισε την δέσμευση της να ελευθερώσει πόρους σε προγράμματα που θα προστατεύσουν τους οικονομικά ασθενέστερους λαούς της Ευρώπης.
Μεγάλο πρόβλημα του αγροτικού τομέα είναι η έλλειψη κατάλληλων υποδομών που να βοηθούν την έρευνα και την ανάπτυξη. Η Επιτροπή θα αυξήσει τα κονδύλια που προορίζονται για έρευνα και ανάπτυξη κατά 50%, ώστε να ξεκινήσει να κλείνει η ψαλίδα με τις ΗΠΑ και Κίνα. Αυτό σημαίνει πως τα επόμενα χρόνια ο αγροτικός τομέας στην Ε.Ε. θα μπορούσε να βιώσει αρκετή ανάπτυξη και να δημιουργήσει πιο οικονομικές και προσβάσιμες τεχνολογίες για τους αγρότες, που σήμερα είναι άπιαστες, ειδικά για τα Ελληνικά δεδομένα. Έτσι οι Έλληνες παραγωγοί αξιοποιώντας σωστά αυτή τη βοήθεια μπορούν να ανακτήσουν αρκετή από τη χαμένη ανταγωνιστικότητα τους και να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και έτσι, το εισόδημα τους.
Αυξημένο ήταν και το ενδιαφέρον για τη κατάσταση των βιοκαυσίμων, με μεγάλη κριτική ως προς τις επενδύσεις σε αυτά. Η παραγωγή βιοκαυσίμων και βλάπτει το περιβάλλον, συνεπώς καταστρέφεται μέρος της παραγωγής, αλλά και δημιουργεί έλλειψη τροφίμων, καθώς οι καρποί που παράγονται στα χωράφια δεν χρησιμοποιούνται για σίτιση. Αυτό πρωτίστως σημαίνει αυξημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα αλλά και μόλυνση του περιβάλλοντος και αλλαγή επί τα χείρω των συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες.
Το θετικό από την συνεδρίαση αυτή είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια σαφή εικόνα του λόγου που οι τιμές στα τρόφιμα έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία έτη. Φυσικά ας μην ξεχνάμε και τον τοπικό παράγοντα στη κάθε χώρα που μπορεί να συμβάλει σε αυτό το φαινόμενο. Με συντονισμένες κινήσεις όμως, μπορούν να διορθωθούν αρκετά κενά της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και να ξεκινήσει μια νέα περίοδος όπου οι Ευρωπαίοι αγρότες θα μπορούν να είναι πλήρως ανταγωνιστικοί και να συμβάλουν δυναμικά στις οικονομίες των Ευρωπαϊκών χωρών και της Ελλάδας. Τέλος σημαντικό είναι να τονίσουμε, πως όπως σε κάθε μεγάλο έργο, μεγάλη σημασία σε όλα αυτά θα διαδραματίσει η δυνατότητα της Επιτροπής να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να φέρει εις πέρας τους στόχους της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr